Klopni meningoencefalitis

aver

Pripravnik
9. jun 2008
441
12
18
Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je varno cepivo?
confused-1.gif

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Da!
To je pa tudi edino kar bom napisal na to temo, ker se ne mislim iti gostilniških prepirov zakaj cepiti in zakaj ne.
Če živiš kjer so klopi in če se veliko giblješ v naravi, je priporočljivo da se cepiš. Prej kot tako cepivo dajo na trg gre čez 10 in več let študij. Zdej bo pa itq sledil napad da so farmacevt požrešni lopovi itd....

Aki1

Pripravnik
14. okt 2007
485
0
16
Ljubljana
Jaz sem pozabil it na dodatno dozo po 3-eh oz. mislim da 5-ih letih. Smatram, da cepivo omili potencialno okužbo, ki ima lahko slabe posledice, prepreči jo definitivno ne.

Koliko pa je cepivo varno pa naj povejo ostali.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
1. Je zdajle za letors že prepozno, če bi začeli kuro cepljenja?
2. Moraš biti zdrav ob cepljenju?
3. Hčerka je stara dobrih 5 let. Se lahko cepi tudi ona?

Aki1

Pripravnik
14. okt 2007
485
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:

1. Mislim, da je pametneje v zimskih mesecih
2. Da, saj je tako ob vsakem cepljenju, naj me kdo popravi, če se motim?
3. Lahko se cepi pri tej starosti

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.844
6.506
113
1. Najbolje je takrat da je zaščita že takrat ko klopi začnejo (februarja in naprej), vendar bo pa zaščitena vsaj od aprila dalje.
2. Kot pri vsakem cepljenju je bolje da je zdrava
3. Stari so lahko od 1. Leta dalje

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.251
327
83
Pohiti s cepljenjem - zimski meseci so dobri zaradi tega ker takrat ni klopov, cepivo namreč ne začne delovati takoj, ampak šele ob drugem cepljenju, ki sledi najmanj 30. dni po prvem, zato vmes še nisi zaščiten...

TurboD

Pripravnik
19. dec 2012
112
3
18
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:

Ni prepozno. Mislim, da obstaja tudi pospešen postopek, ko te po prvi dozi drugič cepijo že po 14 dneh in pol še zadnja doza (se ne spomnim točno kdaj). Tako da ni prepozno. Pri nas smo vsi cepljeni. Letos gremo se zopet cepit, ker so minila že tri leta, potem pa na vsakih pet let.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Če odmislimo same komplikacije, katere lahko nastanejo zaradi cepljenja smiselnost cepljenja poraja tudi povsem človeški vidik. Ko dobimo vse predpisane doze cepiva se počutimo varne pred klopi in zato ob odhodu v naravo posvetimo manj pozornosti zaščiti z repelenti in ob prihodu domov pregledu oblačil in telesa. A klopi ne prenašajo le meningoencefalitisa temveč tudi kopico drugih bol ali manj nevarnih bolezni. Kakšen smisel je torej cepljenje, če nas ne zaščiti pred vsemi nevšečnosti, katere lahko povzroči ugriz klopa???

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.844
6.506
113
Ker nas ščiti vsaj pred eno in hvala bogu pred najhujšo. Ena ni nobena pač tukaj vsaj zame ne velja. Se pa povsem strinjam s teboj, da je treba delovati preventivno z dolgimi rokavi in vsaj hlacnicami, če nam že ni do polletnega vsakodnevnega spricanja z repelenti in pa seveda pregled celotnega telesa, ko se pride nazaj.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Jaz sem cepil celo družino lansko leto vključno z otrokom (4 leta). Za dobiti klopa ni potrebno iti v naravo, je domač vrt dovolj. Tamala je imela vsako leto do 5 klopov, kljub repelentom (o zdravju pri špricanju tega strupa bi se tudi dalo debatirat) in ostalim varnostnim ukrepom. Večino je dobila na travniku za hišo in na domačem vrtu...žal smo doma na področju, kjer klopi so, gozd je zraven in odločili smo se za zaščito. Strankih učinkov ni bilo, se pa počutimo bolje ko gremo ven. Kljub temu še vedno uporabimo zaščitne ukrepe, konec koncev je tu še borelioza za katero cepiva ni. Je pa borelioza rešljiv problem, meningitis pa v večini primerov pušča posledice, velikokrat tudi hude. Zato cepljenje.

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
901
91
28
select 1 from dual;
Da se pridružim...

Sem dal skozi cepljenja pred leti, prvo, potem čez 1 mesec in nato čez 1 leto... Pa potem čez 5 let osvežitev. Zdaj je 7 let od te doze. Lahko grem po novo osvežitev ali moram dati spet celoten postopek skos? Sem sploh še kaj zaščiten?

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Citat:
Uporabnik shootek pravi:
Da se pridružim...

Sem dal skozi cepljenja pred leti, prvo, potem čez 1 mesec in nato čez 1 leto... Pa potem čez 5 let osvežitev. Zdaj je 7 let od te doze. Lahko grem po novo osvežitev ali moram dati spet celoten postopek skos? Sem sploh še kaj zaščiten?

Zaščiten si, samo nekoliko manj. In ja, lahko greš samo po osvežitveno dozo.

lp

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
1. Najbolje je takrat da je zaščita že takrat ko klopi začnejo (februarja in naprej), vendar bo pa zaščitena vsaj od aprila dalje.
2. Kot pri vsakem cepljenju je bolje da je zdrava
3. Stari so lahko od 1. Leta dalje

Problem zime je ta, da je v vrtcu v zimskih časih polno bolezni. Letos je imela 2x angino, 1x gripo in 2 tedna nazaj še prehlad, ki ji je šel na ušesa in je še prejšnji teden bila doma, ker so jo bolela ušesa.

Težko je zanjo pozimi biti zdrava, če folk v vrtec vozi bolane otroke. Mi jo pa pozdravimo, gre nazaj v vrtec, po 4 dneh je pa spet bolana, potem pa spet dober teden doma, da se pozdravi, pa nazaj v vrtec in po 3-4 dneh spet bolana.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Poznam, žal. zato smo se mi cepili lansko leto konec aprila
cool-1.gif

Pač si zaščiten kak mesec kasneje in je. Bolje, kot, da sploh nisi cepljen. Ravno prej sem preveril pri zdravnici, kjer smo se cepili in gremo čez slabo mesec na novo dozo po 1 letu, potem bo pa nekaj let mir.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.844
6.506
113
vem, ravno zato smo mi lansko leto z enim marca štartali, z drugim pa aprila. Bolje pozno, kot sploh ne, naslednje leto bi se pa zgodba ponovila.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Se ne spomnim točno, mislim, da je bilo okoli 30 eur na osebo, otrok je bil nekaj cenejši.