Kdo lahko preverja upravičenost bolniške?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Ali lahko gre delodajalec kar direktno na dom in tam preveri, če je tisti, ki je na bolniški res doma? Ali mora najeti za tako opravilo kakšno pooblaščeno firmo oz. kaj drugega?
Ali lahko gre delodajalec kar direktno v zdravstveni dom in tam pridobi podatke od osebnega zdravnika, ali je tisti, ki je na bolniški, bil tisti dan pri zdravniku?

Kateri zakon sploh ureja to področje?

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
1. Delodajalec NE SME preverjati upravičenost bolniške. Za to je pristojna služba - inšpekcija.

2. Delodajalec NE SME zahtevati od zdravnika podatkov o tvojem zdravstvenem stanju oz. zdravnik jih ne sme posredovati. Zato tudi na zdravniškem potrdilu ni napisano točno kaj je bilo narobe, ampak le : bolezen, poškodba....

Kateri zakon to ščiti ne vem...

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Delodajalec, direktor d.o.o., se je pripeljal osebno na dvorišče in čekiral če je tisti, ki je na bolniški, res doma. Peav tako je šel osebno v zdravstveni dom in tam bojda celo dobil določene informacije.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Če pride gospod direktor domov in če te vidi, da delaš na strehi, je tako kot če nebi videl nič. Iz službe te s tem razlogom ne more vržt, ker mora to opraviti preko zavoda.

Če so na zdravstvenem domu dajali podatke, potem lahko brez problema tožite, če seveda imate dokaze...

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.514
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Ce bo na bolnsiki in pride direktor (recimo,d a je tudi lastnik firme, ki te placuje) mimo, pa te vidi, da delas na strehi, te pomoje lahko da na cevelj... Konec koncev te on placuje (sploh ce je bolniska do 30 dni) in on nosi poledice tega, ker mora tvoje delo opraviti nekdo drug...

Od zdravnika pa sicer lahko zahteva podatke, vendar pa mu jih zdravnik ne sme dati
smile-1.gif
...

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Eni pa imate ideje... a se mogoče kdaj vprašate, če vam delodajalec lahko da plačo ali mora za to koga vprašati, najeti...? Vsi bi samo ugodnosti koristili, dolžnosti pa ne bi izvrševal nihče... Še premalo vas je na zavodu za zaposlovanje...

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Sploh ne gre za to, da bi kdorkoli kaj izkoriščal. Prav tako ni tisti, ki je bil na bolniški, počel nič takega. Ni delal na strehi, ni fušal okrog, sploh nič kaj takega.
Gre za vprašanje, če ima direktor pravico kontrolirat bolniško ali ne? Mislim osebno seveda. Itak, da ima pravico verjetno preko kakšnih institucij, ampak mene zanima konkretno: ali lahko pride osebno čekirat?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.636
3.090
113
v lokalni ostariji
podjetje lahko naroči pregled /preverbo pri pooblaščeni organizaciji (SINTAL v lj to izvaja...). potem pride disciplincska, in potem odpoved iz krivdnih razlogov...

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Te bom pa drugače vprašel, ker mi glede izplačila plač nisi nič odgovoril: delavec zamudi na delovno mesto... ga ima direktor pravico osebno kontrolirati ali mora najeti Sintal ali koga že...?
bonk.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
lahko kontrolirajo in tudi prav je tako. ce si na bolniski si z razlogom, ce razlog ni pravi, ima da te zjebejo do konca.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.718
6.490
113
Že tvoje vprašanje zbuja sum, da nekaj ni v redu s to bolniško.
confused-1.gif

Če direktor pride na dom, ga sprejmeš, ponudiš pijačo in malo povprašaš, kaj je novega.
cheer.gif

Če pa so odnosi tako slabi, da direktorja nočeš niti videti, potem pa raje sam zamenjaj delodajalca.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.514
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Saj ni nujno, da pride cekirat, kaj pocnes med bolnisko... Mogoce je tak direktor, ki se rad preprica, ce so njegovi zaposleni v redu... in jih vljudnostno obisce in pride na kaksno kavico ali klepet
smile-1.gif
...

brakadabra

Zelenc'
20. avg 2009
1
0
1
Živijo, jaz imam eno vprašanje. Recimo, da sem imela prometno nesrečo in sem na bolniški. Moj sosed neve kaj piše v moji odločbi, vidi pa me da se sprehajam vsak dan. Ali lahko sporoči mojemu delodajalcu naprimer anonimno, da se sprehajam. Recimo, da me zatoži?

CyberShot

Pripravnik
2. jun 2008
523
0
16
Maribor
Zatoži te lahko. Če bo sporočil anonimno, verjetno direktor nebo to zares jemal, če bo imel kaj soli v glavi. Pri nas so za preverjanje bolniške prisojni organi za to (inšpekcija). Ki preveri upravičenost slednje.

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Če bi direktor v zdravstvenem domu dokazno pridobil kake informacije o mojem zdravstvenem stanju, bi tožil njega in tistega, ki mu je take informacije predal. Pa še kako informacijsko pooblaščenko bi obvestil....
V primeru, da bi se nenapovedano potikal po mojem dvorišču, pa bi imel lepe možnosti da v riti začuti zobe od rotvajlerja.
evil.gif

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Bolniška ne pomeni ,da moreš ležat v postelji....lahko si na bolniški pa se lahko prosto gibaš okrog in ni nujno da si doma........primer....če si fanj zarežeš v prst....saj ni nič takega ampak delat pa ne moreš in zaradi tega ti ni potrebno bit doma.

Direktor se lahko na trepalnice postvi pa ti nič ne more...se te bo pa znebil ob prvi priliki.

Primer ki ga poznam.....gospa ki ima s.p. je zaposlila eno delavko..nekaj časa je blo ok.....pol pa ji je začela ta delavke hodit na bolovanje.......in to 29 dni bolovanja z vikendiin to...1 dan pa dopust........toliko da ne gra na stroške države ker če ne je kontola........to sranje je trajalo 3 mesce in plačo pa je morala dajat in se je ni mogla nikako rešit.....na koncu je zaprla s.p. ,da jo je lahko dala domov......in čez par mescev odprla firmo na novo.

Pol pa si vzami koga delat.