Kitajska (2009)

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Živio Jernej,
Mene pa zanima kje si urejal vizo za kitajsko, si jo v Sloveniji?
Kaj vse potrebuješ za ureditev vize, pred OI vem,da nisi potreboval nič posebnega, okoli OI so malo zaostrili, pa me zanima, če so v tem času že kaj popustili..
smile-1.gif

Rabiš potrjene rezervacije prenočišč za celotno potovanje ali ne več?
Hvala in lp
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

http://forum.potopisnik.si/showthread.php?t=125

Res, v času OI so malo zaostrili pogoje, ampak sedaj je spet po starem (kot piše na zgornjem linku).

Ne rabiš nobene rezervacije nočitve (rabiš pa povratno letalsko karto), čeprav na obrazcu piše, da jo. Mene so sicer vprašali, če imam rezerviran kak hotel, rekel sem ne in to je bilo to.

Uredijo ti jo v Ljubljani v enem tednu za 20 EUR (če jo rabiš prej, je dražje). Konzulat je od nove porodnišnice takoj čez mrtvaški most.
 

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Super! Hvala ti ! Oktobra nameravam potovati, pa me je že malo skrbelo, če bodo težili, predvsem zarad hotelov..
Drugače pa vem, kje je kitajsko veleposlaništvo, sem pozimi urejala ene dokumente, in ker sem jih rabila praktično isti dan, sem jih preplačala, da se niti nočem spomniti koliko
uf-1.gif

lp
 

decva

Pripravnik
5. sep 2007
462
0
16
pa tud ni taka ciganija, mene je res pozitivno presenetila in mislim, da ima ogromno stvari za ponudit... bogato kulturo,fascinantno arhitekturo, naravne lepote (tisto, kar še niso uspeli uničiti), prijazne ljudi.... pa tiste otroške hlače so za crknit štosne.. na vlaku smo pa mi vzeli privat spalnik-kupe . udobno in poceni...
 

korodani

Pripravnik
12. apr 2009
147
0
16
Pol ure sem gledal tvojo reportažo ....

Res super zadeva....

Tudi mene mika da bi šel, samo je pač 4 mestna cifra v € , ovira ... :D

Zanima pa me kakšne so ble kaj cene hrane ?
Pa če sta naletela na kakšne night clube in kakšne so bile cene storitev ?
smile-1.gif
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Se strinjam...

Kdaj si bil? Očitno so medtem cene prevozov kar pošteno poskočile. Vlaki sploh niso več tako poceni in na daljše razdalje se bolj splača letet kot gnit 48+ur na vlaku.
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hvala!


Pač enako je, kot pri vseh oddaljenih in nerazvitih destinacijah. Letalska karta ima levji delež pri skupnih stroških.

Drugače si lahko itak pogledaš stroške na koncu reportaže. Hrana je zastonj. 180 evrov za 2 osebi za 31 dni... to je za moje pojme zastonj. Sicer je zraven še 130 EUR trgovin, ampak še vseeno poceni. Sicer pa sva večinoma jedla na uličnih štantih. Moraš vedeti, da Kitajci zelo redko kuhajo doma. Posledično je ogromno takšnih in drugačnih ponudnikov hrane in posledično cene padejo.
 

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Če dovoliš, bi se malo "priskledil" in dodal še svoj material, posnet februarja in marca letos. Pa malce bi pokomentiral tvoj sodbe Kitajcev in Kitajske, če dovoliš. Morda bi tema postala sticky in bi vsak, ki bi se vrnil s Kitajske lahko dodal svoje. Potem bi pa lahko še malo debatirali.

Najprej prilagam tvoj zemljevid, na katerem sem zaradi lažje orientacije označil mesta, kjer so bile posnete moje fotke.



Levo spodaj je ChongQing, desno zgoraj je označeno mesto ChangShou (cca. 2 mio prebivalcev), z rdečo piko pa je označeno mesto ChuanWei. Obe mesti sta ob Dolgi reki. Omenjeni bosta kasneje v opisih slik.



Se komu možakar spodaj z očali zdi podoben predsedniku Severne Koreje?
smile-1.gif
"The Gate of Heavenly Peace" je angleški prevod te znamenitosti v ozadju.



Popolnost.



En izmed neštetih parkov v Pekingu. Čistoča je lahko za zgled marsikateremu evropskemu parku.



TianAnMen, mesto spopada študentov z vojsko pred 20 leti. Kot lahko vidite, so OI2008 v Peking prinesle bolj čisto ozračje, modro nebo ob lepem vremenu in sonček! Pred leti je bil tak prizor bolj slučaj kot ne.



Selimo se v ChangShou, v osrčje mestne province ChongQing, ki ima več kot 30 mio prebivalcev. Včasih je bil to del Sichuana (glavno mesto Chengdu). V nasprotju s Chengdujem (ki je raven kot Prekmurje) je ChongQing gorat in bicycle-free. :D
Na sliki novogradnja in reklama za prodajo stanovanja po ceni 1770 yuanov na kvadratni meter, kar je približno 180 €. Naj opomnim, da so tam cene nepremičnin padle praktično istočasno kot v USA. In padle so konkretno. Se pravi stane trosobno stanovanje površine 120 m2 (kar je nekaj normalnega v tem delu Kitajske) cca. 22k €.
cheer.gif
Koliko je gradnja varna, je pa drugo vprašanje...



V ozadju gradnja mostu čez Dolgo reko, gledano iz mesta ChangShou. Tu se dobro vidi, kako usran je zrak, da je v zraku vedno nad 85% vlaga in za mene osebno zelo neprijetni kraji za živet. Že ta svetloba dela človeka živčnega in nemirnega...



Zdaj pa isto gradbišče, le da je posneto iz mesta ChuanWei. V ospredju lahko vidite vrtove in polja.



Kitajska sušilnica
smile-1.gif




Domači HuoGuo oziroma Hot Pot. Da, zelo je pekoče.
smile-1.gif




Večerja v dobri, čisti restavraciji v mestu ChangShou - cena za vse skupaj in precej piva in cigaret - 120 €. Ni povsod poceni, kot je pisal kolega Jernej. V velikih mestih so cene take kot v vseh metropolah. Imaš poceni ulične "malice" in tudi zelo drage restavracije, da USA-style hitre prehrane ne omenjam.



Kitajsko pokopališče - zelo lepo urejeno, mirna lokacija nad mestom.



Žara. Umrlega se nekaj dni ohrani "v enem kosu", da se vsi poslovijo od njega, potem se ga sežge. Ostane žara s slikico in podatki umrlega, ki je spravljena v veliki hali pod ključem. Ko se izbere in uredi grob, se žaro spravi v luknjo in gor da nagrobni kamen. Razlike so le v razkošju, ki ga družina nameni umrlemu. Najdražje grobove čuvajo kamnite pošasti.
smile-1.gif






Spodaj je posnetek, ki je nastal v času državljanske nepokorščine na stari cesti med ChangShou in ChaunWei. Nedaleč stran teče avtocesta, ki je bila nekaj dni zaprta, staro cesto so pa zaprli kar tako da so sredi ceste igrali šah, karte itd. Tako smo potniki na tej trasi morali dol z avtobusa, peš mimo zapore in potem naprej s taksijem. To je trajalo kar nekaj dni in sam sem pričakoval, da bo posredovala policija, pa ni. Vlada je kmetu, na čigar zemlji je zgradila avtocesto, plačala zahtevano vsoto in zadeva se je uredila. Hecno.



Za konec še detajl, posnet z najvišjega nadstropja novega bloka v mestu ChongQing. Pogled navpično dol je strašen. Tu stanujoča sta zelo dobro čutila uničujoči sichuanski potres, čeprav je bil epicenter oddaljen kar nekaj 100 km.

 

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Se strinjam...

Kdaj si bil? Očitno so medtem cene prevozov kar pošteno poskočile. Vlaki sploh niso več tako poceni in na daljše razdalje se bolj splača letet kot gnit 48+ur na vlaku.

Vlak tudi pred 8 leti ni bil poceni. Sploh če si moral na recimo 36 ali večurno pot. Če se znajdeš, lahko dobiš letalsko karto za notranje lete za drobiž dražjo od soft-sleeperja. Hard-sleeperja nisem probal, sem pa trpel v 26-urni hard-seater verziji.
rolleyes-1.gif
To je šele ciganija...
Ko imajo Kitajci praznike (chunjie - kitajsko novo leto ali 1.oktober), je nabolje biti doma. Takrat cene transporta sploh poskočijo...obup. Ferragosto je pi*kin dim za selitve narodov v PRC.
evil.gif
 

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Hehe, ti si imel očitno precej novega 777. Jaz sem popi*deval nad tem Multimedia sistemom, ker je delal ful počasi in precej po svoje.

Skrb za varnost te je šokirala? Kitajci imajo še na avtobusnih postajah skenerje prtljage. Noro.

Glede kondomov v hotelskih sobah. Sigurno so plačjivi in to je bolj izjema kot pravilo. Jaz tega nisem našel v nobenem hotelu, pa sem jih dal skozi precej.

Zeleni čaj se dejansko pije tako, kot sta dobila postreženo vidva. Druga varianta je v čajniku in malih skodelicah. Tam ostanejo čajni listi v čajniku.

Glede pralnega stroja - oboje se da zapreti, pa potem nič ne šprica naokrog, verjemi.
smile-1.gif
Sem tako pral eno leto, sam.

Drugače pa sta si izbrala zelo zanimivo turo in v tem časovnem okviru videla maksimum. Jaz sem sicer pristaš počasnega raziskovanja in še nisem bil v Shanghai-u in Xi'an-u, pa tudi v Notranji Mongoliji ne.

Našel sem kraj pod Tibetom, kjer sta bila vidva, pripenjam pa oznako kje sem bil jaz. Z družbo smo šli proti Tibetu z Yunnan-ske strani, Deqin in Zhongdian. Tudi vse nad 3000m. Jaz sem tam izjemno užival, čeprav smo šli pozimi in je bilo zjutraj -25 stopinj.

Tvoj kraj je označen z "1", Deqin je pa levo spodaj. Dlje nas niso pustili, pa že tja smo morali najeti vodnike z džipi.

Deqin.jpg


Hvala za reportažo, hvala da si mi nenamerno dal motiv za dopolnitev in hvala za Dropbox!
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Super slikce in hvala za dopolnitev!

Kondomi so plačljivi, ampak so definitivno bili povsod. Hostli, hoteli...

Glede čaja se ne strinjam. Kasneje sva zavila v eno čajnico in dobila čaj postrežen kot se šika. Prva voda se odlije, vse se precedi. Vmes se polije še keramično žabo, da se odžene zle duhove in pije se iz 50ml šalčk.

0475%20Cajanka.jpg


Stroj se da zapret - če je pokrov ;-).

Tibet z Yunanske strani. Respect.
zmaga.gif



Dropbox? Ni boljšega in cenejšega
smile-1.gif
.

Jaz ga uporabljam praktično od odprtja... ni šans, da se ukvarjam s kakim shrani.si in ostalimi "servisi" za objavljanje slik (in drugih datotek). Poleg tega je gor še backup, skupinski projekti... ni da ni.
 

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Ko sem zdajle šel gledat moje fotke s prve odprave na Kitajsko, sem opazil da mi manjka cel kup fotk. Danes grem v akcijo in mam da jih najdem, ker drugače bom zelo zelo žalosten. Manjka mi ravno del, ko smo bili v gorah.
frown-1.gif
Ko jih najdem, bom pripel še nekaj teh fotk, ker tam je pravljično lepo.

Aja, pa upam, da me nisi narobe razumel glede Tibeta. Prišli smo do zadnje večje vasi pred Tibetom. V Tibet nismo smeli, pa tudi vodniki nas niso hoteli peljati. Takrat je bilo blazno težko dobiti dovolilnico, zadnja leta je bilo precej lažje.
 
Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sem prav razumel
smile-1.gif
.

Približno vem, kakšne razmere so tam in je precej avanturistična pot tja gor.
 

mojcej

Zelenc'
24. mar 2012
2
0
1
juhej,

konec aprila se odpravljamo v peking in bom vesela kakršnegakoli nasveta. gremo za 10 dni (vem, premalo, ampak drugače ne gre) v mislih pa imamo dan ali dva pekinga, potem pa malo naokoli, xian, cengdu, gilian mogoče ... tisti, ki ste že bili tam - je kaj takšnega, kar je "nujno" videti, pa ni zapisano v vodičih? je bil kdo na podeželju, takem pravem, ki nima ravno milijon prebivalcev
wink-1.gif
? kako je tam s prenočišči? hvala in lp
 

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Moje mnejnje
smile-1.gif

Iz Pekinga na Kitajski zid, v Pekingu pa vsaj obisk prepovedanega mesta in kakšnega trga nebeškega miru..ali poletne palače.
Potem pa če nameravate naprej v xian, bi jst šla v Shangai in xian z okolico. Za kaj več pomoje ne bo časa.
Je pa Kitajska ogromna in je mnogo krajev za pogledat. Se rada vračam
smile-1.gif
 

mojcej

Zelenc'
24. mar 2012
2
0
1
hvala grenivka
smile-1.gif

v pekingu nameravamo na zid, tudi v palačo in prepovedano mesto. mogoče še kam, odvisno od časa.
predvidevam, da si bila tam že večkrat, glede na to, da si napisala da se rada vračaš?
potem verjetno veš - je za xian dovolj en dan? zelo radi bi šli namreč tudi do chengduja. pande itak
srce-1.gif

mogoče veš, če je kje mogoče videti pande blizu (ne za rešetkami kot v zoo-ju) tudi kje drugje, ne samo v chengduju? je razdalja kar velika in nam bo vzela kar nekaj časa
frown-1.gif

pa še nekaj me zanima (zdaj sem te pa napadla
uf-1.gif
?

najlepša hvala za odgovore.
 

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Ja, sem bila že večkrat, pa še imam namen it
grin1.gif

Ampak, ravno del, za katerega sprašuješ, me še čaka (Shangai, xien).
Bi te pa mogoče samo opozorila, da po vasicah nihče ne govori angleško, še v večjih mestih so problemi, tako da ne boš presenečena
smile-1.gif


p.s. če pa se namenite kam drugam (z avionom, do shangaija se da it z vlakom), pa je meni precej v spominu ostal tudi Yangshuo, s prečudovito pokrajino.
lp
 
Nazadnje urejeno: