Klima

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kondenza je hitro lahko 10l dnevno. Lahko tudi vec.
Jaz se ne bi hecal s prostim padanjem kondenza na tla, sploh pa ne v privat atrij oziroma na ulico.... Ker ko bodo vode udarile na tla, bo ena velika svinjarija tam okoli. Se ko jo po ceveh spravijo do tal, je "svinjarija". Spelji v nek zleb ali kaj podobnega.

Igi in podobni mojstri

i klimo prvenstveno rabil za razvlazevanje (masivni hladni zidovi, velika vlaznost zraka poleti v prostoru, temperatura znosna) je kaksna bistvena razlika med samimi klimami glede tega?
Ali je bolje da nabavim razvlazevalec. Samo ce razvlazevalci grejejo ob svojem delovanju, potem bo to malo smotano poleti.

Za samo razvlazevanje je bolje namenska zadeva. Ta ti malenkostno segreva prostor.

Klima bo pa razvlazevala samo toliko casa, da bo prostor ohladila. Ko bo enkrat hladen, potem je konec z razvlazevanjem.

Jst imam v skladiscu oboje da imam optimalne pogoje.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Oktopusy pravi:
Gledam namreč več ali manj imajo zunanje višje kot notranje?Tudi ko sem govoril z nekim monterjem je rekel da naj bi cevi šle višje od ene enote do druge prav tako od ene notranje do druge.Ali pa da je potrebna neka ne vem kako se temu reče kao črpalka da poganja potem ta plin do druge višje enote?Ali je to res?
Zanima me predvsem zato ker bi bila zunanja enota na balkonu se pravi v najboljšem primeru bi bile obe enoti do stropa v enaki zgornji višini še lažje pa bi bilo če bi bila zunanja kakšen meter od tal balkona?
Zanima me tudi koliko v povprečno odvaja vode neka klima ker v bližini ni nekega odtoka kamor bi lahko speljal ta odtok kondenza tako da bi v bistvu ta kondenz nekako prosto padal iz drugega nadstropja bloka?

Višina zunja/ notranja enota ni pomembno iz stališča delovanja. Naredi se tako, da je tebi bolje/lažje.
Kondenz iz notranje enote je nekam potrebno speljati. Če ne gre prosti pad, potem pač črpalka.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.799
6.781
113
pri taščici
Aja, pa ne rabis nobene crpalke za plin. Rabis jo za kondenz, razen ce lahko v notranjosti kam speljes kondenz (umivalnik, wc.....)
Kot vem bp problema postavis zunanjo enoto nizje. Preoblem je dolzina daljsa od 15-20m. Odvisno. Od modela.

A balkon nima nobenega odtoka? Ce po njem pada kdaj dez, ima skoraj zagotovo tudi odtok.

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
FH25, Micka. Prvi testi res fajn. Jurja z montazo, zid pa sem ze imel prebit od prejsnje klime.
Koliko več bi podobna zadeva prišla z dvema notranjima enotama.
Ena za dnevni prostor z kuhinjo,druga za spalnico.Notranji enoti čisto skupaj samo na nasprotni strani stene.Tudi zunanja takoj zunaj na balkonu.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
FH25, Micka. Prvi testi res fajn. Jurja z montazo, zid pa sem ze imel prebit od prejsnje klime.
Koliko več bi podobna zadeva prišla z dvema notranjima enotama.
Ena za dnevni prostor z kuhinjo,druga za spalnico.Notranji enoti čisto skupaj samo na nasprotni strani stene.Tudi zunanja takoj zunaj na balkonu.

Da dobis približno podobne specifikacije zunanje enote (pri dvojčku so vedno slabše) in enake notranje enote lahko racunas x2. Ni razlike! Ce ti je prioriteta ogrevanje bi jaz izbral locena sistema. Seveda ce to dopusca prostor...

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Ne gretje sploh ni potrebno oz bo res samo v prehodnih obdobjih(blok)ko še ne zakurijo.Tudi spalnica je majhna 4x4m.
Sem nekako računal da bi z 1500 prišel skozi
write.gif

Midva sva že enkrat kontaktirala preko zs in maila ko sem ti poslal slike.No sedaj ko nam obložijo fasado bo končno prišla na vrsto še klima.
cheer.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Ne gretje sploh ni potrebno oz bo res samo v prehodnih obdobjih(blok)ko še ne zakurijo.Tudi spalnica je majhna 4x4m.
Sem nekako računal da bi z 1500 prišel skozi
write.gif

Midva sva že enkrat kontaktirala preko zs in maila ko sem ti poslal slike.No sedaj ko nam obložijo fasado bo končno prišla na vrsto še klima.
cheer.gif

Verjetno bi se lahko priblizal tvoji ceni, samo ne z modeli iz zgornjega posta.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.844
5.939
113
Oktopusy
Povprečna klima zmore maks. okoli 0.9 litra na uro, tako da si lahko izračunaš, koliko je kondenza pri 24/7 delovanju.
Če je zunanja enota višje lahko napelješ samo cev kondenza direktno skozi prej izvrtano glavno luknjo (ali v umivalnik, odtok v notranjosti) in potem dalje, ni potrebno da gre v zunanjo enoto - velja za program hlajenje (cool) in razvlaževanje (dry).

Črpalke za kondenz so bojda dokaj glasne in nadležne (plus še ena stvar več, na katero moraš biti pozoren, da dela brezhibno).
Pri gretju teče direktno od zunanje enote.
Klasična split notranja enota naj bi se montirala na razdalji vsaj 10-15 cm od stropa.

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Ne odtoka ni nikjer v bližini notranjih enot.Najbližji je torej žleb na nasprotni strani balkona.Torej bo treba speljat čez cel balkon na drugo stran.Bo pač ob ograji po tleh cev odtoka.Saj to je itak minimalna cevka tam fi 20-30max.

Citat:
Ne odtoka ni nikjer v bližini notranjih enot.Najbližji je torej žleb na nasprotni strani balkona.Torej bo treba speljat čez cel balkon na drugo stran.Bo pač ob ograji po tleh cev odtoka.Saj to je itak minimalna cevka tam fi 20-30max.

a vrata maš vsa do stropa al je kaj prostora med podboji in stropom? (tam ko greš na balkon) ... v tem primeru lahk enoto od klime daš na levo stran balkona kjer je žleb in pod stopom nad podboji napelješ cev in je mir

elektron12

Pripravnik
23. apr 2016
134
0
16
Citat:
Uporabnik retro pravi:
izklopil sem klimo in ruter pa je omrežje vedno prisotno. Spomnim se da sem s prijavo na to samsungovo aplikacijo potreboval kjuč omrežja tako da je morda je to res neko drugo omrežje, probem je v tem da ne moremo ugotoviti lokacije omrežja WEEFREE,

To WeeFree omrežje je brezplačno wifi omrežje mola.
https://www.wifreeljubljana.si/

Oktopusy

Fizikalc
3. apr 2011
1.678
42
48
Na levi strani ni stene.Tam je samo ograja.Od vrat desno je še okno.Tako da je stene samo manj kot meter v desnem kotu kjer je narisana zunanja enota.Saj potegnit do tja ni tak problem in tudi cev me niti ne bo motila,bolj bo problem zvezat v ta žleb,da potem žleb ne bo puščal.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.799
6.781
113
pri taščici
Zvrtajo luknjo zabijejo cev v njega in silikon. Naj bi drzalo, je pa res da najbrz ne trajno. Naibrz pa bo prej klima crknila kot pa tisti silikon.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.799
6.781
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik elektron12 pravi:
Citat:
Uporabnik retro pravi:
izklopil sem klimo in ruter pa je omrežje vedno prisotno. Spomnim se da sem s prijavo na to samsungovo aplikacijo potreboval kjuč omrežja tako da je morda je to res neko drugo omrežje, probem je v tem da ne moremo ugotoviti lokacije omrežja WEEFREE,

To WeeFree omrežje je brezplačno wifi omrežje mola.
https://www.wifreeljubljana.si/
Retro je prekmurc
wink-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Jaz sem v stanovanju odtok rešil na način, da sem imel speljano cevko iz klime na sam balkon. Tam eno posodo v obliki 'kitajske vaze'...praznil sem jo vsakih par dni, ni motila (ozka in visoka) pa še estetsko je dobro zgledalo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.799
6.781
113
pri taščici
Ciganarija na m3. Potegne naj cev do spirovca, potem pa ob spirovcu v zleb. Pa ne bo nikjer kapljalo po tleh, cevi pa se bo tudi videlo samo tisti meter. Ostalo bo skrito ob spirovcu in bos moral stati prav ob steni da jo bos videl.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.844
5.939
113
10-20 l posoda na balkonu, naj teče vanjo kondenz.
Vodo porabiš za zalivanje rastlin.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.844
5.939
113
Kateri modeli klim so tihi (notranja enota pod 30 db), da lahko spiš s prižgano klimo ?