Kje kupit zvočnik min 1W 16-32 ohm??

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Sem bil optimist da bom to zagotovil dobil v Delkotu ali pa Conradu....

Skratka, fino je da je zadeva čim manjša, ampak da ustreza tem specifikacijam.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
V kaksnem starem radiu (jaz imam ravno na mizi enega Iskra 2W 16R). Zvocnikov za tako veliko moc prakticno ne delajo vec za tako visoko impedanco, ker ni prakticno (1W v 4R lahko dobis z 5V napajanjem, kar se hitro najde v vsaki elektronski napravi, v 16-32R pac ne). Najde se kaksen miniaturen z vecjo impedanco (npr. 0.2W 32R), pride prikljucen kar namesto nizkoohmskih slusalk, pa se to je eksotika.

Napisi kaj bi sploh rad, mogoce obstaja drugacna resitev.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Ja rabim točno tak zvočnik,ker takega zahteva naprava na katero bi rad priklopil zunanji zvočnik,ker je notranji zaprt v ohišju in glede na lokacijo ohišja, je pretih. Ima pa tudi opcijo priklopa zunanjega zvočnika in piše da mora ustrezati tem pa tem specifikacijam, to pa je minimalno 1W ter 16-32 ohm . Če pa mislis da lahko priklopim gor kaj drugega, pa svetuj. Naprava deluje na 12V, preko zvočnika se pa slisi le kakšen pisk in pa opozorilo,ki pa seveda mora biti dovolj glasno.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Glej, matematika je preprosta:

Ce bi imel rail to rail izhod (kar sicer ni prevec realno), bos z 12V napajanjem (4.24V RMS) dobil ven res malenkost cez 1W v 16R, v 32R pa dobrega pol watta in nic vec.

Tocno tak zvocnik (torej en sam driver, ki pokriva karseda velik frekvencni obseg in obenem se ni grozljivo neucinkovit) najlazje najdes v starih radiih in TVjih - mislim res starih, iz 80ih let ali prej.

Glede na vrednosti, katere si navedel, domnevam, da ima ta naprava tisti izhod za slusalke in ne za zvocnike. Vecina poceni slusalk (za iPod in podobne) ustreza tem kriterijem.

Moj nasvet pa je: ne kompliciraj in priklopi na to misteriozno napravo en aktiven zvocnik (tak za racunalnik). Tam bos moral dati volumen na minimum, pa bo vrh glave dovolj glasno. Ti zvocniki se sicer napajajo iz 230V, a imajo notri napajalnik, ki priskrbi nizjo napetost, tega eliminiras in jih poganjas z 12V.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Nimam nobenih takih zvočnikov doma za "unicit" ,tako da moram kupit neko zadevo...

Drugače naprava nima nobenega izhoda v stilu slušalk,ampak samo dve žice in to je to. Kaj pa če probava tkole...

A bom zjebal kej, če dma zvočnik 8ohm 1W ?
Oziroma če dam 500mW in 16 ohm?

Ali bi kaj drugega svetoval?
nahrung002.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.929
-8.633
113
Če zadeva ne igra daljše obdobje, bo tudi 0,5W zvočnik dober. V trenutku se pa tudi ne pregreje

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
A bom zjebal kej, če dma zvočnik 8ohm 1W ?
Oziroma če dam 500mW in 16 ohm?

Ali bi kaj drugega svetoval?
nahrung002.gif

Bom odgovoril od zadaj naprej:

8R zvocnike (driverje) lahko kupis nove, kakrsne in kolikor ti jih srce pozeli. Dva v seriji = 16R. Ce zelis novo, potem kupi to. Ni enako poceni, kot razsuti kaksen star radio ali muzejski TV, ki bi sicer sel v smeti, bo pa delovalo (pa se bistveno visjo moc bodo prenesli, ce kupis take).

Podatek o moci je samo en parameter zvocnika. Drugi, po mojem mnenju pomembnejsi, je ucinkovitost (efficiency). Ce imas ti 90 dB/W/m namesto 84 dB/W/m zvocnik, potrebujes za isto glasnost 4x manj moci. Torej 1W v prvi zvocnik in 1W v drugi zvocnik ni isto; 4W v drugi zvocnik bi bilo enako glasno. Jaz ne bi kar tako rinil v prve zvocnike na podlagi ratingov iz enih navodil, ampak bi prilagodil prostoru (ce ga imas vec, vzemi fizicno cimvecje) in ceni (odvisno od namena koliko se splaca zmetati denarja v to). Ker noces povedati za kaksno stvar gre, ne morem predlagati nic konkretnega.

Ce prikljucis nizjeimpedancne zvocnike na izhod, ki je namenjen 16-32R, bo prvi ucinek, da bo muzika glasnejsa, dokler ne pride do clippinga, od ojacevalnika pa je odvisno ali bo crknil (pregrevanje), ali se bodo pojavile distorzije (varnostni mehanizmi ter manj ugoden damping factor) ali pa bo vse skupaj prezivel brez kapric. Dovolj clippinga lahko unici zvocnik. Tako da bi kar takoj nekaj krepnilo, ce ga prikljucis, pa to ni.

Ne vem koliko ti gre od rok DIY. Ce bi jaz imel tak problem, bi najprej dolocil kaksno moc sploh zares potrebujem za moj namen, koliko izhodne moci v resnici naprava (ojacevalnik) zmore zagotoviti, koliko imam prostora, koliko imam budzeta, potem bi se pa glede na to odlocil kako naprej. Mogoce sploh ne obstaja ustrezna kombinacija, morda je potreben dodaten ojacevalnik (zelo poceni resitev v tem primeru so aktivni racunalniski zvocniki) - ni mogoce vedeti brez vseh informacij.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hm, si probal s kakim računalniškim zvočnikom, sigurno imaš kakega "na zalogi". Če je preglasno (mislim da so 8Ohm) daš zaporedno še en upor, glasen bi pa moral biti dovolj
tongue-1.gif