Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
A bom zjebal kej, če dma zvočnik 8ohm 1W ?
Oziroma če dam 500mW in 16 ohm?
Ali bi kaj drugega svetoval?
Bom odgovoril od zadaj naprej:
8R zvocnike (driverje) lahko kupis nove, kakrsne in kolikor ti jih srce pozeli. Dva v seriji = 16R. Ce zelis novo, potem kupi to. Ni enako poceni, kot razsuti kaksen star radio ali muzejski TV, ki bi sicer sel v smeti, bo pa delovalo (pa se bistveno visjo moc bodo prenesli, ce kupis take).
Podatek o moci je samo en parameter zvocnika. Drugi, po mojem mnenju pomembnejsi, je ucinkovitost (efficiency). Ce imas ti 90 dB/W/m namesto 84 dB/W/m zvocnik, potrebujes za isto glasnost 4x manj moci. Torej 1W v prvi zvocnik in 1W v drugi zvocnik ni isto; 4W v drugi zvocnik bi bilo enako glasno. Jaz ne bi kar tako rinil v prve zvocnike na podlagi ratingov iz enih navodil, ampak bi prilagodil prostoru (ce ga imas vec, vzemi fizicno cimvecje) in ceni (odvisno od namena koliko se splaca zmetati denarja v to). Ker noces povedati za kaksno stvar gre, ne morem predlagati nic konkretnega.
Ce prikljucis nizjeimpedancne zvocnike na izhod, ki je namenjen 16-32R, bo prvi ucinek, da bo muzika glasnejsa, dokler ne pride do clippinga, od ojacevalnika pa je odvisno ali bo crknil (pregrevanje), ali se bodo pojavile distorzije (varnostni mehanizmi ter manj ugoden damping factor) ali pa bo vse skupaj prezivel brez kapric. Dovolj clippinga lahko unici zvocnik. Tako da bi kar takoj nekaj krepnilo, ce ga prikljucis, pa to ni.
Ne vem koliko ti gre od rok DIY. Ce bi jaz imel tak problem, bi najprej dolocil kaksno moc sploh zares potrebujem za moj namen, koliko izhodne moci v resnici naprava (ojacevalnik) zmore zagotoviti, koliko imam prostora, koliko imam budzeta, potem bi se pa glede na to odlocil kako naprej. Mogoce sploh ne obstaja ustrezna kombinacija, morda je potreben dodaten ojacevalnik (zelo poceni resitev v tem primeru so aktivni racunalniski zvocniki) - ni mogoce vedeti brez vseh informacij.