Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Sem klical notarja in k njemu prideš šele potem, ko je pogodba davčno odmerjena in plačan davek.
Ta notar ni vreden pol PMV.
Moj postopek kot kupec, ko sem se zmenili za ceno:
- zmenili smo se za notarja (s tem, da ga je prodajalec poznal že od prej)
- sestanek pri notarju z vsemi udeleženimi, dobro, če koga pripelješ s sabo, ki je vsaj malo podkovan pri pravnih ali davčnih postopkih, gre pa tudi brez
- tam se dogovorimo o podrobnostih pogodbe, torej kaj mora vsebovati in kdo kaj plača ter kdaj se plača ara ter ostali obroki s kreditom vred. Prodajalec plača davek na nepremičnine (po tem, ko jo kupec zaarana, recimo 10%), sestavo pogodbe pol-pol, stroške overovitve in hrambe pogodbe kupec. Sam sem vzel še predznambo pridobitve lastninske pravice. Cene so državno določene, tako da neke silne cifre se ne plača.
- po dveh dneh podpis pogodbe pri notarju. Po plačilu stroškov sva šla s prodajalcem na banko, kjer sem prenakazal aro na njegov račun, on je pa potem z izpolnjenim obrazcem za odmero davka od nepremičnin (se dobi na internetu davčne) šel na davčno prijavit davek.
- naslednji dan (včasih je trajalo tudi dva tedna) je bil davek odkazan in plačan. Davčna na notarsko pogodbo pritisne potrdilo o plačanem davku in se ta vrne nazaj notarju.
- takrat sem na banki prijavil vlogo za odobritev kredita z vsemi možnimi papirji, ki jih je treba izpolnit in podpisat.
- čez 4 delovne dni sem imel kredit odobren (ni pa še bil nakazan), pri NLB bi verjetno trajalo en mesec.
- do dneva, ko se podpisuje kreditna pogodba, morajo biti plačani vsi morebitni preostali obroki za kupnino nepremičnine.
- podpiše se kreditna pogodba (ker sem vzel hipotekarnega, sem to opravil pri notarju, kar sem tudi moral kot kupec plačati).
- naslednji dan je kredit nakazan neposredno prodajalcu nepremičnine in takrat lahko naredite prevzem ključev ter zapisnik in popis števcev.
Vse brez agencij. Če gledam samo kupoprodajni del, je mene kot kupca prišlo 380 €, prodajalca pa cca 280 €. Agnecija bi pobrala od vsakega nekaj tisoč evrov za isto delo, edino dati sem moral še 1 dan dopusta, da odplešeš vse te rabote od Poncija do Pilata.