kje kupit ketne

MobiSuxGuru

Pripravnik
6. nov 2008
119
0
16
Ker se pri +15C se še ne bom vozil z zimskimi gumami, bi si omislil ene ketne za v kufer. Verjetno morajo biti vseen primernih dimenzij za naše plavčke.

Mam pa letne 215/50/17, zimske pa 195/60?/15.
Torej, kaj svetujete za ne preveč cekinov?

tnx

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Kupiš oz. kje v kleti zbrskaš kakšne stare ketne, daš v avto in je to to. Pri 15C ne bo snežilo tako da nimaš kaj skrbet, zakonu pa tudi zadostiš.

Rajc

Pripravnik
22. jul 2007
571
5
18
Jaz sem jih v petek kupil v Leclercu. Stanejo 13€ zraven ti pa dajo smrdljiv sprej za armaturko, ki ti ga računajo 3,68€, katere ti dajo na tvojo leclerc kartico oz. dubiš na računu izpisk in lahko naslednič koristiš pri nakupu
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Na mimovrste imaš kitajske za 15 EUR, samo tisto dajat na avto!
ne-ne-1.gif

OK ketne se začnejo pri 50 EUR pa še to več ali manj za občasno uporabo.

Za policjaje sem pa omenil da je bolje kupit oz. izkopat 20 let stare ketne (zraven daš pa listek na katerega napišeš dimenzijo svojih gum če že ravno hočejo komplicirat).

pero

Pripravnik
26. avg 2007
92
0
6
Jaz bi kupil ene pocenske, pa da za silo delajo. Lani sem imel zimske gume in sem enkrat za foro montiral gor ketne Compact, nič posebnega kao, pa sem zlezel čez Korensko v najhujšem metežu. Lahko kdo priporoči kakšne, ki so od taslabih še vedno ok? :p

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Problem zanič keten je:
- so zahtevne za montažo, vsaj glede na to kar ponuja dražja konkurenca
- na kolo ne sedejo lepo oz. se jih ne da nan oben način vredu zategnit (posledično se ti snamejo, uničijo platišče, gumo, poškodujejo podvozje)
- držijo par km potem začnejo razpadat

Torej, dobre ketne daš na avto v 2 minutah. Se pelješ 20km daleč in sploh veš ne da jih imaš. Jih snameš v 1 minuti. To lahko ponavljaš 10 let.

Slabe ketne montiraš 10 minut (če obvladaš, če si lesen jih sploh ne moreš zmontirat), po 100m jih moraš spet zategnit .. nato ponavljaš to na vsak km. Vmes upaš da jo ne odpuli in jo zgubiš oz. se zahakla kje na osovino. 20 km sploh ne narediš ker prej razpadejo, če ne ob prvi uporabi pa kmalu naslednje leto, ko zarustajo.

Gre pa s obema vrsta ketnami enako oz. so razlike minimalne!

Povzetek: za policiste kupiš prve, za uporabo, sploh redno (pa tudi občasno) pa boje kupit kakšne kvalitetne.

MobiSuxGuru

Pripravnik
6. nov 2008
119
0
16
pa še neki, a ketne po vsaki uporabi v benz namočte, al kako?
Zarostajo lohka v parih dneh, če jih mokre v prtlažniku voziš.
Torej še vzdrževanje ta dobrih, ta slabe itak razpadejo
smile-1.gif

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.297
113
Jaz jih samo v topel prostor odložim toliko, da se posušijo in jih imam uspešno že 11 let.

Potrebujem jih vsako zimo, namontirat jih pa ne znam v 2-minutah, lahko da sem malo lesen, najboljše ketne pa verjetno tudi niso
grin1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik MobiSuxGuru pravi:
pa še neki, a ketne po vsaki uporabi v benz namočte, al kako?
Zarostajo lohka v parih dneh, če jih mokre v prtlažniku voziš.
Torej še vzdrževanje ta dobrih, ta slabe itak razpadejo
smile-1.gif

Taprave so (vsaj) kromirane in ne zarjavijo. Poceni pa ja ...

Cola

Pripravnik
26. okt 2007
92
1
6
Hofer - 19.99 EUR - 9mm, priložene rokavice in navodila na polivinilu (prijetno predenečen na domiselnostjo)

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Seveda ker so policaji butli in ne vidijo da ima 17 colske gume, ketne pa so ze za 15 colske pramalo

še citat:
poletne pnevmatike in v priboru Ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Seveda ker so policaji butli in ne vidijo da ima 17 colske gume, ketne pa so ze za 15 colske pramalo

še citat:
poletne pnevmatike in v priboru Ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

15 colske gume in 17 colske gume lahko obuješ v enake ketne. Glede na to da obseg gume (lahko) enak ne glede na premer platišča je torej brezpredmetno govorit. Jasno obstjaajo različne velikosti, malce odstopanja pa je lahko.

Ustreznost verig pa dokažeš kako?
a. tako da jih moraš vpričo policaja namestit na vozilo -> 70% ljudi ki ima verige v vozilu tu pogrne na celi črti, sploh vpričo policista
b. imaš na embalaži napisano dimenzijo -> to je ponavadi en listek priložen v vrečo kjer so verige. Zelo težko ponaredit, skoraj tako kot datum izteka prve pomoči!

Če ni snega obe opciji odpadeta in samo pomigaš z glavo, ko te organ vpraša po zimski opremi. Po potrebi mu pokažeš da jih res imaš.

Če je obvezna uporaba verig (policisti ustavljajo) pa ti tiste kitajske verige za 15EUR ne bodo veliko koristile oz. jih boš preklel za celo življenje!
evil.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Dvoje amaterskih ketn sem "obrabil" prej kot v enem kilometru.Ene na Kadetu in ene na Toledu.Obakrat bi bilo boljše če bi parkiral že v dolini in bi šel domov peš.
Dobre ketne so okoli 100 in več.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
ksz

letos si bodo policisti tiste, ki vozijo v prtljažniku snežne verige malce sposodili, če si bo policist omislil, da mu je potrebno demonstrirati, kako se verige nataknejo, mu bo treba pokazati in če ne znaš, je kazen enaka, kot če jih nimaš, me zanima koliko takih je, ki jih znajo dejansko tudi uporabiti... mislim da 1 na 100.

na alterju pa itak vem da vsi
evil.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
V katerem zakonu pa piše, da sme to zahtevat?
smile-1.gif

Jaz jih vozim v kufru za okras in nimam pojma kako se jih gor natakne niti nimam namena tega počet
wink-1.gif