Klima - težava

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Sobna klima ima težavo in sicer napiše napako s kraticami FF 09. Gre za klimo IT, to je neka serija, ki je več ni, zato je tudi s servisom bogo. En serviser je rekel, da je crnik kompresor. Malo me čudi, da bi crknil, sa ima klima zelo zelo malo delovnih ur.

Kakšna ideja?

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
A od elektrike si jo izključil in čez par minut ponovno vključil?
(reset sistema velikokrat pomaga)

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
A od elektrike si jo izključil in čez par minut ponovno vključil?
(reset sistema velikokrat pomaga)

Sem, pa začuda isto napiše, tudi če je dva dni izklopljena.

Hmm majster pravi, da sploh ne more plina skontrolirat, če kompresorja ne požene.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
V avtu je to res, pri dražjih hišnih morda tudi, pri kitajskih hišnih pa ne. Meni je kar veselo delala, na sesalni strani pa bar in pol. Sem spustil vanjo malo več kot pol kile plina in sedaj normalno dela.
Če serviser ne zna zagnat komperesorja drugače, kot da tišči gumb na daljincu, zamenjaj serviserja.
bonk.gif

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Jaz sem tudi bil mnenja, da pač ni plina in da se zato ne zažene.

Pozna kdo kakega majstra iz Maribora oz. okolice, ki bi to prišel porihtat?

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Najbolje bi bilo kontaktirat proizvajalca, kaj pomeni ta koda napake na displeju. Lohk, da je tut kaj druzga.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Citat:
Najbolje bi bilo kontaktirat proizvajalca, kaj pomeni ta koda napake na displeju. Lohk, da je tut kaj druzga.

Tega "proizvajalca" ne najdeš nikjer...
rolleyes-1.gif

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Citat:

Tega "proizvajalca" ne najdeš nikjer...
rolleyes-1.gif
hysterical-1.gif

Potem poglej po primerljivih izdelkih malo višje cene - taisti proizvajalec proizvaja za 3/4 svetovnih ponudnikov klim. Nalepke "proizvajalca" napopajo tik pred pakiranjem.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Kupil sem cenovno dostopno klimo prodajalca in serviserja v domačem kraj (žal več te firme ni).

Pač za 20 dni na leto in za obdobje nekaj let, sem pač predvideval, da bo ta klima delovala.

Takrat žal ni bilo denarja za Toshibo, Daikin, Panasonic...

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.107
4.099
113
Klime imajo razne senzorje - predvsem temperaturne. Če je kakšen odpovedal, oz. ne deluje pravilno, lahko software blokira delovanje kompresorja.

To je bilo npr. v mojem primeru kakšen mesec nazaj. S kompresorjem vse ok, vendar ni zalaufalo, error koda je pa kazala na blokado kompresorja. Ko je mojster pogledal klimo in jo dal na diagnostiko, je bilo vse ok, potem pa je začel, enega za drugim, odklapljati in priklapljati nov senzor, dokler ni prišel do tistega, kjer je kompresor zalaufal. To je bil senzor zunanje temperature.
Ker, če je zunanja temperatura previsoka ali prenizka, software ne pusti zalaufati kompresorja, da ga zaščiti. Software ne ve, da senzor ne dela pravilno, tako da pokvarjeni senzor lahko povzroči, da tudi v normalnij pogojih delovanja, klima ne bo vklopila kompresorja.

Lahko pa, da je res plina premalo, in da zaradi tega ne zalaufa, da zaščiti enoto. Rešitev je, dofilanje plina, vendar ti mora klimo res pogledati majster.

Nazadnje urejeno: