Klima z montažo?

jezek

Guru
24. jul 2008
6.290
2.911
113
Jaz dajkina ne maram, ker v Slo slisim se kar pogosto nekaj kvarijo. Glede na to, da je na globalnem nivoju top, je mozno, da jih pri nas zjebeje yugo-majstri ze ob montazi...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.690
4.919
113
Na moji je bil blower po 5 letih minimalno usran. Delam pa to sam, kar stejem pod ciscenje. Vzdrzevanje v tej temi pojmujem kot servisno opravilo, ki pa ni potrebno.
Taka svinjarija kot se pojavlja v fotkah v tej temi je možna samo če ste doma kadilci ali pa imate klimo namesto nape (vam hladi kuhinjo ko kuhate pa še malo pare in oljnih hlapov nabere in odstrani). Druga opcija je da imate stanovanje prevlažno (nabavite razvlažilec, stane 100EUR, skupaj s klimo je 10x bolj učinkovit pri odstranjevanju vlage, povprečna split klima ni temu namenjena tudi če ima funkcijo razvlaževanja na daljincu). Klima v spalnici nabere recimo malo prahu kar z "blowerja" lahko posesaš, ali pa v skrajnem primeru sčistiš s kompresorjem.

Skratka tudi navade da recimo ko kuhaš + par 10 min, ugasneš klimo ki hladi kuhinjo pomagajo, ne kakor se hvalijo tule da imajo klimo prižgano 24/7 celo leto.

Kadit pejte pa ven, nikotin se ne nabira samo v napi ampak še v pljučih drugih in pa tudi posvinja vse ostalo od pohištva, inventarja in sten.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.994
5.286
113
Mater, da se enkrat strinjam s tabo.

Moje klime so po dveh letih za pranje filtrov in rahlo sesanje, to je to od vzdrževanja.

jezek

Guru
24. jul 2008
6.290
2.911
113
Kje mojster lahko kiksne, da bo zaradi njega slabše delala ali se prej pokvarila?
E to pa vprašaj Igija. Jaz bi vgibal: morda kaj usvinja, ne vakumira ustrezno, slabo stakne žice, ne doda plina pri daljsi instalaciji (tako je npr. meni en kao top monter najjaće firme Micko zmontiral na 13m cevi brez da bi dofilal plin....ceprav v navodilu izrecno pise, da v zunanji enoti dobavljen plin zadosca samo za povezave do 10m......

jezek

Guru
24. jul 2008
6.290
2.911
113
No, meni dela 15 let bp (s premajhno kolicino plina- ki je verjetno kar mnogo premajhna, glede na to da imam se star tip cevi - debelejša). Meritev izpiha nisem nikoli delal, hladi pa dovolj brutalno ce je treba. Je pa res da je 5kW in zunanja enota heavy (kvadratna, ne pravokotna)

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.890
14.561
113
malo se vkljucim v temo, letos bom primorani zmontirat tudi klimo, da bomo za drug let pripravljeni... ker tole te dni , je počas overkill.

Ima kdo kakšno izkušnjo s tem (s prve ali druge roke)... zakaj tale, zarad dimenzij je ena naj bolj slim klim, tale KL serija.. zato sem jo imel nagledano.
RSH12KLTA

so ti speci legit, kaj pomeni da je tiha...v praksi..itd.
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.aircon.si/wp-content/uploads/fuji-electric_stenska_klima_KLTA.pdf

kar se porabe tiče so razlike kar se hlajenja iče zanemarljive...še najbolj opazna razlika bi bila neka xxx klima v neki neizolirani hiši vs top šit klima v pasivni hiši, tam se potem lahko preko računa vidi kaj in kako. Torej kolk več plača (za hlajenje) tisti ki ima noname klimo in en bog pomagaj od stanovanja napram tistemu ki ima sve što želi. Pa mislim da bi se razlika lahko merila v kakih, morda parih 10€ na mesec

Dosti bolj je relevantno ko se klima rabi za ogrevanje. Takrat pa pride do izraza kdo klimo dela, kteri rang je, do katere temp greje, kako se obnaša pri -7 C ali pa pri -10, kako je ko gre v defrost itd ....takrat je pa druga muzika.....

skratka treba je vedeti za kaj se klimo rabi oz se jo bo rablo, kje se jo bo rablo in potem dalje. In za hlajenje če smo zlo grobi če mamo eno škart stanovanje neizolirano, kjer je sonce prisotno večino dneva , kjer so visoke temp (nad 30 C) in klima laufa recimo 3/4 dneva in mamo neko srednjo žalost (govorimo klimo za max 500,600 € tj kaka poceni midea, gorenje, morda kak gree, C&H in podobna čudesa) lahk od oka rečemo da bo koštala tam do ene 30,40 € na mesec.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.890
14.561
113
hladila bo , za gretje je TČ, pa kamin.
wifi je že must, sem ugotovil, da lahk na daljavo tole mal poklikaš...3.5 kw je rang tale fuji okol 900 do 1000€ z montažo

irwin

Guru
13. mar 2008
2.191
763
113
Glede klim. Npr diagram dosega( flow zraka) delovanja klime sem nasel cist slucajno na belgiski strani proizvajalca klima naprave. To je tisti podatek ki ga redkokateri klimar omeni pri svetovanju.

Malo out off. Valliant klime izkusnje? Kao evropska firma.

igi

Guru
13. okt 2007
5.899
1.436
113
Celje
Taka svinjarija kot se pojavlja v fotkah v tej temi je možna samo če ste doma kadilci ali pa imate klimo namesto nape (vam hladi kuhinjo ko kuhate pa še malo pare in oljnih hlapov nabere in odstrani). Druga opcija je da imate stanovanje prevlažno (nabavite razvlažilec, stane 100EUR, skupaj s klimo je 10x bolj učinkovit pri odstranjevanju vlage, povprečna split klima ni temu namenjena tudi če ima funkcijo razvlaževanja na daljincu). Klima v spalnici nabere recimo malo prahu kar z "blowerja" lahko posesaš, ali pa v skrajnem primeru sčistiš s kompresorjem.

Skratka tudi navade da recimo ko kuhaš + par 10 min, ugasneš klimo ki hladi kuhinjo pomagajo, ne kakor se hvalijo tule da imajo klimo prižgano 24/7 celo leto.

Kadit pejte pa ven, nikotin se ne nabira samo v napi ampak še v pljučih drugih in pa tudi posvinja vse ostalo od pohištva, inventarja in sten.
Ti bom iz prve roke povedal, da po 10 letih je kar večina takšnih v povprečnih stanovanjih. Sploh, če se jo dosti uporablja. Če jo imaš v kuhinji je pa tole na slikah po 3 letih. In stranka kliče "slabo hladi", pridite mi nafilat plin...
Sem jih svoj čas kar precej podrl in opral.

p.s. Tiste klime, ki delujejo 14 dni/leto po 2 uri na dan te težave seveda nimajo.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.748
11.908
113
EU
malo se vkljucim v temo, letos bom primorani zmontirat tudi klimo, da bomo za drug let pripravljeni... ker tole te dni , je počas overkill.

Ima kdo kakšno izkušnjo s tem (s prve ali druge roke)... zakaj tale, zarad dimenzij je ena naj bolj slim klim, tale KL serija.. zato sem jo imel nagledano.
RSH12KLTA

so ti speci legit, kaj pomeni da je tiha...v praksi..itd.
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.aircon.si/wp-content/uploads/fuji-electric_stenska_klima_KLTA.pdf
Ponavadi se izogibam naprav, ki že v nazivu imaju napis "eco". Notri imaju ponavadi slabši plin (eco), nekatere dele iz reciklirane plastike, ki prej razpade in podobne fore......

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.890
14.561
113
ja, sej zdaj gledam KJ serijo , sicer par 100€ drazja, ampak zgleda bolj legit, preverit sicer mal dimenziej če se mi noter zloži... tale KL je pač visoka samo 250mm, ni na svetu take. zato.