Koliko je torej točna ura?

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik #9334

http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/clanek/ure-najprej-prepocasne-zdaj-menda-tocne-40640

Radio ura na steni, ki naj bi se ravnala po Frankfurtu, zaostaja za stensko na nihalo in uteži (preverjeno v zadnjih treh mesecih kot točna), ter za uro na telefonih in PC-jih za 10 minut.
Digitalne ure po bajti, ki so delane na frekvenco 50 Hz, kažejo različne čase, od 5 minut naprej do 5 minut nazaj ! :bonk:

Moja sto let stara ura na uteži in nihalo je očitno še najbolj merodajna. Bom moral morda kupiti sekstant, da bom imel zopet pravo uro? V današnjih časih, ko se vsi tako ven mečete z izjavami, da kako visok standard imamo?

:bonk::bonk::bonk:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Tudi jaz dal na pečici in mikrovalovki danes 5 minut nazaj. Baterijske radijsko vodene in Suunto GPS kažejo enako točno, +- dve tri sekunde drugače kot radio.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Una v Frankfurtu naj bi bila do amena točna ... pa zaostaja za 10 minut ! :bonk:

Una na steni, ki mi je pravkar odbila 4 popoldne, je pa sto let stara na nihalo in jo imam že celo zimo naštelano popolnoma točno. Tudi če bi se kaj zmešala, se ne bi kar čez noč (od zvečer na jutri).

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Una v Frankfurtu naj bi bila do amena točna ... pa zaostaja za 10 minut ! :bonk:

Una na steni, ki mi je pravkar odbila 4 popoldne, je pa sto let stara na nihalo in jo imam že celo zimo naštelano popolnoma točno. Tudi če bi se kaj zmešala, se ne bi kar čez noč (od zvečer na jutri).

Imam kar nekaj ur, ki se ravnajo po Frankfurtu, pa so vse točne. So mi pa pred tedni za šest minut zaostale ure, ki se ravnajo po el. frekvenci.

I

Izbrisan uporabnik #9334

....Oddaja tekoči čas in datum, ki je binarno kodiran s pomočjo amplitudne modulacije. Celotna informacija je oddana vsako minuto.

Nam kdo signal popravlja? V tem trenutku je 16:16

I

Izbrisan uporabnik #9334

Res, vse električne ure (ki so vezane na frekvenco 50 Hz) po bajti kažejo + - 10 minut različno. 4 naprej za 5 minut in 5 mašin za 5 minut nazaj.
Moja stara stenska, pa PC ter trije mobiteli kažejo 16:38 (kar mislim da je prav), ona uradna, iz Frankfurta pa točno 10 minut zadaj - 16:28.

Tole z urami imamo že vsaj en mesec.

Kwa so to? Copernice ???

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Tiste ki vlečejo signal iz Frankfurta se ponavadi ne sinhornizirajo stalno, ali se 1x na dan ali pa še to ne. Če jih imaš v hiši in nisi na odprtem se pa ponavadi sploh ne synajo, vsaj pri nas "v grapi" ni šans. Jo moraš ven nest na odprto in dat ročno sinhronizacijo (= brezveze).

Sicer pa ure vezane na frekvenco omrežja tudi delajo bolj tako tako, tudi če je omrežje 100% točno včasih spuščajo clocke in posledično vse vsaj dolgoročno zaostajajo. Pa če ni elektrike te ure lepo crknejo oz. imajo potem interni "števec" (tiste z baterijo, recimo radiobudilke) ki je ponavadi obupno nenatančen in zna v enem dnevu pridelat par minut zamude/prehitevanja.

Najbolj točne ure so ure ki so vezane na IT tehnologijo, te se ponavadi vsaj posodabljajo redno tudi če same ne znajo ravno dobro štet offline.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Saj ti pravim - Balkanska posla...

Srbi so se skregali s Kosovom!

:p

... balkanska posla, ja! :bonk: Cela evropa sinhronizirana, pa jo spet srbi žlajfajo ... :bonk:. Imajo tako močno bremzo?

Pravljice za lahkonoč!

@Utiševalec, to vse drži. Toda do sedaj še nisem imel tako močno izrazitih primerov. Pa da bi atomska ura iz frankfurta (ali iz brunschvajna ali kako se že reče ?) tako dolgo nagajala, tudi še ne.