klimatska naprava

packon

Pripravnik
7. maj 2015
127
16
18
Po 20 letih je klima v avtu na hitro spustila plin..v enem mesecu če ne prej.
Peljal sem k mehaniku ki jo je napolnil...prvi dan je delala, naslednji teden le še šumela.
Šel sem k drugemu mehaniku ki je zaradi nesporazuma pomotoma napolnil klimo s hladilnim plinom namesto z dušikom. Zanimivo je to da klima po dveh mesecih še vedno deluje.
Okoli mesta polnjenja s plinom ni bilo barve. Je možno da obstaja sredstvo ki se primeša plinu da zatesni manjše luknjice ali kako naj si to razlagam?

packon

Pripravnik
7. maj 2015
127
16
18
Misliš tega se ne daje v klimo?

Prvemu mehaniku sem za polnjenje plačal ca 70€ in je že čez nekaj dni spustila.

Ko sem ga potem peljal k drugemu ki je zaradi nesporazuma spet napolnil s plinom pa še vedno dela že 2-3 mesece. Kaj je dal noter da ni spustila v nekaj dneh kot se je to zgodilo pri prvem mehaniku?
Zadnjih par tednov ob prižgani klimi slišim čudne zvoke kot da se nekaj pretaka. Če to pomeni puščanje plina in bo do naslednje sezone prazna jo junija spet peljem na polnjenje s plinom in tudi tesnilom.

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.824
624
113
Misliš tega se ne daje v klimo?

Prvemu mehaniku sem za polnjenje plačal ca 70€ in je že čez nekaj dni spustila.

Ko sem ga potem peljal k drugemu ki je zaradi nesporazuma spet napolnil s plinom pa še vedno dela že 2-3 mesece. Kaj je dal noter da ni spustila v nekaj dneh kot se je to zgodilo pri prvem mehaniku?
Zadnjih par tednov ob prižgani klimi slišim čudne zvoke kot da se nekaj pretaka. Če to pomeni puščanje plina in bo do naslednje sezone prazna jo junija spet peljem na polnjenje s plinom in tudi tesnilom.
seveda ne, ker uniči mašino za polnjenje in še kaj
sistem se testira na tesnost s formirnim plinom, ne pa kar fila pa potem spusti v parih dneh, to ni nič

packon

Pripravnik
7. maj 2015
127
16
18
UI pove da zvok šumenja in pretakanja pomeni da v klimi primanjkuje hladilnega plina s tem pa da je slabše mazanje kompresorja. Je do ponovnega polnjenja klime julija torej bolje če klime sploh več ne prižigam niti za par minut?

Če bo test klime naslednje leto uspešen bo polnjenje klime in dodatek tesnilca delovalo za tista dva poletna meseca ane?

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.592
7.425
113
Prvo vprašanje: da, ne prižigaj, ker boš do konca uničil kompresor.

Drugo vprašanje: test AC sistema na zrakotesnost pomoje že letos ne more biti uspešen, drugače bi plin ostal.

Če dodaš notri marker, se bo pod vijoličasto svetlobo in očali videlo madeže, kje spušča.

Dodatek tesnilca je 'snake oil', kondenzator spredaj pred hladilnikom imaš 99% porozen in krhek (spušča), kaj boš tu reševal, če je osnova zanič?

Resni ponudniki sploh ne polnijo klim, če sistem spušča.

• Všeč mi je
Reactions: Hondi

packon

Pripravnik
7. maj 2015
127
16
18
Mogoče pušča tako malo da ga test ni zaznal. Drugi ki je polnil klimo je bil pooblaščeni servis.
Če vzdrži dva meseca je poletna sezona pokrita ampak vprašanje če ne bo naslednje leto poroznost še večja in ne bo zdržalo niti teden. Potem tudi test ne bi smel uspet....bom zraven ko se bo delal.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.436
9.034
113
pri taščici
Pooblaščen servis...
Ne zabasaj se preveč na njega.
Prvi lastnik mojega ex španskega temperamenta je v klimo zadnja leta zmetal jurja,ce ne celo dva.
Vse na pooblascenem. Verjetno je bil tudi to razlog prodaje.
Kriva je bila luknja v cevi za hlajenje zadnjega dela vozila. Strosek nove cevi nekih 400€,ali pa jo blindirat.
Jo je moj mehanik blindiral (ker 6/7 sedeza ni bilo prakticno nikol v avtu) in je potem dekala vsaj 6 let brez servisa klime. Prej pa niti dva poletna meseca ne brez obiska servisa

jezek

Guru
24. jul 2008
6.521
3.069
113
Kaksno cudo je pa bilo to? Vec evaporatorjev? Kako lahko to blindiras? Kvecjemu brikaš verjetno?

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.824
624
113
Pooblaščen servis...
Ne zabasaj se preveč na njega.
Prvi lastnik mojega ex španskega temperamenta je v klimo zadnja leta zmetal jurja,ce ne celo dva.
Vse na pooblascenem. Verjetno je bil tudi to razlog prodaje.
Kriva je bila luknja v cevi za hlajenje zadnjega dela vozila. Strosek nove cevi nekih 400€,ali pa jo blindirat.
Jo je moj mehanik blindiral (ker 6/7 sedeza ni bilo prakticno nikol v avtu) in je potem dekala vsaj 6 let brez servisa klime. Prej pa niti dva poletna meseca ne brez obiska servisa
sigurno sharan/alhambra

te napake na ceveh so znane, enako kot recimo zadaj vw t5, t6, med plehom in kolotečno zadaj je 4cm lufta, kjer se nabira umazanija, tako da cevi "zgnijejo"

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
19.592
7.425
113
Pooblaščenci imajo predpisano proceduro, po kateri delajo (zaradi tega minimalna uporaba možganov).Tester, nato "parts changers" scena, če plača tovarna za avto v garanciji.

Izven nje postane bolj zanimivo, takrat se (ponavadi) izgubijo oz ti nabijejo račun za dele v nebo (ki niso bili potrebni menjave), čas "popravila" se se zavleče v tedne in mesece.

Takrat bo problem rešil mehanik (pooblaščenec ali privat) , ki ve, kako so zadeve sestavljene/narejene/delujejo, ima dostop do diagramov in shem vozila (alldata in podobni) & jih zna razumeti, ter TSB-jev (Technical Service Bulletins), kajti napake se ponavadi ponavljajo.
Tudi osciloskop in testerji (različni) so must have.

• Všeč mi je
Reactions: Hondi

Hondi

Guru
18. avg 2007
3.824
624
113
vsako leto vidim kako še predpotopno AC napravo, ki je bila servisirana (sušilni filter, umerjanje vage) še za časa Marije Terezije, prihaja pa s pooblaščenega servisa

Če se na TEXA konfort mašini pri umerjanju vage z 998 gramsko utežjo zlažeš za 1 gram, je to na 12kg jeklenki skoraj kila, kar pomeni, da pri polnjenju modernih vozil, ki imajo pod 450g hladila, imaš pogrešek, pri katerem sistem zaradi neustrezne vrednosti hladila ne bo več deloval
Tako da je umerjena vaga na AC polnilni bistvenega pomena