Kdo ima prednost oz. kakšna so vaša opažanja voznikov ter koleasrjev?

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.038
401
83
IRdoJT1.jpg

Z rdečo je označena željena smer kolesarja, ki pripelje iz neprednostne ceste in želi prečkati smer vožnje vozil na prednostni cesti (rumeno) čez prehod za pešče. Pri tem ne sestopi iz kolesa, prehod za pešce pa ima dodatne talne označbe, ki označujejo prehod za kolesarje.

Kakšne so vaše izkušnje, če ste v avtomobilu - ustavite kolesarju ki čaka?
Če ste kolesar, najbrž ne izzisljujete vozil ki se približujejo križišču ampak ali menite da bi morala le ta ustavit?

Bishop

Pripravnik
25. jun 2011
70
21
8
V vsakem primeru mora kolesar ustaviti, se prepričati, da lahko varno gre čez cesto. Če stoji na prehodu, pa mu mora vozilo na prednostni cesti ustaviti, ravno tako kot pešcu. Po CPP-ju, mora vsak kolesar, ko gre čez cesto na prehodu za pesce, sestopiti s kolesa. Ampak v praksi temu itak ni tako.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Ni mu treba ustavit v vsakem primeri, saj nima STOP znaka. Če se prepriča da je prednostna prosta, lahko neovirano in brez ustavljanja nadlajuje pot (recimo po rdeči liniji).
Kar se tiče prehoda za kolesarje: mislim da v takem smislu kot prehod za pešce (kjer ima pešec prednost), prehod za kolesarje ne obstaja.
Sploh pa je narisana rdeča linija malo smešna, saj kolesar pripelje po običajnem vozišču, pol ga malo "zanese" v desno (burja ali šnopček?) in se kar naenkrat znajde na "prehodu za kolesarje".

luka51

Guru
16. avg 2007
14.399
5.682
113
v tem primeru ima rumeni prednost, ker kolesar pride po cesti ki ima odvzem prednosti.
Če bi pa prišel po pločmiku/kolesarski, bi pa rumeni mogo počakat.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.983
353
83
tam ko se terc po tori rola
Zakaj bi pa skrajno desno peljal? Jaz s kolesom vedno, kadar zavijam levo, pred križiščem nakažem smer in par metrov peljem skrajno levo. To, z rdečo označeno, je dokaj nevarno početje... kdo te bo pa z avtom čakal in te spustil levo -na prednostni...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.101
3.158
113
Zakaj bi pa skrajno desno peljal? Jaz s kolesom vedno, kadar zavijam levo, pred križiščem nakažem smer in par metrov peljem skrajno levo. To, z rdečo označeno, je dokaj nevarno početje... kdo te bo pa z avtom čakal in te spustil levo -na prednostni...

Zato ker 99% kolesarjev to v ljubljani dela, po možnosti še prehiteva avto ki stoji pred njim po desni potem na prehod za pešce kao ima prednost potem pa nazaj na cesto. Gledam to vsak dan že 15 let odkarse dnevno vozim po Lj. Ti si pač ena toistih izjem ki padejo v 1% preostalih.

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
jaz pa opažam, da dosti kolesarjev misli, če prečkajo cesto po prehodu za pešce, da imajo prednost. sploh na tem križišču sem že parkrat bremzal na polno, ko je kolesar iz stranske ulice gladko zapeljal pred mene

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
V Kopru imamo na zelo prometni cesti krožno, kjer so prehodi tudi za kolesa, kolesarji imajo znak, da nimajo prednosti, pa vseeno pičijo na polno. Tako da jaz raje vedno ustavim, če se le da. Zihr je zihr.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.701
9.486
113
Kle kolesar niti približno nima prednosti. 95 procentov Ljubljanskih kokesarjev bo kle seveda pičilo na polno po možnosti še 10 centi od nosu pešca ki hodi po prehodu v rumeni smeri. Sankcij pa nobenih.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Bi bilo zanimivo slišati mnenje kakšnega inštruktorja ali AVP.
Ker meni je tak kolesarski prehod brez kolesarske steze pred tem skregan z logiko. Sploh pa da bi kolesar imel prednost.
Kakor vem učijo kolesarje zavijanja levo še vedno z nakazovanjem roke in postavitvijo na levo stran prometnega pasu.
Skratka te talne označbe so mi skregana z (mojo) logiko.
Zato bi rad dobil uradno detinicijo. Potem bi tudi mogoče lažje razumel kako je sploh možno da so to narisal.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.101
3.158
113
Kaj pa tale

Kolesar pripelje po kolesarski v isti smeri kot tale čez prehod avto pa zavija levo.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.050
5.658
113
Sam se kot kolesar v takem primeru obnašam kot "motorno vozilo"...in grem čez križišče po voznem pasu...mislim da te zakon tudi tako obravnava...kot enakovrednega udeleženca v cestnem prometu (enakovrednega avtomobilu)

Koneckoncev če narediš nesrečo ali napihaš ti gre (lahko) tudi vozniška...

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.015
837
113
Če bi bil kolesar in bi se do znaka pripeljal po cesti - nakazal smer in se razvrstil na levo ter nato odpeljal levo (rumeni ima prednost).

LJ kolesarji so pa svoje pleme...

• Všeč mi je
Reactions: Runo in Kamele0N