Koliko cigaret na dan je "še OK"?

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Vem da je že ena preveč (pomoje), ampak me zanima kako vi vidite tole zadevo.
Recimo nekdo ki kadi škatlo na tri dni ali nekdo ki skadi 2 škatle na dan verjetno neka razlika obstaja.

1. Zdaj pa me zanima recimo iz čistega zdravstvenega razmišljanja, recimo glede raka in teh zadev. Se recimo pri teh osebah z dvema škatlama na dan verjetnost raka poveča sorazmerno? Recimo da nekdo ki skadi 40 čikov na dan ima ca. 70% možnosti za raka več od onega z 5-6 čikov na dan?

No pa še tole, recimo dihala na sploh, torej pljuča, sapnik, grlo itd....se obnavljajo kako hitro?

2. Ali je možno da nekdo ki kadi zelo malo torej recimo 5 čikov na dan, ima pljuča praktično čista?
3. Koliko traja da se po prenehanju kajenja pljuča "rehabilitirajo"?
4. Koliko čikov na dan je recimo še tisti maximum da si še na "varni" strani? Da recimo kadiš bolj za užitek in ne kot nekdo ki že do malice skadi pol škatle...
5. So "ultra light" æiki bolj "zdravi" od "ta močnih"?
6. Bolniki z rakom na pljučih, so to strastni kadilci ponavadi ali je to čisto random?

No prosim če nekdo ki se spozna odgovori na tale vprašanja ker me res zanima kako je s tem.

VEM DA SO ČIKI ŠKODLJIVI IN DA JE ŽE EN ČIK PREVEČ. Zato ni treba tega pisat.

Hvala za odgovore.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
1. Kolikor vem, se pogostost kadilskih bilezni močno poveča poa določenem številu pokajenih cigaret - sem pa pozabil, koliko je to ... Tam okoli 10 ali 15 let kajenja po škatlo na dan, se mi zdi.
2. Ne
3. Dev leti, če se prav sšomnim. Čeprav je verjetno kupo posledic itak nepopravljiv.
4. 0
5. Pri katranu menda je, pri nekaterih drugih dodatkih pa je menda prav nasprotno.
6. Ni random. Se pozna.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zanimivo... še ena tema o kajenju v času pred novim letom. Očitno bo kar nekaj novoletnih obljub. Takšne so zagotovo zelo pozitivne.

Odgovor na tvoje vprašanje je - kot si že sam odgovoril - nič. Seveda se da statistično določiti neko še sprejemljivo tveganje, vendar imajo cigareti takšen potencial zasvojljivosti, da se svetuje popolna abstinenca. Pri raku pa je tudi tako, da nikoli ne veš, katera molekula katrana (ali katerega drugega karcinogena) bo tista, ki bo dokončno sprožila maligni proces. Ruska ruleta pač. Samo da je boben večji.

1.

Tveganje se preračunava relativno glede na t. i. "pack years". 1 pack year pomeni, da eno leto kadiš eno škatlico na dan. 5 let po 3 škatlice na dan je 15 pack years.

Številk je ogromno, kajenje je povezano z mnogo malignimi in nemalignimi obolenji.

Npr. pljučni rak, ki je glavni ubijalec:

5 pack years - 300% večje tveganje
20 pack years - 700% večje tveganje
40 pack years - 1200% večje tveganje
60 pack years - 1500% večje tveganje

Pri čemer moraš vedeti, da je drobnocelični pljučni rak popolnoma neozdravljiv. 5 letna preživetja so pod 10%. Ni nobene učinkovite kemoterapije in/ali radiacijskega zdravljenja.

Tako da ne, tveganje se ne povečuje v tako nizkih odstotkih, kot si misliš... 50% kadilcev bo umrlo zaradi bolezni, povezanih s kajenjem.

2.

Odgovor je NE. Kadilec ne more imeti čistih pljuč. Snovi iz dima se odlagajo v pljučnem tkivu, vendar imamo učinkovite mehanizme za čiščenje pljuč. Možno je, da ima tak kadilec normalno pljučno funkcijo, vendar je to precej neverjetno.

3.

Odgovor je 10 let. Po tem se zadnji reverzibilni faktor (tveganje za pljučni rak) pade na nek nivo v razmerju z normalno populacijo (tveganje ni nikoli povsem enako).

Poudariti pa je treba, da proces remodeliranja pljuč zaradi kajenja (propad tkiva) ireverzibilen. Pljučna kapaciteta, ki jo izgubiš zaradi kajenja, je izgubljena za vedno.

Zaradi tega je splošno sprejeta definicija nekadilca manj kot 5. Manj kot pet cigaret, pokajenih v celotnem življenju. Vse, kar je več, prinese s sabo določeno tveganje.

4.

Glej začetek. NI varne količine.

5.

NE, niso. Zaradi nižje vsebnosti nikotina izkušnje kažejo, da se takšnih cigaret pokadi več in skupno gledano zaužiješ več rakotvornih snovi, kot bi jih pri non-light cigaretah.

6.

Če vzamemo vse vrste raka na pljučih, korelacija s kajenjem znaša 90%. Če pa vzamemo samo drobnocelični rak pljuč, pa je ta številka 96%.

V praksi je tako, da zelo zelo redko vidiš človeka s pljučnim rakom, ki ni kadilec in ni nikoli delal s karcinogenimi snovmi (torej da gre za poklicno bolezen).

Toliko torej o številkah. Grozljivih številkah pravzaprav...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
TO je odvisno od hrane, okolja... niso samo cigareti. Nekdo lahko živi na vasi pa pokadi 2 škatle na dan, 60 let, pa nebo imel raka. Nekdo pa lahko pokadi 5 cigaret na leto, pa dela v fabriki, pa bo zbolel za rakom pri 50 letu. Pa še geni so tukaj vmes pa marsikaj uglavnem.

Je pa ena skoraj tipično kadilska bolezen - KOPB - tega se je za bat, ne raka
smile-1.gif

LP

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
2 in 3: no ja, kakor pri kom. Sam sem kadil 15 let, pa sem imel v SŠ pred kajenjem in zdaj kapaciteto "off the chart". Zdravniki niso nikoli verjeli, da kadim ...

5 Spet odvisno od človeka, neka povprečja so tu mimosun. Če greš s škatle navadnih dnevno na škatlo light dnevno, je to pozitivno - pa čeprav še vedno sr....

6: Če primerjaš število kadilcev med bolniki z rakom na pljučih in v celi populaciji, ugotoviš, da so tvoje cifre malo pretirane. Poleg tega gre tu le za korelacijo, ne pa vzročno-posledično zvezo. Ampak da ne bo pomote: trditev, da kadilci umirajo za rakom na pljučih še vedno zelo zelo drži.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Pri tej statistiki je fora v tem da skoraj ni človeka da ni kdaj kadil. Vsi smo kadil vsaj ko smo bili mulci, ali pa smo hodili po zakajenih diskotekah. Tako je bilo, in ko prideš k zdravniku te prvo vpraša če si kadarkoli kadil. Najlažje je vse breme obesiti na cigarete, da bi pa kdo malo pline po tovarnah izmeril ali pa v bližini tovarn, to pa ne. Pa nezdrava hrana in take.

LP

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vprašanje se je nanašalo na številke.

Neke osebne izkušnje in "jaz poznam enega, ki kadi že 50 let in je (relativno) zdrav" so popolnoma irelevantne in ne služijo popolnoma ničemer drugemu kot izogibanju resnici. Seveda so to luštni primeri, ki zagotovo dajejo kadilcem zanos, da bodo živeli večno... Po drugi strani pa nihče ne razmišlja, koliko ljudi pa dejansko poznajo, ki so umrli po 30 letih kajenja. Oziroma, ki so pač umrli zaradi infarkta, KOPB-ja in še kake druge bolezni, ki je pač nihče tako zelo ne korelira s kajenjem.

Cifre niso nič pretirane. Zaradi pljučnega raka in KOPB umirajo kadilci in/ali delavci v določenih panogah. Ko je povezava tako zelo velika, lahko že skoraj govorimo o vzroku.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Heh... moja stara mama tudi kadi že nekje 55let, od mladosti pač
grin1.gif
pa nima (še) nobenega pljučnega raka. Prej kaj drugega, ampak to meni vseeno ni zgled za dolgo življenje.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Kaj pa recimo nekdo ki je kadil med recimo petnajstim in petindvajsetim letom, in nato prenehal. To pomeni da se rcimo čez 10 let pridruži skupini nekadilcev? Ali pa ga lahko pri petdesetih zvije rak ker je kadil pri dvajsetih?

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Koliko cigaret na dan je "še OK" ? To je glih tako, kot bi vprašal nekoga, koliko alkohola je še OK za nekoga.
Sam že kadim od 13 leta starost (to pomeni 18 let). Eno je če skadiš 10 cigaret na dan in skoz samo sediš oz. miruješ drugo je pa če skadiš 10 cigaret na dan in se ukvarjaš z športom. Pri meni je isto kot pri SJTV1, ko ima "off the cart" kapaciteto pljuč, pa mi reče zdravnik da kdaj pa kdaj pokadim kak cigaret. Že od 15 leta prakticiram naslednje: Dnevno prelaufam po 10 km, grem veslat, plavat, kolesarit, ali pa na kakšno rundo kickboxa. V najslabšem primeru 10 km hitre hoje.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Vprašanje se je nanašalo na številke.

Neke osebne izkušnje in "jaz poznam enega, ki kadi že 50 let in je (relativno) zdrav" so popolnoma irelevantne in ne služijo popolnoma ničemer drugemu kot izogibanju resnici.
Niso osebne. Sem ženo vprašal, ki se s tem dnevno v službi ukvarja ...

In nehaj širit stvari. Začeli smo pri cigaretih in pljučnem, ti si najprej širil še na pklicne kancerogene variante, sedaj smo od pljučnega raka skočili še na infarkt in podobno ...
Vprašanje je bilo jasno: cigereti in pljučni rak. In fer odgovor je: imaš veliiiiiko več možnosti, med bolniki s pljučnim pa je nadpovprečno število kadilcev.

Nazadnje urejeno:

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

imaš veliiiiiko več možnosti, med bolniki s pljučnim pa je nadpovprečno število kadilcev.

Ne razumem kaj si hotel povedat. Da ima tisti ki pokadi 2 škatle na dan veliko več možnosti od onega s petimi čiki na dan, al da na sploh kadilci imajo veliko več možnosti za rak?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pri debati o "varnosti" kajenja so še kako pomembne srčno-žilne bolezni in KOPB. Na Golniku je precej redek nikalni odgovor na vprašanje "Ali ste kdaj kadili?"
smirk-1.gif
.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

25 let po opustitvi kajenja je sila težko pokazati s prstom na kajenje kot vzrok neke bolezni. Statistično gledano se tveganje nikoli povsem ne izenači z nekadilci... Sploh pa ne pri KOPB in žilnih spremembah, kjer gre večinoma za ireverzibilne spremembe.

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Pri debati o "varnosti" kajenja so še kako pomembne srčno-žilne bolezni in KOPB. Na Golniku je precej redek nikalni odgovor na vprašanje "Ali ste kdaj kadili?"
smirk-1.gif
.

So nikalni odgovori. Tisti so bili v stiku z azbestom.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

smirk-1.gif
.

ko smo že pri Golniku.je znani profesor te bolnice(verjetno ga poznaš) ki seje pred kratkim upokojil dolga leta vodil statistiko.prišel je do za ključka da 10% bolnikov ki so zboleli za drobnoceličnim ca. ni nikoli kadilo.vsi ostali so ali pa so bili kadilci.študija pa je trajala skoraj 20 let