Knauf plošče

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Torej imam eno vprašanje. Na strop se naredil knauf mačne plošče (gips plate
evil.gif
) zdaj pe me zanima kako naj to "pokitam" Najbolj me zanima je potrebno celotno površino plošče ali samo tam ko so vijaki? Kako naj se to lotim sam?

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Maš tu več možnosti. Lahko pokitaš čisto vse, sam to je pomoje izguba časa in posledično denarja, razen če maš res čudno postavljene plošče (ali pa če boš imel pol z vijolčno pobarvano-vsaj za to barvo vem na dveh primerih, da se je vidlo, kje so plošče, potem ko je pokital sam prehode).
Najboljše je, da tam, kjer se plošče stikajo daš ono mrežico, kakih trikrat pokitaš in vmes zbrusiš, tak da boš na koncu dobil lepe prehode s plošče na ploščo in da ti nebo tam pokalo. Za vijake pa sam kitaš pa zbrusiš.
Na stropu se boš mal bol matral, sam se pa kakšne napake vizualno ne opazijo hitro.
Drugače bo pa A-lojtra tvoj prijatelj
cheer.gif

Drugače pa Knauf, piše mal bolj detajlno.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
v Knaufovih navodilih boš našel da obstoja več načinov obdelave knaufa - nekeko cenejše in dražj eopcije...cenejša je obdelava vijakov in spojev, dražja pa še enkrat čez celotno površino.

Če delaš sam se tudi sam odločaš ali se ti da vlečt čez celotno površino.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.497
5.790
113
najprej mrežica pol nabiješ gipsa no z ozkim špohtlom in poravnaš.
druga runda pa širok mehek špohtl in potegneš široko špuro v nulo.
minimalno zbrusiš in neboš videl kje je stik plate.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Pred par leti sem si obdelal eno steno s ploščami. To sem počel prvič in uspelo je super, še danes ni nikjer razpok, medtem ko sem v kakšni novogradnji videl kako zanič lahko to naredijo profesionalci.

Kital sem samo spoje in vijake. Mislim, da ni potrebe, da se "mučiš" s kitanjem cele površine.

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
S kitom za fuge se pokita stike in vijake, celotno površino se pa kasneje lahko kita z izravnalnim kitom ali 3x potegne barvo čez. Tisti kit čez celo površino je bolj zato, da se doseže enotno vpijanje in izgled končne barve.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ker se bom počasi lotil tega dela.
Potrebujem samo jubolin in oranžno mrežico in je to to ali potrebujem kaj drugega?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.908
113
jubolin za kitanje spojev?? to se dela z točno temu namenjenem gipsu. vprašaj v trgovini. mrežico pa priporočam iz steklenih vlaken, ker je zelo tanka in se najlažje z njo dela

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Tale izbira kita in mrežice tudi meni ni čisto jasna.
Ko sva z ženo pred 15 leti sama naredila kompletno mansardno stanovanje iz Knauf sistema, sem za kitanje spojev uporabil namensko samolepilno mrežico (trak) in "Uniflot" Knaufov kit. Poskusil sem tudi z navadnim, belim bandažirnim trakom, pa je bila samolepilna mrežica precej bolj enostavna za delo. Glede na to, da je kompletna podkonstrukcija predelnih sten in stropa izdelana iz lesa, kasneje pa ni nikjer prišlo do razpoke, mislim da sva dobro naredila.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
ker se bom počasi lotil tega dela.
Potrebujem samo jubolin in oranžno mrežico in je to to ali potrebujem kaj drugega?

Meni se zdi da ti ne znaš najbolje povedat/napisat kaj sploh imša za narediti.

Če imaš zglj vijačene plate na stropu/steni...pa je potrebno zafilati stike...ima npr. Knauf dve zadevi..prva je (mislim da) Fugenfiller, ki ga nanašaš vmes med fuge, ter noter vtreš mrežico - namensko od Knaufa. Potem pa imaš drugo maso, s katero izravnaš te spoje (uniflott?..malo sem že pozabil). Ko si zadevo končal, pobrusiš ter nato sledi npr. Jubolin kot izravnava čez ali vse soje ali še bojše kompletno povrišno (strop oz. steno).

Mogoče za kak napotek:

http://www.podsvojostreho.net/vsebina/spletniki/vincent/knauf/652

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
- ne uporabljat poenostavljenih postopkov raznih samozvanih mojstrov, ki so svojo mansardo naredili po oh-in-sploh bolj enostavni metodi od originalne - na netu najdeš VSA potrebna ORIGINALNA navodila (Knauf, Roefix...),
- uporabi original izravnalne mase (Uniflot, Fugenfuller...),
- papirnat trak je boljši od samolepilne mrežice, je pa bolj komplicirano delo,
- če jo že uporabljaš, potem NE lepit mrežice pred nanosom prvega sloja kita.

Prva alineja se nanaša predvsem na SamSvojMojster NajboljšiNaSvetuInOkolici znalce iz podsvojostreho.net

EDIT: @vincent: nisem repliciral ali oporekal tebi ampak Vaginkotu in nasplošno, hitri odgovor pač... Kar si ti napisal čisto drži.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Se strinjam. Knauf ima v svojih navodilih natančno napisano in popisano kako se dela, kater material uporabit..skratka če se držiš tega ni panike. Torej rabiš kvečjemu vprašat še za kak detajl.

Da pa to narediš sam...je pa bistvo da kaj prihraniš...sploh zato, ker knaufanje je zadeva, ki se jo res lahko loti vsak, ki nima dveh levih rok (seveda...v pomoč so že prej omenjena navodila).

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.908
113
saj ni nič narobe če narediš sam, samo naredi prav in po določenih postopkih, brez bližnjic

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Jubolin je bolj zato, da stena ni hrapava. (iz lastnih izkušenj) Za kakršne koli razpoke enostavno, stike itd. .... NI !!!!
Kot ste rekli.... original navodila in ...gasa.
PS. Je pa res, če ne veš točno kaj rabiš, te trgovec lahko hitro obrne in proda kaj nenamenskega