Klop

sad

Guru
24. avg 2007
21.036
9.672
113
Našli klopa (minimalen en mm velik), sveže prisesan, še nič sit
grin1.gif
. Namažemo z oljem, pomasiramo malo in vzamemo ven s pinceto. Vendar je ostalo še nekaj malega noter (vsaj zdi se mi). Probal stisnit ven, seveda ne gre.
Kaj naredit? Pustit in bo šlo ven samo ali probat še kaj drugega?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Olje je pa dobro za kaj?
rolleyes-1.gif

Najboljše je da sedaj namažeš še s šnopcem in pa kisom ... škodit ne more več!
17758-icon_confused.gif

(sicer pa ja, glava če ne gre ven bo šla v roku dveh dni sama, če klop še ni začel s prebavo [sveže prisesan] tudi ni nevarnosti za bolezni ker so bakterije/virusi v njegovih prebavilih ki jih sedaj očitno nima več)

sad

Guru
24. avg 2007
21.036
9.672
113
Olje naj bi baje pomagalo pri tem, da ugriz popusti in gre potem lažje ven. Zadnjič je to lepo delovali, tokrat sem pa izgleda prehitro šel s pinceto nad njega. Bi moral pustiti par minut, da popusti.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Imaš temo v istem podformu kjer ti lepo piše par nasvetov. Pri večini nasvetov uporaba česarkoli drugega razen prstov/pincete ni priporočena.

Če namočiš klopa v olju se začne odzivat in lahko izloča več telesnih tekočin v kri = več možnosti za okužbo. Če ob tem še čakaš samo povečaš čas ko se to lahko zgodi + hkrati mastnega klopa ne moreš zagrabit.

Torej za naslednjič lepo klopa čimmanj dotikat in polivat ampak enostavno čimhitreje izpulit iz kože. Ko je klop ven mesto ugriza speri z vodo in milom, potem pa lahko uporabiš kakšno olje/kremo da ublažiš srbenje.

sad

Guru
24. avg 2007
21.036
9.672
113
Ok, vzeto na znanje, nič olja več.

BTW: baje je domač odganjalec klopov citrus: in sicer narežeš citruse v vodo, jo zavreješ in potem pustiš še eno uro na zmernem ognju. To potem daš v razpršilko in se cel popršiš. Baje da to zelo dobro odganja klope. Je kdo to že sprobal ali uporablja morda?

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Našli klopa (minimalen en mm velik), sveže prisesan, še nič sit
grin1.gif
. Namažemo z oljem, pomasiramo malo in vzamemo ven s pinceto. Vendar je ostalo še nekaj malega noter (vsaj zdi se mi). Probal stisnit ven, seveda ne gre.
Kaj naredit? Pustit in bo šlo ven samo ali probat še kaj drugega?

Malo s šivanko pobezaj, pa bo šlo ven. Pa pol pol litra šnopca spusti po žilah, da boš dobro razkužil...
evil.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Opozarjam, da se naj plastična pinceta, vsaj za humano uporabo, po enkratni rabi vrže v smeti. Za drugič kupi novo.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Meni so enkrat dohtarji razložili okoli olja... hja, malo da ne "utopi" klopa... kaj narediš to, ko te kdo začne utapljat, še bolj zgrabiš al spustiš?
grin1.gif

Sicer pa, pozornost ni nikoli odveč, sploh pri ugrizu klopa, ker se kolobarji ne pojavijo takoj.

Lp

panaque

Pripravnik
23. sep 2007
228
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Opozarjam, da se naj plastična pinceta, vsaj za humano uporabo, po enkratni rabi vrže v smeti. Za drugič kupi novo.

Mi to lahko malo bolj natančno obrazložiš, zakaj stran?

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Niso samo virusi tisti, borelijo povzroča bakterija.

Da bom za tista 2 evra imel pinceto za več klopov? Pa to je tako genialno kot kak češki film iz 30ih let, v katerem prodajajo kondome za večkratno uporabo
aplauz.gif

Skratka, pinceto bi bilo po uporabi treba sterilizirat v endoklavu, česar pa s plastiko ne moreš. V kanto in čao.