Kolike je omejitev hitrosti na južnu ljubljanski obvoznici - rudnik ?

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.288
523
113
Kot naslov pove, koliko je omejitev hitrosti na AC mimo rudnika?

Ko se pripelješ z obeh strani, sta znaka za omejitev 80. Znaka za preklic omejitve pa ni. Sta pa z obeh strani izvoza.

chatgpt pravi;
Na avtocestah omejitev hitrosti, določena s prometnim znakom, velja do:
  1. Postavitve novega znaka, ki določa drugačno omejitev hitrosti.
  2. Znaka za preklic omejitve hitrosti.
  3. Konca avtoceste.
Izvoz z avtoceste se ne šteje kot križišče, zato ne vpliva na veljavnost omejitve hitrosti. To pomeni, da omejitev hitrosti ostaja enaka tudi po izvozu, dokler ni z znakom določeno drugače.

v Zakon o cestah (ZCes-1) pa piše ; križišče je prometna površina, ki nastane s križanjem ali združitvijo dveh ali več cest v isti ravnini;

Glede na ostale voznike, bi rekel, da smo vsi zmedeni.

smer iz NM

smer iz KR

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.611
1.780
113
Kako pa novi, ki gre gor na priključku Rudnik ve za to omejitev? Po moji logiki je od tam naprej 130. Izvoz se mogoče ne šteje kot križišče, uvoz pa se.

Pa ne verjet chatGPT.

• Všeč mi je
Reactions: Corvette

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.288
523
113
Kako pa novi, ki gre gor na priključku Rudnik ve za to omejitev? Po moji logiki je od tam naprej 130. Izvoz se mogoče ne šteje kot križišče, uvoz pa se.

Pa ne verjet chatGPT.
saj mu ne verjamem. Sem ga uporabil, če bo znal brskat po zakonu.
tzdu uvoz se naj ne bi štel kot križišče. Upam, da se najd nekdo, ki je bolj domač pri brskanju po zakonih:)

Corvette

Majstr
6. nov 2008
435
306
63
ChatGPT rad halucinira, pusti to.

AC izvoz/uvoz imajo večinoma omejitev 40 km/h. Uvoz Rudnik ima omejitev 40 ali 50 km/h, ne vem iz glave oz. na street view ne vidim (več) znaka, leta 2022 je še bil 40.

Omejitev na uvozu preneha po znaku "Križišče/cestni priključek s prednostno cesto", ko zapelješ na vozni pas in od tam naprej je omejitev 130 km/h, ker ni drugega prometnega znaka. Po tem sklepam, da omejitev npr. iz NM smeri velja najkasneje do omenjenega uvoza, tako kot je napisal tudi delavec44.

19. jul 2007
2.904
1.617
113
Omejitev je 130, razen na delih, kjer je z znaki omejitev 80 (npr. razcep Malence kot si prilepil), do prvega uvoza. Npr. mimo postajališč Barje je omejitev 130.

Uvoz na avtocesto razveljavi prejšnje omejitve, zato imaš striktno po vsakem uvozu na pomurski avtocesti znak za omejitev 110.

Terminologija (za dlakocepce): južna ljubljanska obvoznica ne obstaja, je (južna) (ljubljanska) avtocesta. Za razliko od tega, pa dejansko obstaja na severu LJ obvoznica/hitra cesta. Zato pa obstaja prepoved vožnje za tovornjake po severni obvoznici in so iz MB proti Kopru dolžni iti po južni strani (ta del JE avtocesta KP-MB)

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.898
2.668
113
Smer Rudnik.
V trenutku, ko prevoziš križišče v smeri AC, si na AC!
Sledi omejitev 40, ki velja do uvoza na AC in znaka Križišče s prednostno. Razveljavi se trenutna hitrost.

Smer Primorska.
Ko z gorenjske zapelješ v križišče imaš znak Križišče s prednostno. Razveljavi se trenutna hitrost. In imaš 130
Sledi zank 80km/h
Ko iz Ljubljane zapelješ v križišče že imaš 80km/h
Hitrost velja do preklica omejitve.

Jaz tu ne vidim znanosti ali nejasnosti!

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.288
523
113
Če prideš iz rudnik-šopinga in greš v smeri KR, KP, potem je za na uvoz res samo znak za AC.
Ok tukaj je logično.
Samo, če pa tega ne veš in ko se pripelješ iz smeri kar sem napisal v prvem postu pa je mal tako-tako. Kolk neumnih postavitev tabel vidim po naših cestah, sem raje vprašal ;)

Me veseli, da smo kar hutro in mirno rešili nejsnost ;)

sass

Guru
1. sep 2007
5.237
870
113
...
Terminologija (za dlakocepce): južna ljubljanska obvoznica ne obstaja, je (južna) (ljubljanska) avtocesta. Za razliko od tega, pa dejansko obstaja na severu LJ obvoznica/hitra cesta. Zato pa obstaja prepoved vožnje za tovornjake po severni obvoznici in so iz MB proti Kopru dolžni iti po južni strani (ta del JE avtocesta KP-MB)
če bi že rad dlakocepil, pravilno je južna avtocestna obvoznica (Malence - Kozarje)