Ko se dogovoriš za prodajo/nakup nepremičnine?

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Kako dalje? Torej, zasebno brez agentov. Dogovor padel, kupec mora na banko z nečim, da mu odobrijo kredit.

Torej ZK izpisek in neko pogodbo? Kdaj na davčno in k notarju? Verjetno šele potem, ko ima kupec odobren kredit? V banki so mu namreč toplo svetovali, da nikar ne pušča denarja nikjer, dokler mu oni ne požegnajo kredita...

Hvala.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
vsekakor potrebuješ notarja - pogodba mora biti notarsko overjena
načeloma se lahko denar pusti pri notarju. potem se zna zgoditi, da dobi kredo samo če da nepremičnino za hipoteko, kar pomeni, da mu to moraš dovoliti ( čeprav še nimša €€€ pri sebi ). za kaj takega je potrebna pogodba o nakupu notarako overjena in tudi overjeno dovoljenje za hipoteko. Pač daš pogoj , da se kupnina ( znesek krede ) nakaže tebi in ne gotovina kreditojemalcu

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Sem klical notarja in k njemu prideš šele potem, ko je pogodba davčno odmerjena in plačan davek. Sorry, davka pa jaz ne bom plačeval vnaprej, pa da pol tuhtam ali bo kupec dobil kredit ali ne. Torej naj on kar zrihta kredit na podlagi ZK izpiska in neoverjene pogodbe. Ko dobi zeleno luč od banke, bo pa dal aro za plačilo davka in zadevo speljeva do konca, ko se DURS odloči davčno odmeriti pogodbo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.647
1.227
113
Celje
včasih je bolj enostavno dati tisti procent za "posrednika".... malenkost manj imaš skrbi. Ne pa dosti manj.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik igi pravi:
včasih je bolj enostavno dati tisti procent za "posrednika".... malenkost manj imaš skrbi. Ne pa dosti manj.
se popolnoma strinjam. nisem imel nobenih skrbi. Agencije so zavarovane za vse možne scenarije

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Za par klicev pa sorry ne bom pustil mesečne plače posredniku, ko je vse čisto na nepremičnini. Itak sem jaz prodajalec. Če kupec želi kaj več, pa naj kliče agenta, da mu uredi. Moj problem pa valjda ni kako bo kupec dobil denar. Jaz mu bom dal tisto, kar bo potreboval on oz. njegova banka. Agenta mu pa ne bom plačeval.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Jap, tista zavarovanja se lepo slišijo, v praksi je pa potem drugače..

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
S tistimi zavarovanji nepremičninskih agencij, si stranke itak nimajo kaj začeti. Agencije so zavarovane za odškodninske tožbe proti njim.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Sem klical notarja in k njemu prideš šele potem, ko je pogodba davčno odmerjena in plačan davek.
Ta notar ni vreden pol PMV.

Moj postopek kot kupec, ko sem se zmenili za ceno:
- zmenili smo se za notarja (s tem, da ga je prodajalec poznal že od prej)
- sestanek pri notarju z vsemi udeleženimi, dobro, če koga pripelješ s sabo, ki je vsaj malo podkovan pri pravnih ali davčnih postopkih, gre pa tudi brez
- tam se dogovorimo o podrobnostih pogodbe, torej kaj mora vsebovati in kdo kaj plača ter kdaj se plača ara ter ostali obroki s kreditom vred. Prodajalec plača davek na nepremičnine (po tem, ko jo kupec zaarana, recimo 10%), sestavo pogodbe pol-pol, stroške overovitve in hrambe pogodbe kupec. Sam sem vzel še predznambo pridobitve lastninske pravice. Cene so državno določene, tako da neke silne cifre se ne plača.
- po dveh dneh podpis pogodbe pri notarju. Po plačilu stroškov sva šla s prodajalcem na banko, kjer sem prenakazal aro na njegov račun, on je pa potem z izpolnjenim obrazcem za odmero davka od nepremičnin (se dobi na internetu davčne) šel na davčno prijavit davek.
- naslednji dan (včasih je trajalo tudi dva tedna) je bil davek odkazan in plačan. Davčna na notarsko pogodbo pritisne potrdilo o plačanem davku in se ta vrne nazaj notarju.
- takrat sem na banki prijavil vlogo za odobritev kredita z vsemi možnimi papirji, ki jih je treba izpolnit in podpisat.
- čez 4 delovne dni sem imel kredit odobren (ni pa še bil nakazan), pri NLB bi verjetno trajalo en mesec.
- do dneva, ko se podpisuje kreditna pogodba, morajo biti plačani vsi morebitni preostali obroki za kupnino nepremičnine.
- podpiše se kreditna pogodba (ker sem vzel hipotekarnega, sem to opravil pri notarju, kar sem tudi moral kot kupec plačati).
- naslednji dan je kredit nakazan neposredno prodajalcu nepremičnine in takrat lahko naredite prevzem ključev ter zapisnik in popis števcev.

Vse brez agencij. Če gledam samo kupoprodajni del, je mene kot kupca prišlo 380 €, prodajalca pa cca 280 €. Agnecija bi pobrala od vsakega nekaj tisoč evrov za isto delo, edino dati sem moral še 1 dan dopusta, da odplešeš vse te rabote od Poncija do Pilata.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
torej je notar pred plačanjem davka sestavil/napisal samo pogodbo, ki sta jo podpisala. Ko je bil plačan davek, je pa pogodbo overil oz. poštempljal, da greš lahko kot kupec narediti vpis v ZK.??

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Notar sestavi pogodbo; oba jo podpišeta. S tako pogodbo na DURS. Plačaš davek. Ko je poštempljana od DURSa nazaj k notarju. Ta overi podpisa. Pogodbo pustiš pri notarju, on uredi vpis v ZK.
Prosto ko pasulj. Zamudno in živčno pa tudi.
LPM

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zamudno? Živčno?
Saj ne kupuješ 5 dag sira. Meni se je to zdel čisto normalen postopek, ki laufa skoraj avtomatsko.