Klima in slabi pospeški

Dinotti

Fizikalc
27. sep 2010
1.226
0
36
Ljubljana
Na bivšem Civicu (125 ps), se je poznalo pri prižgani klimi in pri sedanjem Accordu(155ps) se tudi pozna, še posebej pri speljevanju.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik mimika pravi:
Problem je, da imaš v avto lahko tudi 50 stopinj, razgreta pločevina, črna armaturka, ki deluje kot radiator in za to na hitro shladiti rabiš moč, dosti moči... po forumih pišejo tudi do 10 konjev. In pri nizkih obratih, kjer že tako ni veliko moči se klima zelo pozna. Je pa seveda odvisno od avtomobila kako močno klimo ima...

Odvisno tudi al je dizelc al bencinar al ne?

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik mimika pravi:
Problem je, da imaš v avto lahko tudi 50 stopinj, razgreta pločevina, črna armaturka, ki deluje kot radiator in za to na hitro shladiti rabiš moč, dosti moči... po forumih pišejo tudi do 10 konjev. In pri nizkih obratih, kjer že tako ni veliko moči se klima zelo pozna. Je pa seveda odvisno od avtomobila kako močno klimo ima...

Glej večina vozil, ki se vozi po naših cestah v štandgasu ne proizvede 10 konjev, torej tudi klima ne more toliko porabit. Klima hladi zrak in je ne zanima koliko je razgreta pločevina, pa tudi meni se armaturka ne shladi ko vključim klimo ...

Skratka pozabljate da ima motor na notranje izgorevanje pri min. vrtljajih precej nizko moč, velja enako za bencince kot dizle.

Avtomatska klima v avtomobilu ima inverter, navadna je samo on/off! In klima v osebnem avtomobilu pod standgasom ne deluje na polno nikoli! Ne more! Preberi si kaj na to temo 10KM niti slucajno ni dosti za eno malce boljso klimo (BMW serije 5 recimo z 1.8kg plina) na polni zmogljivosti. Pustimo zdaj reno twingo in podobne modele avtomobilckov, ki res porabijo max 4-5kW . Se enkrat klime v stanovanju, magari 100kv NIKOLI ne mores primerjati s stanjem v osebnem avtomobilu! NIKOLI!

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
ksz
Ma kakšne gare to vozite? 100+ konjiæev in s klimo kao ne gre nikamor in blabla.
A če babo pelete na morje pa rabite že poklicat avtovleko al kaj?
Najbolš si kupit moped pa bo mir.
cheer.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Jaz tudi ne vem kje vsi to opažajo pri speljevanju, kjerkoli sem, folk pred mano speljuje, kot da ima usrane gate in party balone namesto gum.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Folk pač hoče, da jim avto potegne pri 1200 vrtljajih, zato kupujejo 4 literske 12 valjnike z 700 KM, čeprav 25 let stara katrca enako potegne, samo vrtljaje je treba do daske nabit.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Električne inverterske klime so v osebnih avtomobilih še vedno velika redkost. Večina jih je mehanskih z električno avtomatsko regulacijo in nič drugega. Ročne pa pač nimajo povsem avtomatske regulacije.
Standard so le v hibridnih vozilih, pa še tam zato, ker je inverter standardna komponenta hibridnega sklopa. Za navadne bencinarje in dizelaše pa je vgradnja visokonapetostnega generatorja ter inverterja pač drag nepotreben špas. Edina poanta inverterja pa par 100 W večja energetska učinkovitost, za katero se proizvajalcem vozil jebe.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Dosedaj sem vozil avtomobile do 200 konjev in pri vsakem se je poznalo ob vklopljeni klimi pobeg konjev.

Sedaj imam dizla, kjer se naj bi manj poznalo...bikovodranje; isto se pozna, najbolj v klancih in pod 2000 obratov, kjer je avto dobessedno mrtev.

Ne vem, tisti ki trdijo, da se jim ne pozna lahko sam rečem spet bikovosranje; oz. so popolnoma antitalenti.
smile-1.gif

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Klima je poleti in pozimi nastavljena na avtomatsko (22°C) in je ne izklapljam nikoli. Mi ne primanjkuje moči pri speljevanju in avto se normalno pelje, brez da bi bil zamorjen,... Edino kar se pozna poleti, je skok trenutne porabe v leru iz 0.7 na 1.2l/h. Avto je dizel 110KM.

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Foter ima avtomatsko klimo v polotu 1.4 60 KM. Speljevanje (oz potrebni obrati) so isti, če je vklopljena ali ne... pri normalni vožnji je padec moči komaj zaznaven. Pri BMWju 2.5 motor pa ni bilo razlike ne pri speljevanju in ne med vožnjo.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Električne inverterske klime so v osebnih avtomobilih še vedno velika redkost. Večina jih je mehanskih z električno avtomatsko regulacijo in nič drugega. Ročne pa pač nimajo povsem avtomatske regulacije.
Standard so le v hibridnih vozilih, pa še tam zato, ker je inverter standardna komponenta hibridnega sklopa. Za navadne bencinarje in dizelaše pa je vgradnja visokonapetostnega generatorja ter inverterja pač drag nepotreben špas. Edina poanta inverterja pa par 100 W večja energetska učinkovitost, za katero se proizvajalcem vozil jebe.

aja, hvala za info. Sem bil vseskozi preprican, da ja avtomatska klima v avtomobilu inverterska.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Tisti, ki jo mate skozi vklopljeno, ste se navadili na tako moč avta pač. Če pa bi jo izklopili za 1 mesec in potem zopet vklopili, pa bi zaznali razliko, sedaj jo pač ne. In tisti, ki mislite, da moč avta ne pade, je verjetno takrat kompresor klime izklopljen, čeprav jo imate vkloljeno ( je verjetno notranjost avta dovolj ohlajena, da trenutno ne rabi delat), vendar, vendar, ko se bo vklopil, se bo 100% poznalo na moči. Če je moja punca pogruntala, da s prižgano klimo pri 110 konjev nikamor ne gre...???...potem se zamislite?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.087
-8.777
113
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Pri speljevanju moram ob prižgani klimi dodati tolk gasa, kot bi zadaj vlekel počitniško prikolico, pa tudi drugje je ista zgodba,

Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Jaz klime sploh ne prižigam

Odloči se že

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Še pri vseh avtih se mi je klima poznala pa ni bilo veze ali bencinar ali dizel. Tudi so prodajalci hvalili, da sedaj so pa klime kao zoptimizirane in na njih gledajo že ob načrtovanju avtomobila, ahm my ass. Poznalo se je tudi pri takih uiber kul škatlah. Pri trenutnih garah pa ob prehitevanjih (razen, če vem, da je 5x rezerve) vedno stisnem gumbek na off. Just in case.
smile-1.gif
.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Tisti, ki jo mate skozi vklopljeno, ste se navadili na tako moč avta pač. Če pa bi jo izklopili za 1 mesec in potem zopet vklopili, pa bi zaznali razliko, sedaj jo pač ne. In tisti, ki mislite, da moč avta ne pade, je verjetno takrat kompresor klime izklopljen, čeprav jo imate vkloljeno ( je verjetno notranjost avta dovolj ohlajena, da trenutno ne rabi delat), vendar, vendar, ko se bo vklopil, se bo 100% poznalo na moči. Če je moja punca pogruntala, da s prižgano klimo pri 110 konjev nikamor ne gre...???...potem se zamislite?

No zanimivo, da pa jaz pri enakem avtu in motorju nisem zaznal opazne razlike. Avto je še vedno normalno pospeševal.