Kava in pitje...

Saeed

Pripravnik
19. nov 2008
373
4
18
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
tm med 6-10 kafetov na dan...
Odvisno od razpoloženja...med vikendom max 4
priden.gif

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Posledice nadomestka so vidne.

OT:
1-3 kave na dan. Običajno z mlekom. Doma tudi srbsko kdaj.

Ravno zdaj si grem narediti eno dišečo kavo
grin1.gif
Pa valda Turško
grin1.gif

Kaj sm zdj eno od 2,5dl spil...
aplauz.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.595
113
Emona / Carnium
Turška: Voda, kava, sladkor -> vretje -> serviranje
Srbska/bosanska ali kava, ki jo pijemo balkanci -> voda zavre -> dodaš kavo -> serviraš -> dodaš sladkor

Po vretju pa po obeh metodah kavo še enkrat ali večkrat (2-3x - po želji) vrneš na štedilnik, da se kava vzdigne. Tudi peno po obeh metodah pobereš in razdeliš po šalicah ali fildažnima ali šoljama.

Nazadnje urejeno:

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Pravilno je oz. bi naj bilo takole... Voda nekje do max 96 °C + - kakšna stopinja... Če je voda vrela, postane kava kisla če je prehladna, pa se ne izloči dovolj arome. Temperatura vode velja tako za turško varianto kot balkansko. Kava je kremasta, okusna...

Sam sem že pred časom preizkusil tole v praksi, pa je razlika očitna. Še Barcaffe je po tej metodi 96°C sprejemljiv...

Tako da jaz zadnje čase vodo segrejem skoraj do vretja, jo odstavim, počakam kakšno minuto, vkuham kavo, pustim stat kakih 5 minut, včasih več... Kava je božanska. Sladkorja pa več ne uporabljam, ker mi je škoda, da bi s sladkorjem pokvaril okus kave.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
835
15
18
Jaz popijem dnevno kakšne 2 kavi. Eno v lokalu, pa doma eno turško.

Turško pa skuham tako, da v bakreno đezvo z Baščaršije dam hladno vodo in žličko kave (tega ne mešam, pustim da kava plava na vodi). Dam vse skupaj na ogenj in pustim, da se kava dvigne skoraj do vrha đezve. Odstavim in počakam še par minut. Pijem jo ponavadi brez vsega, občasno z mlekom in/ali sladkorjem.

Katero kavo pa uporabljate za kuhanje turške kave? Sam imam neko kavo Rinocaffe, ki jo en model dostavi na dom. Je pa zelo dobra kava, praktično mi je boljša od vseh kupljenih (pa sem probal že pomoje vse možne).

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Mi2 sma zadnjič v Metroju vzela kilo Segafredo in kilo Alvorade. Meljema pa sproti... Obe sta mi dobri, vsaka po svoje. Alvorada je prišla 3 €, Segafredo pa 9 €...
Alvorada mi je dobra, zato bova naslednjič verjetno ostala kar pri njej, za pokušino pa kakšno drugo, najverjetneje bom vzel Tchibo, je že dolgo nazaj, kar sem jo pil, pa sem že pozabil njen okus.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Sam ene 3-4 turške na dan + kdaj še kakšno podaljšano če že grem v lokal.

@decva:Kje je možno tole zadevo poskusit v bližnji okolici? Oz kje lahko kupiš kavo, mleko ter tisti nastavek
smile-1.gif

re: filter našel:)
Mi je zanimiva priprava tako da me zanima kakšen je okus:)

Nazadnje urejeno:

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Ne seri, če ne spijem kave nimam pogojev da kaj naredim dopoldne.
Sem poskušal da bi jo nehal pa nekako ni šlo.

Jamaican_Lion

Fizikalc
24. nov 2011
332
183
43
Kingston town
Zjutraj obvezno kava s cigaretom, isto popoldan ko pridem iz službe. Vsakič uživam
smile-1.gif

Piva oziroma alkohola pa že neki cajta ne pijem, pa sm včasih obvezno 2-3 pivce zvečer ruknu
smile-1.gif