Kegging

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.493
113
Zadnji sod je oksidiran skoraj sigurno. Pa dihtunge moraš zamenjat, ker drugače se ne boš rešil vonja.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Ce nimas regulatorja i delas karboniranje z sladkorjem, lahko naredis tako kakor se naredi pri steklenicah. Ko natocis pivo pustis pokrov priprt ali pa odstranis ventil za prezracevanje za 10 ali 15 min. Kvas zacne hitro zret sladkor in co2 izpodriva kisik iz soda.
Vprasanje ce je pri tebi res oksidacija. Kaksen vonj je tocno? Jaz sem imel tezave z sodi, sedaj jih perem z varekino in je precej bolje. Jaz sem imel vonj po mokrih starih cunjah, ne vem kako bi drugace opisal...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Varekina + inox = no go!
10.gif


Za vonj daj kristalno sodo 10 žličk v 10l čimbolj vroče vode, pusti 1 urco vmes stoči 2x po par dcl da spucaš še cev, potem obrni keg na glavo in pusti še 1h. Spuca in tudi vonja ni nobenega.

Če pride vonj v gumo je pa kot je kalbo omenil problem, ni druge kot zamenjat (mogoče bi par dni namakanja v čemu pomagalo).
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Ce nimas regulatorja i delas karboniranje z sladkorjem, lahko naredis tako kakor se naredi pri steklenicah. Ko natocis pivo pustis pokrov priprt ali pa odstranis ventil za prezracevanje za 10 ali 15 min. Kvas zacne hitro zret sladkor in co2 izpodriva kisik iz soda.
Vprasanje ce je pri tebi res oksidacija. Kaksen vonj je tocno? Jaz sem imel tezave z sodi, sedaj jih perem z varekino in je precej bolje. Jaz sem imel vonj po mokrih starih cunjah, ne vem kako bi drugace opisal...

zdaj sem dobil regulator, tako da bom s to prakso nehal, sem pa spuščal pritisk na ventilčku ven občasno, mislim da sem s tem vsaj pri ostalih treh uspel spraviti večino kisika ven, tukaj ga je bilo pa kot kaže preveč, če je to res to.
težko opišem vonj, nisem ravno še treniran za to... mogoče ester ... daleč od starih cunj, prej malo spominja na kakšno topilo ali nekaj takega... je pa pale ale malo dry hoppan s citro in je ta vonj čisto off. pri drugih treh tega ni nič.
--------
zdaj po nekaj minutah, ko razmišljam o okusu me malo spominja na tiste stekleničke z umetnimi aromami... mogoče pa vseeno samo nisem dovolj dobro očistil soda in zaznavam vonj, ki je bil v sodu ko je prišel iz Nektarja pomešan z vonjem mojega piva... spominja tudi malo na banano, ampak fermentacija je bila na 18C.
 
Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Varekina + inox = no go!
10.gif


Za vonj daj kristalno sodo 10 žličk v 10l čimbolj vroče vode, pusti 1 urco vmes stoči 2x po par dcl da spucaš še cev, potem obrni keg na glavo in pusti še 1h. Spuca in tudi vonja ni nobenega.

Če pride vonj v gumo je pa kot je kalbo omenil problem, ni druge kot zamenjat (mogoče bi par dni namakanja v čemu pomagalo).

10min ni problema, je tudi precej razrečena... Sem dobro pregledal sode in ne pušča nobenih sledi, je pa treba bit previden ja...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kratek čas ni problem. Ampak varekina lahko na inoxu povzroči "rjavenje". Prvi simptomi so drobne temnejše pikice na površini ki ne gredo stran, to je načeta zgornja "oksidirana" plast inoxa.

Inox dejansko ne rjavi zato ker vsebuje krom, krom pa v stiku s kisikom tvori oksidno plast ki ščiti preostalo kovino. Varekina lahko razje ta krom in posledično pride do manj odporne kovine v kateri gre v pore. Ko se to zgodi lahko začne inox rjavet tudi pod vplivom kisline (pivo recimo). Plast kroma se sicer lahko obnavlja ampak se počasi in če se plast poškodovana in konstantno izpostavljena kislini ali pa veliko kisika se zna rrjavenje širit tudi če že dolgo ni bilo zraven varekine. Za pivo je bolj problematično kot "rjavenje" samo sproščanje produktov v pivo, te se lahko čuti kot napake, v večjih koncentracijah so pa celo strupeni (težke kovine -> krom, nikelj).
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kratek čas ni problem. Ampak varekina lahko na inoxu povzroči "rjavenje". Prvi simptomi so drobne temnejše pikice na površini ki ne gredo stran, to je načeta zgornja "oksidirana" plast inoxa.

Inox dejansko ne rjavi zato ker vsebuje krom, krom pa v stiku s kisikom tvori oksidno plast ki ščiti preostalo kovino. Varekina lahko razje ta krom in posledično pride do manj odporne kovine v kateri gre v pore. Ko se to zgodi lahko začne inox rjavet tudi pod vplivom kisline (pivo recimo). Plast kroma se sicer lahko obnavlja ampak se počasi in če se plast poškodovana in konstantno izpostavljena kislini ali pa veliko kisika se zna rrjavenje širit tudi če že dolgo ni bilo zraven varekine. Za pivo je bolj problematično kot "rjavenje" samo sproščanje produktov v pivo, te se lahko čuti kot napake, v večjih koncentracijah so pa celo strupeni (težke kovine -> krom, nikelj).

Si me prepričal...

Tvoja alternativa je soda?
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pri meni je tudi vonj po soku, ker imam od nektarja kege.
Si poizkusil tudi gumice ali samo inox, da bi se znebil tega vonja?
Ker, gumice se bodo navzele vonja z časom pomoje tudi od kakega ultra roasted vonja ali pa hmelja al ne?
smile-1.gif

Sicer pri meni ne vpliva kaj dosti, ker ko delam kake lagerje skoraj brez hmelja ni kake vonjave od sokov...
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Ne, peroksid ne škoduje rostfreju in oxy ni ista varianta. Oxi je natrijev karbonat peroksihidrat in glede na doziranje (4g/L) je peroksida v raztopini na koncu bore malo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.493
113
Dihtunge so na ebayu za drobiž. zamenjaš dihtunge, sod fino opereš, dodaš še oksi in to je to.
 

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Se strinjam. Ampak jaz sem odgovoril bolj na vprašanje odstranjevanja vonjav, na samo z dihtung, tudi z drugih materialov.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Dihtunge so na ebayu za drobiž. zamenjaš dihtunge, sod fino opereš, dodaš še oksi in to je to.

A dihtunge so default za corny sod, ali pa je več različnih oz. je potrebnona kaj merkat?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Merkat moraš sam pin lock pa ball lock. Mi mamo vsi ball lock.

A to so tamale dihtunge - te sem itak dobil verjetno nove s "paketom" (oba ventila plis cevka). Kaj pa O-ring, ali je tega tudi bolje menjat za novega?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
A kdo tu uporablja pipce z regulacijo pretoka http://www.ebay.com/itm/Adjust...VUAAOSwmfhX5HA4 na conry sodu?
Ima kakšne težave z penjenjem, tudi če ima kratko cev do soda? Lahko lepo polnete tudi pri pritisku nad 1 bar?
Sedaj imam tiste navadne party pipe in vsakič ko točim sod spustim pritisk in na koncu ponovno nabijem. CO2 bomba je zaradi tega veliko hitreje prazna, sploh kadar so sodi bolj prazni, zato iščem rešitev da lahko lepo točim pivo pri višjem pritisku...
Bo tovrstna pipa rešila problem?
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
te ne, imam pa tole:

http://www.ebay.com/itm/152303766679?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

in sem zelo zadovoljen, naročil še eno. peni se mi zdaj ravno prav, s party pipico pa sem dobil ven samo peno. edino ven lije kot pri norcih in moraš bit previden ko točiš in precej "trigger happy" je, če se po nesreči dotakneš si hitro cel moker.
pri večjem pritisku od 1 bar je pa malo več pene, ampak ni panike. več kot en bar točim samo pšenično pivo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.493
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Merkat moraš sam pin lock pa ball lock. Mi mamo vsi ball lock.

A to so tamale dihtunge - te sem itak dobil verjetno nove s "paketom" (oba ventila plis cevka). Kaj pa O-ring, ali je tega tudi bolje menjat za novega?

Menjaš vse dihtunge. Tiste na cevkah, so tamale, tiste na priklopih in o ring.