Klasika: Katere filme ste gledali? III

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.142
113
Čfurji raus - a mi lahko kdo pove poanto tega filma? Mislim kaj bi naj zvedeli novga? Kako so bogi čefurji, kako zatirani s strani slovenčkov? Al kaj? nič mi ni bilo jasno. ciganija pač, fužine live , al kako se ž reče. A slučajno tale dinoti špila noter? Se mi zdi da se je kr našel, da je bilo naravno
evil.gif

V glavnem neumen film. Ne priporočam. Raje za kako uro med bloke, bo bolj informativno.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.031
1.837
113
Emona / Carnium
No, pejt med bloke, pa potem naredi review.
Drugače film res ni ne vem kaj. Sploh za tistega, ki išče neko uaaaaaau poanto, kot v Hwoodskih filmih
hysterical-1.gif
) totalno kretenske odločitve junakov (Dinottijev, fotrova odločitev, mamina pasivnost in cmeranje,..). To je ta, kako bi ga imenoval...Lajf Ltd.
Film predstavi vse aspekte lajfa priseljenske družine, družine "mešanca" itd. Brez nekih olepšav. Sem hengal "med bloki" in vsem tem glavnim junakom z lahkoto pripnem resnične like, kar je prav zabavno
grin1.gif

Tisti, ki ste v tem času hodili na tenis, verouk, modelarski krožek, kitaro ipd., ste pač te scene z "ul'ce" v večini zamudili in vas v filmu ni
evil.gif

Ni teorije zarote v tem filmu. Je čisto navadna, žalostna zgodba o odraščanju mladostnika. V specifičnem okolju, ki ga slovenski ljubitelj filma (kar sam nisem in dopuščam možnost, da se motim) še ni imel priložnost spoznati.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.142
113
Ja sej to, blokovksa raja, ne vem v čem je zdaj poanta. Poznam to sceno, tako na daleč. Osebno sem vse to zamudil, ker sem imel bolj pametne obveznosti, kot pa posedanje na betonu
smile-1.gif
ampak film o tem posedanju in smiljenju samemu sebi, pa je mimo sun. Tudi občasni naturalizirani jeb..m ti mater u ..piæ..ku mater.inu itd , ne opraviči gledanja .

mistique

Guru
16. jun 2009
14.031
1.837
113
Emona / Carnium
No jaz se nikoli ne bi spravil posneti film o tem. Ker nisem filmar
smile-1.gif
in si ne bi mislil, da bi to koga zanimalo. Je pa na podlago vseh kretenskih filmov, ki jih imamo, manjkal takšen, ki dobro prikaže ta segment družbe, ki ste ga Slovenci enačili z Ðurotom in dogodki s strani časopisne kronike.
To, posedanje (interakcija z drugimi, razmišljanje o sebi,...) je osnovna komponenta razvoja posameznika. Problem posameznikov je v tem, da so imeli slabo izhodišče (nula usmeritve in prave podpore od staršev). Lost in space uglavnem. S samim posedanjem ni pa nič narobe, to je prostor za ustvarjalnost, humor ipd. Skratka razvoj potenciala, ki pa ga je kasneje potrebno usmeriti. Če pa ostaneš na tisti klopci, pa itak vemo kje boš pristal. In ta raja nima ne usmeritve, ne možnosti, kljub potencialu.

Skratka, film je dober in ima sporočilo, ki pa se ne manifestira v enem samem dogodku v filmu. Zaključki so pa različni, glede na nivo empatije, način razmišljanja, razumevanja, morda poznavanja (blokovska liga) ipd. Tudi glede na to, kako pametni se zdimo sami sebi ("ker sem imel bolj pametne obveznosti")
evil.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.142
113
Država jim je dala šolo, pa recimo šport, kjer se lahko dokazujejo. Ampak je potrebno vse zajebat zaradi mentalitete. To je torej sporočilo?

mistique

Guru
16. jun 2009
14.031
1.837
113
Emona / Carnium
Šola nima pri vseh zadosti vpliva. Tisti, ki pridejo v šolo z močnim vzorcem bodo vedno izstopali in sistem, kot je šolski, takšne izključuje, kaznuje, bla bla bla. Ravno v filmu se da razumeti, da športnik (ki ga je forsiral fotr) vse skupaj pusti in zabluzi. Zakaj? To ni mentaliteta, ki bi jo pripisal nekemu narodu (you follow?), to je vzgojni vzorec (forsiranje fotra, ne ukvarjanje s problemi, ki jih ima,...), ki ga ni težko utemeljiti.
Enak vzorec se lahko pojavi pri otrocih premožnih staršev, ki so ukvarjanje z otrokom razumeli tako, da so ga pošiljali na vse možne dejavnosti in plačevali priprave na ledenikih in podobno. Potem pa japiju poči film in postane en boljših naročnikov koke (da se malo uplifta, da je on kul četudi je "razočaral" starše...).
Najbolj žalostno je, da filma ne razumejo tisti, ki bi se v njem lahko prepoznali (npr. Dinotti
evil.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.142
113
Sej, mentaliteta fotra, ki se prenese na mladež. Sej pa otroci se niso rodili fakdup ampak jih povečini okolje oblikuje.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.031
1.837
113
Emona / Carnium
Jp. Zato zdaj veš, da je film dober
evil.gif

Aja, evo še en dober film:
Boyhood - 9/10 - Evo, fantastičen film, težko razložim zakaj. Bi dal 10, vendar me je po koncu filma uščipnilo v križu, ker se nisem premaknil od prve do zadnje scene
grin1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.142
113
Zakaj dober film, sej to že vsi vemo, da je mentaliteta fkdup. Tako da ne razumem poante filma. V glavnem blok republika.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.142
113
kako edini,kup teh filmov je bilo s£ovenskih,outsider, kranjsterdam al kaj so že oni tam glumili, in podobno. Pač novejši slo filmi, ko je čefurizem ratal problem za njih same.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Pač novejši slo filmi, ko je čefurizem ratal problem za njih same.

467716-post_slo.gif

Ðuro pa ambasador broj jedan. Sploh nisem med MB bloki opazil vseh teh čefurskih problemov, dokler niso začeli štancat vseh teh filmov
rolleyes-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.019
11.142
113
Lj fužine, Velenje Kardeljeva, gorica, MB, nova vas (ampak ni takoočitno, ker ni toliko priseljencev), itd. Ðesenice in Kranj mora sploh bit epsko.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.031
1.837
113
Emona / Carnium
Pa dobr no, kaj bi ti rad slišal? Film je dober v toliko, da pove zgodbo na način, kot do sedaj ni bila povedana (to je tista točka, kjer se ti sprašuješ o poanti). Ti pa iščeš čefursko zaroto (chemtrails ain't enough?). Film v bistvu ne dela nobene usluge čefurjem ampak jih "demistificira" (hello, wake up, tu je kvaliteta filma). Torej, brez nekega romatničnega olepšavanja (kot je v Outsiderju zaljubljenost v je*eno Slovenko Metko ipd.) pokaže, kam te pripelje nulta stopnja zavedanja. Film ni ravno breaking news. Zgodba o čefurski sceni je bila stara že v času pisanja romana. Passe. Je pa zelo verjetno, da si marsikdo misli, da si čefurska scena ne zasluži filma, a ne? Še manj pa knjigo (o posdeanju, če pa jim država nudi vse kar potrebujejo...haha, huda fora), ki jo kdo nagradi. Meni se zdi vse skupaj še bolj super, ravno zato, da se lahko nekakšen uber mensch sprašuje o poanti. Poanta filma je torej: je*ite se pametnjakoviæi domorodni, we are here to stay. In to je realnost, ne vem kaj je večja poanta od tega?
Če bi bil ti malo bolj pronicljiv, bi morda razumel, da ta štorija (o posledicah pomanjkanja skepse in intelekta) ni avtorsko zaščitena s strani čefurjev, saj je znana v krogih t.i. preacherjev "zdrave kmečke pameti". Takšnim ruralci sicer rečete: vaški posebneži in se jim hinavsko smejite v freho. No, čefurjem se pač ne, ker furajo diagonalke in imajo hlače zategnejene, da se na daleč vidi, da imajo jajca
evil.gif

Aja, Tu pa tam je pa film kjer so čefurji dober izgovor za takšne, ki verjamejo v "srečo na vrvici". Rdeča nit niso čefurji btw. Tako, da so takšne primerjave zgolj izraz nerazumevanja vsebine. Če v filmu obstaj vloga čeufrja, to še ni film o čefurjih, kar pa Čefurji raus prav gotovo je.

Tko, zdej mam pa dost recenziranja tega celovečerca
smile-1.gif

@patriot, za nekoga, ki je rojen dosti bolj južno od mene, si se pomehkužil. Ne vem a je tok težko na treh frontah al so to samo leta in potem iščeš, na videz, lažjo pot.

Nazadnje urejeno:

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.092
16.262
113
Dawn of the planet of the apes - 10/10, vse točno tako kot mora biti, res všečen film in top zadeva v svojem žanru (SF)
zmaga.gif

Clancy

Majstr
20. avg 2007
835
400
63
+1
Sem ravno hotel oceniti ta film. No, jaz bi mu dal oceno 9/10.
Je pa konec filma lepo nastavljen za nadaljevanje.