Kegging

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Evo, zrihtal. Reflex mi je zbrskal tale kontakt, ki je nekje na forumu že objavljen:

R. B. Trading d.o.o., sedež ima na Celovški c. 268, ampak poslovalnico in skladišče pa na naslovu Cesta v Kleče 16 (pri centru Mercator Šiška). Gosta ekstra prijazna, tako po telefonu kot v živo. Sem se zapeljal do nje, sva šla v skladišče in najdla prave kose. Ko sem hotel plačati, je rekla, že v redu, naredi kako reklamo, pa bo.

Tel: 01/510 80 81 ima prevezavo na mobitel, tako da je ves čas dosegljiva
smile-1.gif


Pa četudi bi plačal, komplet zgornji priključek z matico bi me prišel 3 EUR. Smešna cena, to je ceneje kot na aliexpresu. Vmes sva tudi malo kramljala in je rekla, da prodaja vrhunsko pivovarsko in sicer gostilniško opremo, ki je kot Mercedez med avti (vsaj bil je, hehe). Ne vem točno kako se reče, nekaj italjanskega, Botticelli ali Potticelli....lahko sem pa čisto sfalil
smile-1.gif
Skratka, pipa pri njej pride 40EUR+DDV. Pa imaš jo takoj. Ima tudi vso drugo potrebno robo, ki jo domači pivovarji potrebujemo, vsaj večino.

Evo, toliko malo reklame, ki si jo nedvomno zasluži. Zdaj grem pa montirat.
smile-1.gif
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Čisto malo še pa bo pripravljen na točenje ;-) Gasilni aparat za CO2, kontroler temperature, dve pipi, 2 corny kega, gorenje retro hladilnik, dve pipi, dvojni ventil regulacije CO2,... Čakam se ball locke iz amerike, potem pa priklopim zakuham in probam ;-)

Tole bi pa še gorenju prav prišlo za reklamo, ko da je serijski
aplauz.gif
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Čisto malo še pa bo pripravljen na točenje ;-) Gasilni aparat za CO2, kontroler temperature, dve pipi, 2 corny kega, gorenje retro hladilnik, dve pipi, dvojni ventil regulacije CO2,... Čakam se ball locke iz amerike, potem pa priklopim zakuham in probam ;-)

Tole bi pa še gorenju prav prišlo za reklamo, ko da je serijski
aplauz.gif

Hehe mam sam s sabo en problem xD da vsako "traparijo" ki se jo lotim naredim čimbolj popolno kar se da in porabim zmeraj 5x preveč časa zaradi tega :p Bi bilo bolje malo manj natančno pa še za kaj druzga porabit čas kot za vsako malenkost celo popoldne hehe.

Drugač pa hvala ;-)
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Poznam to težavo. Samo če ne bi naredil kot si si zamislil in natančno bi te stalno motile in žrle še tako majhne napake.
👍👍🍺🍺
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
stricek18 a se da dobiti se kaksno sliko kako zgleda hladilnik znotrej.lp

Pošljem ko bo vse dokončano znotraj še ni nič drugega kot jeklenka, čakam silikonske cevi, nepovratne ventile, itd. Ko bo sestavljeno do konca sigurno pripopam par slik ;-)
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Kakšen je standardni navoj na CO2 jeklenkah.
Bi naročil nekaj iz kitajske pa nebi rad zaj...
LP
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Plinski navoji pri nas (EU) so po DIN477, ameriški je pa po CGA320. Se pa dobi adapterje, tako da za ta dva standarda ni problem.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Pred časom smo debatirali o razlogu za prenizko karbonacijo s sladkorjem v sodu.
Preveril sem sode lepo tesnijo vseeno zamenjal tesnila. Naredil merilec pritiska za kontrolo med karbonacijo.
Sod napolnil s pivom in pritisnil na 1bar s CO2 ter priklopil merilec,in mi kaže stalno enako. Rahlo odstopanje opažam samo pri dvigu in spustu temperature v prostoru.
Koliko pritiska je sploh zmožno pridelati pivo v sodu seveda ob normalni dozi sladkorja za karbonacijo.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
V sodu lahko karboniziraš precej več kot v steklenici, mislim da je varnostni ventil tam okoli 5 bar če dela prav (sod zdrži pa 10bar ali celo več, ne vem točno za koliko so atestirani).

Če priklopiš poln sod piva ki ni karbonizirano na 1 bar in potem odklopiš ti bi moral v nekaj urah past pritisk skoraj na 0 ker se bo CO2 raztopil v pivu. Tlačni preizkus moraš delat na praznem sodu.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Tlačni preizkus pri praznem sodu sem tudi opravil in je lepo tesnil.
Zanima pa me približno kakšen pritisk lahko pričakujem v sodu kjer sem na 19 litrov dodal 80g sladkorja, in sedaj sod stoji na sobni temperaturi 23C
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Uf si ga pritisno. Jaz dam pol majn.. 33 do 35g pa je super. Da se ti nebo nasico pa samo pena party
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Tlačni preizkus pri praznem sodu sem tudi opravil in je lepo tesnil.
Zanima pa me približno kakšen pritisk lahko pričakujem v sodu kjer sem na 19 litrov dodal 80g sladkorja, in sedaj sod stoji na sobni temperaturi 23C

Izračunaš tule koliko volumenskega deleža CO2ja boš dobil. Glede na tvoje podatke manjka najvišja temperatura po koncu fermentacije, ampak recimo da je bila 22C. Torej imaš cca. 1.9 vol. co kar je relativno malo oz. nič!*

Potem pogledaš v tale kalkulator, in dobiš cca. 21PSI (=1.3-1.4 bar).

* ne glede na to kar se govori okoli manj sladkorja v keg, sem sam opravljal sedaj mertive zadnjih 5 batchev in je CO2 delež samo malenkost nad izračunanim. Razlika je okoli 0.2-0.3 vol deleža CO2ja (10%), polnim pa okoli 17.5l v keg. Sam sem prej dajal 80% preračunenega sladkorja, sedaj po novem dajam 100% preračunanega za -0.2 odšteto karbonacijo. Primer, sedaj sem dal 110g sladkorja v cream ale za katerega želim okoli 2.6 vol. CO2.

Fame o previsoki kabronaciji so predvsem zato ker folk ne zna uporabljat pipic in napeljave oz. ustrezno balansirat sistemov. Pivo se bo penilo manj ce ima manj karbonacije to je res, kar pa ne pomeni da je flat pivo ok!
grin1.gif


Če ima pa še kdo merilec pa naj proba sam (pustite en teden v kegu pa zmerite tlak in temperaturo), verjetno je v primeru manj prostora nad pivom razlika malce večja. Ampak pod 80% sladkorja glede na steklenice sam še vedno nebi šel ker dvomim da bo kdaj večja razlika.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Super je bilo tole prebrat.

Tudi sam sem namreč opazil, da je bilo pivo premalo karbonizirano, če sem karboniziral z manj sladkorja. Pivo sem nato priklopil na CO2 in nastavil ustrezni pritisk (po tisti tabeli) in pivo je bilo OK po nekaj dneh. Torej, vsakič je malo manjkalo.

Nazadnje sem dal 100% cukra in karbonizacija je bila že v štartu odlična. CO2 samo kot potisni plin in to je to.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Ful ti hvala za tole, upam da bo tokrat s karbonacijo kaj bolje kot prejšnjič. Če ne naslednjič dvignem sladkor za karbonacijo.
 

veselipivovar

Pripravnik
23. jul 2016
186
0
16
kaj je pravzaprav sploh razlog za dodajat sladkor v keg? a prisilna karbonacija ni ok? sam sem probal oboje in nisem opazil znatne razlike, se mi zdi pa precej kul, da lahko pijem pivo že naslednji dan po pretakanju iz fermentorja v keg.
najbrž ne gre le za to, da malenkost povečaš alkoholno stopnjo in prišparaš malo plina?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Plina prišparaš precej oz. da samo iz kega porineš tisto pivo rabiš 20l plina (naravna karbonacija), da pa gre noter še 2.5 vol CO2 ti gre pa skupno 70l plina! ampak ok, CO2 je poceni!
cheer.gif


Glede efekta na okus/aromo težko rečem, sam sem delal že na oba načina pa ne morem trdit da se pozna kje razlika. Bi moral delat side-by-side primerjavo. Nekaj razlike zagotovo je, če ne drugega dobiš nekaj alkohola iz sladkorja.

Glede hitrosti pa tako (ker ravno merim zadnjih nekaj batchev pritisk) ... karbonacija (fermentacija sladkorja) za ale se celo po cold crashu zgodi na toplem v 3h dneh. Tako da po 3h dneh je pivo pitno. Za karbonacijo s CO2 rabiš pa nek način prisile da dosežeš ustrezno stopnjo "hitro", ker če samo prikjučiš in čakaš traja vsaj 1 teden da dobiš kakšen efekt ven oz. 10-14 dni za polno karbonacijo.

Meni je trenutno bistvena prednost sladkorja to da ne rabim jeklenke CO2ja zravn in jo lahko uporabljam drugje. Pozimi ko ni toliko v uporabi jeklenka "drugje" pa prikjučim mlado pivo nanjo ker je bolj enostavno!
grin1.gif