količki

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik grube386 pravi:
Očitno bom moral naslednjič mejnike iskati iz aviona, ker ko jih iščem na tleh, moram skoraj po kolenih plezat. Vi pa pravite, da se iz aviona vidijo?
confused-1.gif

Tudi z vilami smo že pikali v zemljo, da smo jih našli.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.064
416
83
Citat:
Jaz bi rekel, da zadeva poteka drugače. pred snemanjem jasno označijo nekaj točk, katerih lokacija je znana, ali izberejo že označene dobro vidne točke in potem na podlagi teh nekaj orientirnih točk in GPS podatkov iz letala določijo lokacijo slik. Ko to lokacijo imajo pa vse skupaj združijo s podatki iz zemljiške knjige in podobnih virov, kjer so vpisani mejniki ipd. ter to združijo v mapo, kot jo vidiš na Geopediji.

To je moje popolnoma laično predstavljanje sestave ortofoto posnetkov in katastra ter drugih plasti, ki jih lahko vidimo na straneh kot je googlemaps/earth, geopedia, PISO... Naj me kdo popravi če se motim.
Ti količki pa po mojem mnenju ne označujejo mejnikov, za takšno slikanje. ker če bi označevali mejnike bi že tu prišlo do napake, ker bi količek lahko zabili samo zraven mejnika in to že ni uredu.

Točno tako je kot si predstavljaš. V tla, ponavadi kar pločnik so ugrajene kovinske ploščice z belim križom. Te predstavljajo točko, za katero so v naprej znane koordinate. Te potem na postetkih služijo za določanje merila in vsega ostalega.

Ko pa sem omenil, da se vidi mejnike iz letrala je bila to le želja povedat, da se jih vidi, noben pa mejnikov med sosedi ne išče z letali
cool-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Slovenija je v celoti pokrita z barvnimi ortofoti s slikovnim elementom 50 cm, 15 % Slovenije tudi z barvnimi ortofoti s slikovnim elementom 25 cm...
predvidevam, da so ti "mejniki" veliki vsaj 25, če ne 50cm, če bi hotel, da so vidni na ortofoto

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Mislim, da je red velikosti bolj 2x2 metra ali celo večji. Se spomnim, ko sem enkrat videl enega, pa to kar narejen iz bele plastične folije, središče pa je seveda bilo malo bolj fiksirano.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik Hoof_Arted pravi:
Citat:
Čemu bi pa označevali mejnike?

Zato, ker so mejniki pomembna stvar za risanje načrtov. Te rišemo tudi zato, da bi ljudje vedeli, kje je njegova parcela in kje sosedova.
Ampak, najprej je načrt/skica/zemljevid terena, nato so vnešene katastrske meje (še iz časa Marije Terezije, zato so večni spori okoli meja) in nato postavljeni mejniki. Mejnik je železna štanga dolžine 30 cm, zabita v tla, na vrhu je 10x10cm velik rumen kvadrat - da se vidi, kje mejnik sploh je. Ne iz aviona, ampak s treh, štirih metrov s tal. Z aviona se teh mejnikov NE vidi, ker so: a) premajhni, b) preveč zaraščeni, c) skriti pod drevjem, grmovjem etc. Nikoli ne boš videl slike parcele z vidnimi mejniki - vidiš obris parcele, v kotih so mejniki. Ker normalne geodetske stvaritve, ki jih dobiš v zemljiški knjigi, in ki so merodajni za postavitev mejnikov in določitev parcel, so 1:5000. Edino, če imaš parcelo poljske latrine, tm ti pa dajo 1:100...
crazy1.gif

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Citat:
Citat:
Čemu bi pa označevali mejnike?

Zato, ker so mejniki pomembna stvar za risanje načrtov. Te rišemo tudi zato, da bi ljudje vedeli, kje je njegova parcela in kje sosedova.
Ampak, najprej je načrt/skica/zemljevid terena, nato so vnešene katastrske meje (še iz časa Marije Terezije, zato so večni spori okoli meja) in nato postavljeni mejniki. Mejnik je železna štanga dolžine 30 cm, zabita v tla, na vrhu je 10x10cm velik rumen kvadrat - da se vidi, kje mejnik sploh je. Ne iz aviona, ampak s treh, štirih metrov s tal. Z aviona se teh mejnikov NE vidi, ker so: a) premajhni, b) preveč zaraščeni, c) skriti pod drevjem, grmovjem etc. Nikoli ne boš videl slike parcele z vidnimi mejniki - vidiš obris parcele, v kotih so mejniki. Ker normalne geodetske stvaritve, ki jih dobiš v zemljiški knjigi, in ki so merodajni za postavitev mejnikov in določitev parcel, so 1:5000. Edino, če imaš parcelo poljske latrine, tm ti pa dajo 1:100...
crazy1.gif

Karte Marije Terezije so bile narejene v merilu 1:2880 (kar je skoraj enkrat boljše kot 1:5000). Današnji katastrski načrti so v merilu 1:1000 ali 1:500 za mestna področja. Tiste v merilu 1:5000 in 1:10000(za gorata področja) se imenujejo generalna državna karta in vsebujejo geografske podatke, parcel in mejnikov pa ne.
Letalsko snemanje se vrši iz raznih višin, odvisno od namena. Na nekaterih (višina par 100m) je videti vse. Vzemi navaden fotoaparat in slikaj nekaj, kar je na primer 500m od tebe. Vse vidiš, kar hočeš. V letalu je pa specialna kamera, namenjena samo za to. Snema na film 21cmx21cm, pa si predstavljaj, kaj se na posnetku vse vidi. Poskusi, na Geodetskem zavodu, Ljubljana, Zemljemerska ulica 12, ti bodo radi pokazali kakšno kontaktno kopijo (filmi so arhivirani), danes ni problem, v Jugi je pa imela JLA roke nad vsem.
Je pa res, da je snemanje Slovenije za kataster že končano, pa zato tudi ne "signalizirajo" (tako se reče) več mejnikov pred snemanjem. Pa so jih, bela plastika 15cmx15cm, z žebljem pritrjena.
Malo poglej na strani Geodetskega zavoda in Geodetske uprave, marsikaj se najde.

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Citat:

Je pa res, da je snemanje Slovenije za kataster že končano, pa zato tudi ne "signalizirajo" (tako se reče) več mejnikov pred snemanjem. Pa so jih, bela plastika 15cmx15cm, z žebljem pritrjena.

Drugega niti ne mislim komentirat...

Praviš, da je z žebljem pritrjena? Kam pa?

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Citat:
Citat:

Drugega niti ne mislim komentirat...

Praviš, da je z žebljem pritrjena? Kam pa?

Na mejnik, da se vidi "od zgoraj".

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Bullshit. Na mejnik z žebljem ne moreš pritrditi ničesar, kar bi se lahko uporabljalo za lociranje tega mejnika. Ker je mejnik na sredi (dejanska točka meje) železen, z žebljem ne moreš pritrditi ničesar. Da bi pa karkoli zabijal zraven te točke je pa brez veze, ker je to potem premalo natančno...

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Citat:
Bullshit. Na mejnik z žebljem ne moreš pritrditi ničesar, kar bi se lahko uporabljalo za lociranje tega mejnika. Ker je mejnik na sredi (dejanska točka meje) železen, z žebljem ne moreš pritrditi ničesar. Da bi pa karkoli zabijal zraven te točke je pa brez veze, ker je to potem premalo natančno...

Pa če bi uporabil dva ali pa celo štiri žeblje? Ne moreš jemati stvari tako dobesedno!

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Ja samo potem zadeva nekako ni na sredini.

In še vedno ne verjamem, da to počnejo, ker je enostavno nesmiselno. Logistika, ki bi bila potrebna, da bi to izvedli je enormna, ljudje se po tvoji zemlji ne morejo kar prosto sprehajati kakor jim paše, ni bilo nobenih smrtnih žrtev v črni kroniki (če bi v Sloveniji nekdo mučkal nekaj okrog mejnikov, bi ga kdo sigurno ubil), podatki že obstajajo, zakaj bi jih podvajali s trikrat več dela...

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Citat:
Ja samo potem zadeva nekako ni na sredini.

In še vedno ne verjamem, da to počnejo, ker je enostavno nesmiselno. Logistika, ki bi bila potrebna, da bi to izvedli je enormna, ljudje se po tvoji zemlji ne morejo kar prosto sprehajati kakor jim paše, ni bilo nobenih smrtnih žrtev v črni kroniki (če bi v Sloveniji nekdo mučkal nekaj okrog mejnikov, bi ga kdo sigurno ubil), podatki že obstajajo, zakaj bi jih podvajali s trikrat več dela...

Berem in mi ni nič več jasno!
Če bi vsaj normalno prebrali, kaj je že napisano, bi se vam verjetno posvetilo, da nisem ravno amater v tej stroki.
Drugič, če že ne verjamete meni, pojdite vprašat k izviru - Geodetski zavod Slovenije. Povedal sem točno kje je, ljudje so pa tam toliko prijazni, da si bo kdo vzel nekaj časa za vas. Upam seveda, da je zadosti eden (ali pa kakšen več), pa boste potem verjeli, kako ta zadeva teče. Geodetska stroka ni ravno poznana, glavni del je matematika (raje recimo računanje), kar mnoge odžene že na začetku.
Jaz bi rade volje napisal kaj več o izmeri (vseh vrst), pa ne vem kam, še bolj me pa skrbi, da bi to ljudje brali tako na povprek pa nebi bilo pravega smisla.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Geometer KdoJe_Prdnil je odkril nov način cahnanja parcel.
Okoli vsakega mejnika namontirajo pol metrske trakove, jih zabijejo s štirimi žeblji in potem slikajo iz aviona. To je podlaga za kataster, zemljiško knjigo, razparcelacijo, Google Earth in GPS. Potem na podlagi slik izdelajo zemljevid, Mercator - puši [censored], mi imamo letalske posnetke. Zemljevid za atlase pa slikajo iz satelitov, da je zajem ozemlja čimvečji (ker so sateliti pač daleč stran). Za slikanje uporabljajo Smena 8M in Orwo čb film.
Pišuka, kaj pa, če mejnika ni oz. je zasut?
confused-1.gif

Zakaj namesto z žeblji pribitimi trakci ne bi raje uporabili bel izolirband, ta se vsaj prime na podlago?

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Zmanjkalo mi je besed. Tako blesteče izvajanje sploh ne rabi komentarja?

Kako pa kaj mama?

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Z navadnim fotoaparatom na razdalji 500m ne boš videl ravno veliko.
In snemanje Slovenije za kataster? Kaj takšnega pa še ne, pri vseh nenatančnostih med posameznimi izhodišči in mrežami, bi ti to kar iz letala opravil? Boljše da te podatke potem uporabiš samo zase, ker če boš okrog kakšnih strank s tem hodil, ne boš dolgo več živ.