Kdo bi bil kriv v tem primeru?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Citat:
Če gre zeleni preko polne črte (na sliki je videti, kot da je polna) je "večinoma" kriv zeleni.
.
Hm, ni polna črta ampak prekinjena. Situacija v praksi je res čudna ti se pelješ lepo počasi naravnost in ti zeleni iz levega pasu pripelje direkt na tvojega.
Ali kdo ve kako daleč od točke stikanja cest še velja znak, da sem na neprednostni, ker kašni še po 20m čisto freh zavijejo na tvoj pas? Znak je postavljen kar precej pred stikanjem na tleh pa tudi ni nobene označbe.

Od znaka naprej si na prednostni.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
OK hvala. Samo kaj za vraga potem tisti znak sploh stoji tam, ker stoji 10-20m pred stikanjem cest.
1015143-neimenovana.jpg

Priponke

• 1015143-neimenovana.jpg
    1015143-neimenovana.jpg
    6,4 KB · Ogledi: 106

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
katero konkretno križišče pa je to? ker tista križišča na S LJ obvoznici, ki jih imam jaz v spominu, imajo vsa narisane talne označbe.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
OK hvala. Samo kaj za vraga potem tisti znak sploh stoji tam, ker stoji 10-20m pred stikanjem cest.
Hmmm, čudno. Načeloma bi moral stat ob vhodu v križišče, ne pa 20 m prej. A si ziher, da talnih oznak ni (ker če so, štejejo talne oznake)

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Ti pripelješ pod nadvozom po cesti, ki je vrhnjem delu slike.Talnih oznak se vidi da ni, znak pa stoji tam nekje med nadvozom in križiščem, ki združuje obe cesti.
1015222-CaptureWiz002.jpg

Priponke

• 1015222-CaptureWiz002.jpg
    1015222-CaptureWiz002.jpg
    41,8 KB · Ogledi: 98

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ja kateri pacient bo pa rinil takoj na desni pas, ko se vkljuci tam gor ? Saj velja isto, kot ce bi se peljal po kaksni Celovski/ itd., peljes se po svojem pasu dokler nisi preprican, da lahko varno zamenjas pas, ne pa kar na slepo ...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Tukaj je vsekakor kriv B, ker je izsilil A-ja.

Tako kot bo na spodnji sliki kriv zelen, če se bosta zaletela z modrim, čeprav modri prehiteva v križišču.
aaabbb.png

kaj pa to:

Citat:
Pomen izrazov

23. člen

(1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem zakonu, imajo naslednji pomen:

...

3. vozišče je del cestišča, ki ima eno ali dve smerni vozišči in je namenjeno prometu vozil. Pod pogoji, ki jih določa ta zakon, ga lahko uporabljajo tudi pešci in drugi udeleženci cestnega prometa;

4. smerno vozišče je vozišče ali njegov vzdolžni del, ki je namenjen vožnji vozil v eni smeri in ima lahko enega, dva ali več prometnih pasov in posebne pasove;

5. prometni pas je označen ali neoznačen vzdolžni del smernega vozišča, ki je dovolj širok za neovirano vožnjo dvoslednih vozil v eni vrsti;

...

Vožnja na križišču

47. člen

(2) Na križišču, razen na krožnem, je menjava prometnega pasu prepovedana.

se pa zdaj poraja novo vprašanje: kje so meje križišča? na zgornji sliki je to sicer trivialno, kaj pa npr. na sliki v prvem postu ali na priključkih na AC?

Napaka - 47. člen tukaj nima kaj iskati - ti ni govora o prometnih pasovih - ampak zgolj o smernih voziščih (čisto "obična" cesta z dvema smernima voziščima - vsako v svoje smer).

Bi pa ta člen bil še eden od razlogov zakaj je prvotnem primeru (na začetku threada) kriv A in ne B, ki se je vključeval (je pa seveda odprto vprašanje (kot si sam navedel), kje se začne križišče - po logiki nekako tam kjer se sekajo vozni ozr. smerni pasovi).

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
ampak, ko modri začne prehitevati rdečega, zapelje iz svojega v nasprotni smerni pas in posledično tako tudi menja prometni pas?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik sass pravi:
ampak, ko modri začne prehitevati rdečega, zapelje iz svojega v nasprotni smerni pas in posledično tako tudi menja prometni pas?

Nja - ne moreš reči da menja prometni pas (to bi namreč pomenilo, da se bi se peljal po "dvopasovnici") - v konkretnem primeru - NE menja prometni pas - ampak se pelje po NASPORTNEM smernem vozišču. In zato tvoja prejšnja navedba 47. člena 2. odstavek ne gre zraven (le-ta govori le o menjavanju prometnih pasov (ki "vodijo" v isto smer - to pa je v primeru krožišča vedno slučaj - in zaradi pretočnosti je menjava prometna pasu v krožišču dovoljena (ker drugače bi se na dvo- ali večpasovnih krožiščih lahko prestavljal le med izovzi, kar pa je tehnično skoraj nemogoče)).

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
Citat:
Uporabnik qqqqqqq pravi:
Situacija

Jaz sem imel enkrat skoraj karambol na točno tak način na celovški. Sem pogledal, če je vse frej in se odločil zavit ven, ampak mam v navadi, da ko že začnem speljevat še 1x pogledam. No in ravno v tistem, ko sem začel speljevat, je nekdo menjal pas, s tem da je šel kakih 80+ km/h in je bil kar hitro pri meni, tako da sva se za las ognila ... oz. jaz sem ustavil in bil nekje 1/3 na desnem pasu, on se je pa umestil med mano in vozila na levem pasu.

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Potem sva že dva, se pravilno vključim, ker ni nikogar na mojem pasu, hitro pospešim, kar naenkrat mam avto na svojem zadnjem odbijaču, ki zavira na polno, pa to ni prvič, zato po novem raje pustim, da se spraznita oba pasova. Res se mi ne da ubadat s tem, kdo je kriv in hodit po servisih in zavarovalnicah, po možnosti še zdravnikom, raje počakam. ;-) Hvala vsem za prispevke.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik qqqqqqq pravi:
Potem sva že dva, se pravilno vključim, ker ni nikogar na mojem pasu, hitro pospešim, kar naenkrat mam avto na svojem zadnjem odbijaču, ki zavira na polno, pa to ni prvič, zato po novem raje pustim, da se spraznita oba pasova. Res se mi ne da ubadat s tem, kdo je kriv in hodit po servisih in zavarovalnicah, po možnosti še zdravnikom, raje počakam. ;-) Hvala vsem za prispevke.

Jaz pa takim kretenom trobim, enkrat mi bo pa zivec pocil in se bom enemu naslonil na odbijac in ga porinil v krizisce. S kaksno pravico zapravljas moj cas?

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Nja - ne moreš reči da menja prometni pas (to bi namreč pomenilo, da se bi se peljal po "dvopasovnici") - v konkretnem primeru - NE menja prometni pas - ampak se pelje po NASPORTNEM smernem vozišču. In zato tvoja prejšnja navedba 47. člena 2. odstavek ne gre zraven (le-ta govori le o menjavanju prometnih pasov (ki "vodijo" v isto smer - to pa je v primeru krožišča vedno slučaj - in zaradi pretočnosti je menjava prometna pasu v krožišču dovoljena (ker drugače bi se na dvo- ali večpasovnih krožiščih lahko prestavljal le med izovzi, kar pa je tehnično skoraj nemogoče)).
ampak poglej zdaj to: po tvojem razmišljanju na cesti, ki ima po dva pasova v vsako smer, v krišišču ne smeš menjati smernih pasov, povsem legalno pa lahko zapelješ na nasprotni pas in nazaj? recimo konkretno, se voziš po levem pasu po dunajski v LJ. v križišču dohitiš počasnejše vozilo, ki ravno tako vozi po levem pasu. po desni ga ne smeš prehiteti, ker bi tako menjal prometni pas (kar je v križišču prepovedano), lahko pa ga prehitiš po levi, tako da zapelješ na nasprotni smerni pas?

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Ne, ampak le za svoj čas se sekira...
tongue-1.gif

Dej ne vmešavi se, če nimaš poante. Tip mi grozi, kako bi me rad porinu v križišče, bil storilec umora/uboja, zraven mi pa pridiga še o njegovem času.