Če bi vaše vprašanje naprimer postavili na kakšnem forumu v Franciji, bi dobili že morda 1000 ali več mnenj
Namreč ta tema pri njih spada v tako imenovano "Kulturo pitja vina oziroma gastonomije na splošno" - kar pomeni, kdaj, kje, kakšno, kako ohlajeno,...vino piti. Izbor pravega vina veliko pomeni in, prav je, v kolikor želite res uživati ob okušanju vin, da se v tej smeri morda malo več pozanimate. Osebno svetujem morda kar obisk kakšnega dobrega vinarja in njegove kleti, ki vam bo gotovo z veseljem ob pokušanju vin rad dal še kakšen nasvet.
Kar pa se tiče konkretno vašega vprašanja, so sladka vina posebna. Nima jih vsak rad, tisti pa, ki jih imajo so nad njimi navdušeni. Danes se sladka vina strežejo tudi že za aperetiv ( odvisno od priložnosti ), predvsem pa se ta vina pijejo ob sladicah ali po zaužiti hrani. Pomembno za ta vina je predvsem, da so primerno ohlajena - najbolj primerna temperatura strežbe je med 8 in 10 C ( za nekatera posebna še manj). Tudi se jih ne ohlaja na hitro - npr v zmrzovalniku, ker se jim okus in aroma "zlomi" ampak počasi v spodnjem delu hladilnika-še boljše v kleti, če jo imate. Razliko med suhim in polsuhim vinom najdete že pri brskanju na googlu. Sladko vino ima poleg tega, da je sladko tudi večjo stopnjo alkohola, zato velja biti previden pri pitju teh vin
, predvsem, če potem sedate za volan. Stopnja alkohola teh vin je načeloma od 12 ali 13 % vol naprej. Škoda bi bilo sladka vina piti npr vsepoprek ob jedi. Zato velja, če zares želite imeti od vina največ, ga izberite z ozirom na hrano. V slovenskem prostoru je nekaj sladkih vin - pokukajte bolj proti štajerski, prekmurju ali spodnji dolenski za njihov nakup. Sam izbiram za ta vina še vedno po večini vina s francoskim poreklom.
Upam, da vam bo to mnenje v pomoč.
ps:
Ob obisku slovenskih restavracij mi je vedno žal, ko skoraj vsi natakarji, natakarice ( 99 % ), ob tem ko vam prinesejo njihvo karto prehrane vas tudi takoj že vprašajo, kaj boste pili.... Kako naj vem kaj bom pil, če še ne vem kaj si bom izbral za prehrano ? - ali bo boljše rdeče ali belo, suho ali polsuho, pivo,....