Kegging

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik dobro_pivo pravi:
Ne more biti prekarboniziran, ker še sploh ni bil priklopljen na co2 prej.
Sem spustil pritisk na minimum pa se še vedno zelo peni tudi, če teče zelo počasi.

Kje nastaja pena? Že v ceveh ali na pipi. Če imaš mehurčke že v cevi moraš najprej odzračit cevi, če imaš pipo z regulatorjem ODPRI pretok do konca in potem v enem šusu na max. iztoči toliko piva/pene da v ceveh ne bo več ujetega "zraka". To je osnovna napaka da se pivo peni, ljudje nekaj cincajo in zapirrajo pretok ali pa celo glavni ventil za točenje odpirajo na pol kar seveda vodi samo v to da se pivo peni in to ves čas. Žal ne gre drugače kot da najprej stočiš par 0.5l kozarcev pene zato da imaš potem s tem mir!
zmaga.gif
 

dobro_pivo

Pripravnik
20. okt 2013
33
0
6
Pena je nastajala v ceveh in je kar bruhala iz pipe. Če sem regulator na pipi odprl do konca je bil litrski vrč v dveh sekundah poln pene.
Sedaj se je pivo ohladilo in ni več težav z penjenjem ampak pivo ima malce drugačen okus.
Bom pa še malce počakal kako se bo razvil preden ga zavržem.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Ve kdo, če se da dobit pri nas "chalkboard paint" ali sprej in kako se temu reče slovensko?
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
126
1
18
par tednov nazaj je bila tekoča kreda v flomastru v hoferju v dveh debelinah
 

mato9

Zelenc'
1. okt 2015
22
0
1
Pozdravljeni!
V naslednjih dneh imam namen kupiti Oneway keg od KeyKeg-a.
KEYKEG
Zanima me če ima kdo že tole zadevo? Kako delate karbonizacijo? Se da to delat z sladkorjem ali je potrebno z CO2?
Kako poteka karbonizacija z CO2??? Če mi lahko nekdo na hitro razloži....
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
sam ne jo puščat čez noč noter, ker ti bo naredila oborino (kristale ki jih brez kisline ne spraviš dol)
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
sam ne jo puščat čez noč noter, ker ti bo naredila oborino (kristale ki jih brez kisline ne spraviš dol)

Koliko časa ga pa potem notri pustim in kako močno mešanico delate?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jaz naredim kar močno mešanico. Nebi ti znal povedati v procentih. Potem zlijem noter, močno pretresem (raztopina je vroča). Pustim še kako uro, še enkrat pretresem in zlijem ven (tako da spustim del tudi skozi out ventil). Nato ponovim vajo z vročo vodo.
Tak sod odprem in pustim obrnjenega na glavo do polnitve, še boljša varianta mi je pa da ga na rahlo pošricam z etanolom, zaprem, nafilam na 2 bara in pustim v kotu dokler ni čas za polnjenje
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
1 mala zvrhana žlička kristalne sode na 1l (vroče) vode. Za keg rabiš 10l, na začetku keg pretreseš da se soda dobro raztopi in pustiš pokonci 1-2h, ponovno pretreseš, obrneš in pustiš še na glavi 1-2h. Glede dalj časa je res možnost da se ti izločijo kristali ampak če uporabiš potem za sterilizacijo startsan (kislina) to raztopi kristale v par minutkah.

Ko imaš keg obrnjen pravilno je fino da montiraš še pipico oz da z izvijačem pritisneš na ventil za pivo tako da se raztopina stoči tudi v cev in ti jo spuca.

Na koncu dobro keg splakneš z vodo in ga posušiš (če ga ne misliš uporabit dokaj hitro) ali pa vanj natočiš starsan (3-5l), fino pretreseš in pustiš 5min (ali še več da se pena poleže) nato stočiš čez pipico s prikjučenim CO2jem. Tako dobiš čist, sterilen keg napolnjen s co2jem pripravljen da v njega pretočiš pivo!
zmaga.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Danes smo na kosilu padli v debato, kako se hladi pivo po lokalih, kjer je padla teza, da imajo nekateri lokali hlajenje urejeno brez posebej hladilnika: CO2 direkt v sod in v pipo na šanku, od koder teče hladno orošeno pivo.

Ker sem bil rahlo skeptičen in kar ne morem verjeti da to drži. Kolikor sem do sedaj zasledil, se CO2 uporablja za potisk piva iz sodčka. v nadaljevanju pa lahko prideš do hladnega piva tako, da:
- hladiš sod in točiš s čimerkoli (npr. domače variante s sodčkom v hladilniku)
- ne glede na temperaturo soda hladiš pivo pred pipo z ustreznim hladilnikom (npr. na raznih veselicah, kjer imajo ponavadi Lindr variante)

Ali sem kaj spregledal oz. ali česa še ne vem? Padla je namreč teza, da se CO2 uporablja za hlajenje ... pa sem mal zmeden.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Danes smo na kosilu padli v debato, kako se hladi pivo po lokalih, kjer je padla teza, da imajo nekateri lokali hlajenje urejeno brez posebej hladilnika: CO2 direkt v sod in v pipo na šanku, od koder teče hladno orošeno pivo.

Ker sem bil rahlo skeptičen in kar ne morem verjeti da to drži. Kolikor sem do sedaj zasledil, se CO2 uporablja za potisk piva iz sodčka. v nadaljevanju pa lahko prideš do hladnega piva tako, da:
- hladiš sod in točiš s čimerkoli (npr. domače variante s sodčkom v hladilniku)
- ne glede na temperaturo soda hladiš pivo pred pipo z ustreznim hladilnikom (npr. na raznih veselicah, kjer imajo ponavadi Lindr variante)

Ali sem kaj spregledal oz. ali česa še ne vem? Padla je namreč teza, da se CO2 uporablja za hlajenje ... pa sem mal zmeden.

Piva se predhodno ne hladi, spelje se ga preko inox navitja, ki ga hladi kompresor, tako da pivo, ki ga piješ po lokalih je bilo še nekaj sekund prej toplo, sodi so ponavadi pod šankom.
Rabiš pa CO2 za potisk.
Npr. če pivo poganjaš čez kompresor ki hladi, je potreben toliko večji pritisk, zaradi dolžine hladilne tuljave.

Domača nefiltrirana piva pa se na višji temperaturi kvarijo, zato jih je potrebno imeti na hladnem, v tem primeru seveda kompresorja ne potrebuješ, dovolj je CO2 potisk in pipa... .... pa kozarc no...
nahrung002.gif
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Evo, kegerator uspel. Sicer se je pivo zelo penilo (stout veliko manj kot apa), upam, da naslednjič uspem to zrihtat
rolleyes-1.gif

Drugače pa tako zgleda. Otroci so bli navdušeni, ko so lahko risali po njem
smile-1.gif

 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
...

Piva se predhodno ne hladi, spelje se ga preko inox navitja, ki ga hladi kompresor, tako da pivo, ki ga piješ po lokalih je bilo še nekaj sekund prej toplo, sodi so ponavadi pod šankom.
Rabiš pa CO2 za potisk.
Npr. če pivo poganjaš čez kompresor ki hladi, je potreben toliko večji pritisk, zaradi dolžine hladilne tuljave.

Domača nefiltrirana piva pa se na višji temperaturi kvarijo, zato jih je potrebno imeti na hladnem, v tem primeru seveda kompresorja ne potrebuješ, dovolj je CO2 potisk in pipa... .... pa kozarc no...
nahrung002.gif

OK to, da moraš domačga imeti na hladnem pri meni ne pride v poštev, ker ga itak spijemo, preden bi se utegnil začeti ....

CO2 za potisk itak. Ampak ali se kje CO2 uporablja za hlajenje.... poslušal sem namreč varianto, da CO2 iz jeklenke zaradi prehoda plina iz tekočega v plinasto stanje ohlaja ... pa se mi je zdelo malo za lase privlečeno. Razen če česa ne vem - zato pa tu pri vas znalcih preverjam, ker poznam samo kegerator ali pa frižider, skozi katerega gre pivo pred pipo na šankih ...