Ko te zanese na cesti

hitra_kaca

Pripravnik
8. avg 2007
106
0
16
Se strinjam, dokler se ne naučiš manevriranja (v šoli varne vožnje) in temeljito ne poznaš obnašanja svojega avtomobila, je še najboljša varianta zavore in volan pri miru. Vsaj vidiš, kje se bo zadeva končala in se pripraviš na udarec, drugače pa sploh ne veš, kje bo konec... V večini primerov se da stvari čisto lepo rešiti, vendar le, če se jih že prej navadiš. Ne pa prvič s 120 km/h v ovinek po mokrem
tongue-1.gif

Jugeci na Trayalkah so bili dobra varianta za učenje teh hecev, že pri 30-40 km/h
wink-1.gif
V bistvu pa sem sam potem to uporabil šele pri naslednjem avtu.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Ogromno je odvisno tudi od tlaka v pnevmatikah-proizvajalec priporoca voznjo s skoraj praznimi gumami in zato ...
? Lahko kaj več poveš ?

Glede podkrmarjenja pa je eden rekel "volan v smer ovinka" drug pa "volan kontra" ?
Kaj je zdaj prav ?
Jaz bi dal kontra (v smeri zanašanja), da kolo "ujame" podlago in se potem popravi smer.
Istočasno bi zmanjšal hitrost, da se avto nagne naprej, torej več sile na prednja kolesa.

Ah ja, še vprašanje za trening: prekrmariš lahko z ročno, kak pa sprožiš podkrmarjenje ?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
KKšn stardec verjetn niti ne prtisne na bremzo

Itak, da ne, saj sploh ne dojamejo, kaj se je zgodil.
Ko jim pride, tudi že odide.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Kot vemo in nismo daleč od resnice, da skoraj vsak posameznik, ko pride do situacije, ko avto odnaša tako ali drugače, pritisne na bremzo in upa na srečni konec. Za ženske velja druga teorija, ampak o tem ne bom...
Ravno zaradi tega, se pravi zaradi neizkušenosti, se dela na tem, da bi bil ESP kot standard v vsakem avtomobilu. Logično je, da tudi elektronika ni vsemogočna, saj fizike ne moreš premagat, ampak v večini primerov pomaga.

Sba

Pripravnik
18. avg 2007
225
1
16
LJ
Ravno prejšni teden me je odneslo pri zavijanju na stransko cesto. Seveda sem bil za to kriv sam, spolzka cesta in prevelika hitrost. Avto je začel drseti proti robniku na levi. Kaj sem naredil? Nič. Volan sem držal v smeri ovinka, ko sem videl da ga vseeno malo preveč nese, sem stopil na bremzo. Potem ko je avto dobil stik, ga je odneslo proti kamnom na desni, ki jih je nastavil kmet, ker je cesta komaj da široka za dve vozili. Na srečo sem zvozil. ESP ne vem kaj je počel takrat, verjetno ne zazna, če cel avto odnaša ... Da bi volan poravnal, oz. ga zamotal v nasprotno smer, mi sploh ni prišlo na misel. Nekako se mi je zdelo, da bi bil v tem primeru še hitreje v robniku. Za nazaj pa sem, tokrat na zelo širokem ovinku, sprobal kako bi se obnesla ročna zavora. No ob manjši hitrosti kot je bila prej je zadek odneslo v smeri ovinka, tako da sem skoraj gledal v desni robnik. Torej, če bi v prvi situaciji uporabil še ročno zavoro, bi mi zelo verjetno zadek odneslo v robnik.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Ogromno je odvisno tudi od tlaka v pnevmatikah-proizvajalec priporoca voznjo s skoraj praznimi gumami in zato ...
? Lahko kaj več poveš ?

Ce pogledas pnevmatiko napolnjeno po "predpisu" proizvajalca vozila je vedno nekako posedena-ce jo napolnes 0.3-0.5 vec je avto v ovinku stabilnejsi saj se guma ne zvije.Ima pa manjsi oprijem na mokri cesti in snegu!

Citat:
Uporabnik stein pravi:
Glede podkrmarjenja pa je eden rekel "volan v smer ovinka" drug pa "volan kontra" ?
Kaj je zdaj prav ?
Jaz bi dal kontra (v smeri zanašanja), da kolo "ujame" podlago in se potem popravi smer.
Istočasno bi zmanjšal hitrost, da se avto nagne naprej, torej več sile na prednja kolesa.

Jaz malo popustim plin,zravnam volan toliko,da pnevmatike poprimejo.Nato pa plin in volan nazaj v ovinek. najvec delam s plinom in zato rabis rezervo moci v ovinku
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik stein pravi:
Ah ja, še vprašanje za trening: prekrmariš lahko z ročno, kak pa sprožiš podkrmarjenje ?
Rukni z volanom v smeri ovinka.

Sicer pa nisem neki rally voznik ali ucitelj sole varne voznje tako,da lahko se kdo napise svoje mnenje-sploh v tej temi manjka Vseved iz mobisuxa
evil.gif