Evo se par mojih nasvetov...
Vozicek definitivno na ebay (po mojih izkusnjah nemski) in si lepo cas vzet in spremljat licitacije. Jaz sem vec kot mesec biddal pri enem prodajalcu Maxi Cosi Mura vozicek (no v igri je takrat bil tudi Peg Perego Switch, a ga na "sreco" nisem uspel zbidati) in ga na koncu dobil za 223 EUR s postnino vred - cena v baby centru za isti vozicek je bila 460 EUR. Prav tako sem kupil razne zadeve kot so sterilizator, potovalno posteljico, otroski termometer, zibko, in se kaj zelo poceni na ebayu (pa vse Chicco, Philips Avent itd.)
Lupinco in podstavek sem kupil kar lepo tax free v Zagrebu (Baby Media v King Crossu). Cunje pa na akcijah v H&M, C&A, Leclerc, pa ko sem bil v UK sem nabavil kar nekaj zadevic v Mothercare in Marks&Spencer (cene so nekajkrat nizje kot pri nas - v rangu H&M). Kot so ti ze svetovali, vsaj za prvih 6 mesecev naj bodo vsi bodiji na zapenjanje ob strani (kot kopalni plasc), cez glavo vlect tako majhnemu otroku je muka za oba.
Posteljo nabavis kje v akciji pri nas (oziroma reces komu od familije, ki se ponudi), ce si pa manj zahteven, bo tudi tista Ikeina cisto dobra, pac ne bo nic fensi smensi. Kar se tice previjalne je pa tko, mi smo jo uporabljali minimalno, na zacetku par mesecev, pol je bila pa sam v napoto. Na sreco smo se odlocili za tisto montazno za na steno (Ikea, 60 EUR) in je res prakticna. Ce bi kupil klasicno, bi samo prostor zasedala v stanovanju, pa se problem je ker so nerodne in ti tisto lezisce strli ven, tko da montazna ikeina zakon, ko jo ne rabis, jo samo dvignes ob steno in resen problem.
Drugace pa v Lekarnah je vse VELIKO drazje kot kjerkoli drugje. Jaz naceloma otrocji futr kupujem v Müllerju (ampak za to imata itak se cas), plenice pa po akcijah (ponavadi Leclerc).
Za zacetek pa kot so rekli, ne pretiravati. Do poroda lahko v drugi polovici zacneta gledat vozicke, kupiti lupinco, da bo lahko prisla iz porodnisnice (rabljeno odsvetujem, razen ce nimas 100% zagotovila, da ni bila v prometni - familija). Pol ce gresta na zibelko, lahko njo, drugace pa posteljico, pa se nekaj osnovne higiene, plenic, nekaj bodijev (pa ne startat s premajhnimi -manjse kot 56 ne kupovat), ker ne mores cakat na obiske, da ti vse prinesejo. Pa se itak je priporocljivo, da se zeno ne obremenjuje vsaj prvih 42 dni po porodu in bi bilo za njeno zdravje najprimerneje izogibanje falangam gostov, da vidijo dojencka v tem obdobju. Ti bo hvalezna, ce bos dovolj mocan, da razlozis silni familiji in prijateljem, da malo potrpijo. Umetnega mleka naceloma ne potrebujeta v naprej, ce bo tezava z dojenjem, ga gres lahko itak takoj kupiti, jaz bi svetoval kar en navaden Aptamil 1, pretiravat z raznimi antialergijskimi, pa proti kolikam, pa Novalac, ki so dragi kot zafran, je nesmiselno. Ce bo, bog ne daj potreba za takimi zvarki, se bodo ze kupili naknadno.
Predvsem pa uzivajta v nosecnosti, pa cim manj stresa.