Kolesarjenje - pedala in vročina

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
348
83
Kras
www.mtl.si
1.) Počasi bom moral menjat pedala, saj se mi eno že zatika. Kolo je gorsko, trenutno so gor neka normalna plastična pedala. Razmišljal sem, da bi dal gor tista pedala, katera se zataknejo za čevelj (ne vem kako se reče, morda SPD?), baje da je učinek kolesarjenja in tudi za delovanje mišic bistveno boljši. Je to res?
Sedaj pa, kaj kupit, kakšen cenovni rang je to? Kako se zadeva odpne pri morebitnem padcu (tega me je najbolj strah)? Sem pa cca. 80% na cesti, 20% pa makadam (običajno zelo strm klanec gor
rolleyes-1.gif
).
2.) Trenutno kolesarim tudi pri 30+ stopinjah. Vidim pa, da nisem edini
grin1.gif
)?

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Če te ne matra kr hrabro goni. Tekočina v izobilju mogoče je tvojih 1,5 litra premalo, odvisno kako in koliko švicaš.

Sam furam praktično nonstop, včeraj od 4 do 7ih popoldan, cca 65 km malo gor dol in po ravnini. Zaščita hmm, kahla na glav, pa spodi švic kapca da v oči ne teče, spodaj hlače zgoraj pa me malo debelo gledajo SPF majica z dolgim rokavom.

Glede pedal pa sam furam kombinacijo SPD in klasike če me ravno na brzino kam odnese pa čevla ni zraven, odpenjanje pa na 14stopinj ker mi večjega kota potrgana kolena ne dopuščajo. Je pa velika razlika med klasiko in SPD-jem probi pa boš vidu

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Rabiš tole in mtb čevlje (vse skupaj ene 120 EUR). Pedala se ob padcu v ca. 99,99% primerov odpnejo. Na začetku vzmet do konca losaš (pedalo se odpne samo da malenkost navreš peto levo ali desno), ko se boš navadil pa zategni na tolk kolikor ti paše. Pa že od začetka vedno zapenjaj. Največ se jih zvrne ker mutijo in odpenjajo prej, pa odpenjajo za vsak slučaj po klancu dol, pa za vsak slučaj pred križiščem,.......pedala imajo majhno površino, zato ti noga, če ni zapeta hitro zdrsne dol. Tistih kombiniranih ki se zapenjajo samo z ene strani ne kupuj.

Pedala: http://www.extremevital.com/sl/kolesa/pedala-shimano-pd-m520-p-7220.html

Čevlje boš pa itak moral sam probat.

Glede vročine. Izbiraj senčne doline, ob rekah....skratka hladnejše kraje.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Blokeje dobiš zraven pedal in jih prišraufaš na čevlje. Sistemi so različni, ampak na vsak čevelj se da prišraufat vsak blokej (ploščica na podplatu, ki se vtakne v pedala).

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
348
83
Kras
www.mtl.si
Hvala, bom malo preveril okrog, da vidim, kaj bi ustrezalo. Se pa nagibam h tistim kombiniranim, ker bicikel rabim tudi za skoke po mestu, pa ne bi ravno z SPD čevlji okrog skakal
grin1.gif
.

A rečemo še kakšno o vročini? Kakšna so tveganja?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Jaz imam te: CYTEC COMBO - teren 60% McAdam in ca. 40% asfalt (na gorcu) - na spustih se odhaklam (v glavnem - zadnjič sem bil prepozen
frown-1.gif
).

Ali pa kaj podobnega od Shimana (je malo dražje) - in seveda ustrezne čevlje. In ja SPD toplo priporočam - kar precej "pomaga" pri vzponih.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Saj proga ni nič kresnjena, bi šel prec probat, ker ni kaj posebej strma proga, edini, in to daleč največji problem je nesmiselna gužva na tej dirki.

Saj govorimo samo o snežnem delu dirke, a ne
tongue-1.gif
?

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.986
355
83
tam ko se terc po tori rola
SPD je zakon. Ko sem 2001 kupoval gorca, mi je trgovec (priznana kolesarska trgovina) svetoval kombinirane. Sprva sem bil rahlo skeptičen, kako bo če bom moral na hitro sestopiti ali kaj podobnega.. Ni panike. V par kilometrih se jih tako navadiš, da ne moreš voziti brez... Resnično popoln stik noge s kolesom. V klanec imaš cel krog nogo trdno na pedalu (načeloma si malo tudi z vlečenjem navzgor pomagaš), pri spustih je pa itak zakon. Sploh, ko se spustiš po kakšnem luknjastem makadamu...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
da si sposodim temo: baje obstajata (vsaj?) dva sistema za vpenjanje čevlja, eden že omenjeni SPD, drug pa je ??? In da je en bolj domač pri cestnih specialkah, drug pa pri gorskih kolesarjih.

So mi razlagali pred leti. Kakšna je situacija danes?