Kitajski "napad"

Silos

Fizikalc
6. jun 2024
116
226
43
Niti najmanj nočem braniti Kitajcev. Mi je pa dvolično, da tukaj na tapeto nabijajo Kitajce, medtem ko danes praktično vsi novi avtomobili s connectivity funkcijo kličejo domov.

Če se bo zaradi strahu pred Kitajci doseglo, da morajo vsa vozila imeti možnost izklopa klicanja domov - potem super. Če se bo s prstom kazalo na Kitajce, hkrati pa bodo evropski in ameriški (khm, Tesla, khm) veselo pošiljali domov podatke, je pa vse skupaj navadna hipokrizija.

sad

Guru
24. avg 2007
23.576
12.439
113
Niti najmanj nočem braniti Kitajcev. Mi je pa dvolično, da tukaj na tapeto nabijajo Kitajce, medtem ko danes praktično vsi novi avtomobili s connectivity funkcijo kličejo domov.

Če se bo zaradi strahu pred Kitajci doseglo, da morajo vsa vozila imeti možnost izklopa klicanja domov - potem super. Če se bo s prstom kazalo na Kitajce, hkrati pa bodo evropski in ameriški (khm, Tesla, khm) veselo pošiljali domov podatke, je pa vse skupaj navadna hipokrizija.
Pa se ti zavedaš razlike v standardu varovanja podatkov med temi državami?
Vsaj na papirju.

• Haha
Reactions: Najbolji in jonny77

sajkek

Guru
16. mar 2008
41.567
15.002
113
standardi gor ali dol..leakne (takrat ko treba) tako v EU, usa in china...
po drugi strani pa varnost podatkov, sveta hinavščina vsaj v EU, enkrat je kul, drugič pa ne. ... na konc ni katajskem vsaj vejo, da je tak ko država reče.
Pri nas pa bi vsi mal po svoje pa imamo čežano.
Ne vem, kaj je bolje.

• Haha
Reactions: tomi

Silos

Fizikalc
6. jun 2024
116
226
43
V čem se razlikujejo ZDA in Kitajska, ko gre za varovanje podatkov? Hint: v ničemer. ZDA ima nikakršno varstvo osebnih podatkov. Firme jih prodajajo data brokerjem in drugim, ki so pripravljeni plačati zanje. O tričrkovnih agencijah, ki jih lahko dobijo kadarkoli se jim dvigne (Homeland Security Act), pa sploh nima smisla razpravljati.

Evropa je tukaj bolj striktna (GDPR), ampak ko so enkrat podatki zbrani, so samo eno varnostno luknjo ali miskonfiguracjo strežnika stran od tega, da leaknejo. Ali pa firmo enostavno kupi Kitajc ...

Papir vse prenese, praksa pa je tista, ki je že velikokrat pokazala, kaj in kako se dela s podatki.

• Haha
Reactions: tomi

Silos

Fizikalc
6. jun 2024
116
226
43
Ja, ja, Tomi, zelo smešno je bilo tudi to, da TV-ji zbirajo podatke. Dokler ni Nexus razkril, kaj dela LG, ane.

jezek

Guru
24. jul 2008
6.511
3.061
113
Moj bimer kliče v Minken nonstop. Kako bi sicer delala zgodovina vozenj? Kliče pa tudi ponoči, iz garaže, kjer praktično ni nobenega signala....ne vem kako mu to uspe, morda je navedena ura v bistvu ura, ko je pripravil paket, katerega odda ko dobi signal... Paket z vsemi podatki vozila (polozaj, nivo in temperature tekočin, seznam napak, stanje akuja itd.) pošilja vsaj 1x tedensko, navadno okoli 5h. Je pa seveda res, da sem mu to dovolil. Ne vem pa kaj bi bilo ce mu ne bi. Verjetno bi vseeno posiljal za mojim hrbtom...

sad

Guru
24. avg 2007
23.576
12.439
113
Vsem je vse smešno, tudi Teslašem je bilo smešno, da jih kamere snemajo, dokler niso prišli ven posnetki seksa v domači garaži in naslajanja Tesla uslužbencev nad njimi.
V čem se razlikujejo ZDA in Kitajska, ko gre za varovanje podatkov? Hint: v ničemer. ZDA ima nikakršno varstvo osebnih podatkov. Firme jih prodajajo data brokerjem in drugim, ki so pripravljeni plačati zanje. O tričrkovnih agencijah, ki jih lahko dobijo kadarkoli se jim dvigne (Homeland Security Act), pa sploh nima smisla razpravljati.

Evropa je tukaj bolj striktna (GDPR), ampak ko so enkrat podatki zbrani, so samo eno varnostno luknjo ali miskonfiguracjo strežnika stran od tega, da leaknejo. Ali pa firmo enostavno kupi Kitajc ...

Papir vse prenese, praksa pa je tista, ki je že velikokrat pokazala, kaj in kako se dela s podatki.
V čem?
V tem, da ima kitajska partija direkt dostop do vseh podatkov. Vsaj v tem.
V Evropi je pa itak druga zgodba.
Saj razumem, nekaterim je to isto, je.. ga, meni ni.

jonny77

Guru
16. sep 2007
13.294
2.438
113
Pomurje
Vsem je vse smešno, tudi Teslašem je bilo smešno, da jih kamere snemajo, dokler niso prišli ven posnetki seksa v domači garaži in naslajanja Tesla uslužbencev nad njimi.

V čem?
Ti se zajebavaš?

Jamaican_Lion

Majstr
24. nov 2011
500
387
63
Kingston town

V čem?
Nekaterim je isto ker dobijo "premium" avto za pol cene, pol se pa tk tolazijo. Kitajske ledice so bolj zelene ko evropske

• Všeč mi je
Reactions: tomi in sad

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.706
940
113

Bi si želel. Pa ni.

Pred tedni je za hip završalo, ko se je razkrilo, da je nemška policija kupila lokacijske podatke nemških državljanov.

Ozadje: vsaka android (in verjetno iOS) aplikacija, kateri da uporabnk dovoljenje za dostop do položaja naprave, potem lahko ta položaj zbira kadarkoli in kjerkoli. Naivni uporabnik si na primer predstavlja, da pri priklicu vremenske aplikacije ta na strežnik pošlje trenutni položaj in dobi prilagojeno vremensko poročilo. No, aplikacija lahko položaj pošilja tudi iz ozadja - in strežnik ga lahko mirno beleži, ker pač ni v EU. In izdajatlj aplikacije (dodatno) služi na trgu s podatki. Čiste vesti, seveda, ker zraven sledi ne piše, da gre za Janeza Novaka, EMŠO ********, ampak gre za uporabnika aplikacije # ******.

Seveda gre za kršitev GDPR. AMpak nemše policije to ne moti. Še več, ta kupi podatke. Iz sledi se da razbrati, kje kakšen uporabnik prenočuje. Damo uporabnike, ki ne spijo večino časa v Nemčiji, na stran. Ostanejo prebivalci Nemčije. Na vsakem naslovi jih je omejeno mnogo. Čez dan so v službi, ni vrag, da ne bi policija znala ugotoviti, komu pripada kaka sled. Če je med njimi oseba pod preiskavo, o njenih lokacijah vedo še več zaradi preiskave. Tako lahko brez naloga in brez neposredne kršitve zakona pridejo do vseh podatkov osumljenca. Ali naredijo nabor osumljencev glede na njihov položaj v nekem trenutku. Sijajno za policijo, a grozno za našo zasebnost. In seveda nezakonito - podobno sprenevedanje, kot ko CIA/FBI/NSA ne smejo prisluškovati svojim, lahko pa zanje to počne MI5/6.

Nemško policijo so zalotili. Angleški se ni treba skrivati, ostale so bolj previdne. Sicer pa se ni nič zgodilo, tako da sedaj so vrata odprta.

GDPR velja, kolikor so ga pripravljeni uveljavljati. Torej ne veliko, kvečjemu kot dodatna zahteva za omejevanje konkurence na trgu EU.

• Všeč mi je
Reactions: Silos in Najbolji