Klima v prostem teku ne hladi

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.472
162
63
Pozdravljeni,

vsaj zame ena neznana težava ,oziroma vzrok zanjo...

Renault captur 0.9tce

V tej vročini sem opazil ,da če avto "laufa" pod prostim tekom kakšnih pet minut ,klima enostavno ne deluje več...??

Ob zagonu ,med vožnjo vse ok ,normalno hladi... Sem ga pa pustil na dvorišču par minut v prostem teku pa savna v avtu.

Lani je bila klima dopolnjena.

Je imel kdo takšen primer ?

Hvala.lp

jezek

Guru
24. jul 2008
4.437
1.899
113
Klima spet (delno) prazna ali pa ima avto izrazit heat management. Novodobna pogruntavščina. Npr. tudi moj bavarec pri exteemnem tiščanju odklopi krogotok, ki hladi klimo in vse preusmeri v hlajenje mašine in menjalnika, po potrebi odklopi tudi hlajenje intercoolerja (takrat pa tudi že zmanjša moč motorja). Sicer dvomim da ima tvoj mlinček podobno, je pa vse možno. A ventilatorji pa delajo ok? Vse stopnje?

jezek

Guru
24. jul 2008
4.437
1.899
113
Glede ma to, da pravis da je bila klima DOpolnjena.....če je delal kak dibidus je morda plina PREVEČ in na mestu presostat izklopi....

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.472
162
63
Glede ma to, da pravis da je bila klima DOpolnjena.....če je delal kak dibidus je morda plina PREVEČ in na mestu presostat izklopi....
Polnjena je bila na AMZS , in je tudi lani in do sedaj do te močne vročine bilo vse ok... Si pa lahko vseeno ti zelo blizu težavi.
Sem na nekem tujem forumu prebral ,da tlak hladilnega sredstva preveč naraste in se klima varnostno izklopi ,zaradi prevelike vročine v samem motornem prostoru ??
Sicer mi je to malo tako tako... Bom dejansko počakal da malo temperature padejo preden grem v kakšne posege in stroške pa da vidim...

luka51

Guru
16. avg 2007
15.021
6.322
113
Najprej se vprašaj zakaj je bila dopolnjena. Sama od sebe načeloma ne spusti. In če sinpolnil brez odprave vzroka spuščanja lahko da je spet premalo plina in na standgasu nima dovolj obratov kompresor.

jezek kaki tokokrog, ki hladi klimo odklopi? Kaj bluziš spet??

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

sad

Guru
24. avg 2007
21.946
10.629
113
Najprej se vprašaj zakaj je bila dopolnjena. Sama od sebe načeloma ne spusti.
Hja, leta izgleda vseeno vplivajo.
Lani avto star 14 let šel na filanje klime, ker ni hladila. Še danes dela ok.
Letos je klima v avtu starem 10 let začela sikat in ni bilo ravno pravega hladu. Filanje je rešilo težavo, vsaj ta dva meseca od filanja. Ali je dolgoročno rešena, lahko javim naslednje leto.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.157
235
63
Pozdravljeni,

vsaj zame ena neznana težava ,oziroma vzrok zanjo...

Renault captur 0.9tce

V tej vročini sem opazil ,da če avto "laufa" pod prostim tekom kakšnih pet minut ,klima enostavno ne deluje več...??

Ob zagonu ,med vožnjo vse ok ,normalno hladi... Sem ga pa pustil na dvorišču par minut v prostem teku pa savna v avtu.

Lani je bila klima dopolnjena.

Je imel kdo takšen primer ?

Hvala.lp
Lahko je več težav. Pri visokih temperaturah in če avto stoji, se motor dodatno segreva, kompresor se samodejno izklopi zaradi zaščite - ker ni pretoka zraka. Električni ventilator ne deluje optimalno, zato kondenzator ne more dobro odvajati toplote in klima posledično ne hladi. Lahko je tudi zamašena rešetka kondenzatorja.