Kdo ve kako menjat glavo na tem vrtalnem stroju

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.925
267
83
Slovenija
imam enega starega Black & Deckerja, mi je zapikalo glavo, ne vem pa kako jo menjat.
(v glavi ni vijaka), poskusil sem s kladivom, pa tudi ni popustilo....
Ima kdo izkušnje s tem?

bild.php

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Zgoraj preklopi na počasno vrtenje.
V glavo vpni nekoliko večji šestrobi ključ ('imbus') in po njem udari s kladivom.
Če je glava popolnoma negibna, potem ji najprej privošči malo WD-ja.
Navoj je desni, zato odvijaj v levo, torej v nasprotno stran od vrtenja vrtalnika.

Nazadnje urejeno:

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
po pravem bi mogla bit glava samo nataknjena na konusno akso.poglej not v glavo čese vidi na sredini center točka pol rabiš abceger.
eni majo šrauf noter da pa bi meli glavo prišraufano na akso pa prvič čujem.vse je možno no mam pa najraje take ko so samo nataknjeni če ni glih štemajzl
še prejd obro poglej glavo da ni še kje kak grub imbus pa ga mogoče šmir prekriva:D

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik getrag pravi:... da pa bi meli glavo prišraufano na akso pa prvič čujem.
Vedno sem vesel, kadar lahko kaj pokažem komu, ki to 'prvič čuje' .
Zato sem na hitro odvil vpenjalne glave trem vrtalkam od šestih, ki jih imam doma:

3glave.jpg

B&D je samo kotni nastavek, vrtalka je že davno 'umrla', njena posebnost je bila, da je imela v osovini notranji (ženski) navoj, za razliko od večine ostalih firm, kjer je navoj zunanji. Novejše in tudi ta, ki dela probleme pa ima navoj tako, kakor ostale na fotografiji.

Edit: ker sem želel biti popolnoma prepričan o svoji trditvi, sem poiskal sestavnico za ta stroj, ki se jo lahko pogleda TUKAJ
Očitno obstaja tudi notranji vijak za preprečevanja odvitja v glavi, ki pa ima LEVI navoj! (del številka 31)

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Vsaka čast, da se ti je dalo. Saj jih je menda večina na navoj, konusni na izbijanje so na stoječih vrtalnih strojih.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
He he, to pomeni, da imam čas in da na takšne izjave, ki moj nasvet postavijo na laž, vedno odreagiram.
Verjetno pa je še bolj pomembno to, da upam da sem s tem preprečil kakšen 'abciger' ali macolo, kakor je mcn-ju predlagal 'strokovnjak'.
Če 'mcn' tole sploh bere...

LP

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
stari kdo te je postavo na laž? pa kdo se ma za strokovnjaka? človek ne more mimo pihnit?

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.925
267
83
Slovenija
bere, bere, in se je matral z imbusom in kladivom...
zdaj pa bo preveril če je noter vijak in poskusil še to.....
frown-1.gif