KD Nova energija

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Ve kdo kaj več nasplošno o skladih in gibanjih točk oz. konkretno o Novi energiji. Namreč kar zajeten kupček €€€ dajem mesečno pa zgleda, da ne bo nič profita... Vem, da je fajn, da sedaj mesečno kupim več pik, ker je vrednost manjša, ampak vprašanje je, če se bo sploh kdaj vrednost te pike dvignila? Sem nekje slišal, da bi bilo še najbolje, da vse skupaj prodam.

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
Sklada konkretno ne poznam in ne bom komentiral gibanj..lahko pa ti predlagam, da mogoče ustaviš dodatna vplačila oz. jih preusmeriš v kaj primernejšega zate.

Kaj je zate primerno boš moral pač najt odgovor.. Ko boš vedel približno dobo vlaganja, cilj (koliko privarčevat), koliko donosa dolgoročno pričakuješ in koliko minusa lahko kratkoročno preživiš (brez, da te kap), razmerje med ceno (stroški) in kvaliteto, pač ful je vprašanj... boš vedel kaj je zate primerno oz. ti bojo pravi fin. svetovalci znali pomagat najt odgovor.

Nazadnje urejeno:

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Verjetno so ti zastopniki tudi razložili, kako je s stroški, če vlagaš v vzajemne sklade preko naložbenega ŽZ... Vsaj v začetnih nekaj letih.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Ja seveda... Trenutno bi lahko z odkupom dobil nekaj več kot polovico vloženega denarja...
Bolj me skrbi, če čez določen čas ne bom dobil niti polovico ali pa samo za kofe?!

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
A ti ni bila ob sklenitvi tovrstnega zavarovanja prioriteta zavarovanje?

Je pa tako, da pri tovrstnih oblikah naložb (vzajemci, delnice ipd.) moraš biti pripravljen na izgubo vloženega denarja. Kot da teh sredstev ni...
V nasprotnem primeru je boljše odpret npr. depozitni račun na banki in tja preusmerjat del prisluženega denarja.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Niti ne toliko zavarovanje, ker imam le-to urejeno še pri drugih zavarovalnicah... Večji del vložka gre mesečno za varčevanje, ker so mi takrat "zagotovili" visoko rast, blablabla... isto kot najverjetneje tudi sedaj pri raznih takšnih programih... Res da je bila vmes svetovna kriza (ne vem če je to dovolj dober razlog za takšen padec), zato me bolj zanima kako bo kaj s to naložbo v prihodnosti...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tisti, ki bi to zanesljivo vedel, bi bil bogat. Bajno bogat.

Dejstvo je, da se (tuja) ekonomija pobira, kar je normalno po vsaki krizi. Za pricakovati je, da se bo pobralo tudi tisto, v kar vlaga ta tvoj sklad. Tezavi pri tem sta dve:

1: Ce prej propadejo vse nalozbe, ne bo vredno nic (to ni prav prevec verjetno, lahko propade kaksna firma, da bi pa cel energetski sektor, bi bilo pa nekaj zelo cudnega).

2: Ce pride do panike med vlagatelji, bo zaradi prodaje premozenja nekaj tega slo pod ceno, cena bo padla, spet bo panika in prodaja itd. v stampedu. V tem primeru tudi tisti, ki vztrajajo dlje, tudi lahko precej izgubijo, ce v skladu ni vec dovolj velike mase denarja za normalno razprsene nalozbe, saj bopdo na koncu prisiljeni prodati po ze tako znizani ceni. Koliko verjetno je to, bi tezko rekel, saj ne poznam strukture vlagateljev.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik Alko_man pravi:
Večji del vložka gre mesečno za varčevanje, ker so mi takrat "zagotovili" visoko rast, blablabla...
Niti ni neke razlike... Tudi če bi imel bistveno višjo ZV, bi šel skoraj enak delež v naložbeni del kot sedaj, ko imaš nizko ZV. Drugih stroškov je več, riziko premija niti ni tako velika.

Citat:
Uporabnik Alko_man pravi:
Res da je bila vmes svetovna kriza (ne vem če je to dovolj dober razlog za takšen padec), zato me bolj zanima kako bo kaj s to naložbo v prihodnosti...
Kot je že predhodnik napisal, če bi se to vedelo, bi bili vsi bogati. Če bi bil vedež, ne bi bil revež...

No glede krize, en laičen odgovor. Načeloma se takrat vrednosti VEP-ov precej znižajo, zato jih za enak vložen denar dobiš več.
Za 100 eur si jih prej dobil npr. 10, sedaj jih dobiš 18. Govorim bolj o direktnem vlaganju v vzajemce.
Zavarovalnica si svoj precejšen delež premije vzame vstran, zato gre precej manj denarja v vzajemce, sploh v začetnih letih ( v prvem letu ne gre skoraj nič v VEP-e)

Kot sem že napisal, če nekdo želi bit vlagatelj v vzajemce, si naj to uredi na dotičnem mestu za vlagatelje. Če nekdo želi biti življ. zavarovan, gre naj na zavarovalnico oz. pokliče zastopnika z licenco in to uredi na najbolj optimalen način. Najslabše pa je, da želiš biti vlagatelj v vzajemce in oplemenitit denar, pa se tega lotiš preko zavarovalnice, po možnosti celo z kvazi zastopnikom, ki je dal en seminar skozi...

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Hvala za odgovore, najverjetneje bom še s prodajo počakal malo, pa da vidimo. Kar bo pa bo...