Katero orožje za doma?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Gledal sem malo norce na National geographic (Doomsday preppers) in na splošno razmišljal o domači samoobrambi v primeru zombijev ali bolj realno, vlomilcev in ostale zalege. Možnost, da nekdo nepovabljen pride v tvoj dom, ko si doma, je majhna, ampak pade v kategorijo "kaj pa če".

Torej katero legalno "orožje" je po vaše imeti pametno doma za namene samoobrambe?

Nekaj primerov:
- nož (itak jih imamo vsi, vsaj kuhinjske)?
- baseball kij ali druga vrsta palice?
- razni obrambi spreji?
- razstavne katane na zidih, meči in podobno?
- strelno orožje, kot so BB pištole, puške, airsoft pištole/puške in podobno,...?
- paralizator (ne vem, če je to legalno)?
- kaj tretjega?

Torej kaj bi vi imeli/mate doma v "pripravljenosti" oz. nekje, kamor se zatečete po orodje za obrambo?

Sam nimam nič od tega razen kuhinjskih nožev in enega malega razstavnega meča
grin1.gif

Ali je realno airsoft orožje uporabno za obrambo? Verjetno zaradi izgleda je, a če sprožiš je to veliko preslabotno, da bi imelo učinek?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
V izbor bi lahko dodal še zračno orožje (puške, pištole) mogoče, samo verjetno rabiš biti v društvu ali kaj podobnega.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Boš še kazensko odgovarjal, ker si ga (nepooblaščeno) poškodoval.

Pri nas so lopovi zaščiteni in še najbolje narediš, da mu razkažeš prostore, da bo lažje izbral, kar bi rad odnesel ..

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
skoraj edino sprej. drugače te vlomilec lahko še toži za poškodbo na delovnem mestu...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
logično po zdravi kmeči pameti. ampak po zakonu pa ni tako. nismo v zda in tisto ko se počutiš ogroženega pravilo/zakon ne velja.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
BS - mislim, če boš doma zasačil vlomilca in mu boš nato odrezal jajca in glavo - potem je povsem pravilno, da te tožilstvo preganja. če pa ga zadržiš do prihoda policije (ie podreš na tla), je pa tole neka urbana legenda slovenskih paranoikov, češ 'prijatelj je zalotil cigana, ki mu je kradel avtoradio, nato ga je okluftal, in prijatelj sedaj sedi na Dobu'. Bullshit.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
To ti misliš, on bo pa trdil, da je pošten državljan, ki si ga ti kao povabil k sebi, ko je šel le mimo in ga nalomil.
Za "brutalni" napad boš pa odgovarjal in tudi plačal.

(ni izmišljeno, so znani primeri)

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Pri nas smo sredi belega dne zalotili ciganko, ko je že brskala po naši omari v garaži, v katero je nepovabljena stopila.
Ker žensk ne pretepam, sem jo le nagnal in se je potem še nekaj časa na cesti drla, "kakšni lopovi smo". Ne vem, kaj so si mislili zaradi hrupa zbrani sosedje..
Tega seveda ne boš našel v črni kroniki.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Pri nas smo sredi belega dne zalotili ciganko, ko je že brskala po naši omari v garaži, v katero je nepovabljena stopila.
Ker žensk ne pretepam, sem jo le nagnal in se je potem še nekaj časa na cesti drla, "kakšni lopovi smo". Ne vem, kaj so si mislili zaradi hrupa zbrani sosedje..
Tega seveda ne boš našel v črni kroniki.
Aha, in potem je odšla ciganka na policijo in ti si bil obtožen napada?

sad

Guru
24. avg 2007
21.033
9.668
113
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Boš še kazensko odgovarjal, ker si ga (nepooblaščeno) poškodoval.

Pri nas so lopovi zaščiteni in še najbolje narediš, da mu razkažeš prostore, da bo lažje izbral, kar bi rad odnesel ..
Ne vem če ravno drži. No, drži če zadeve ne premisliš ravno najbolj.
Gre pa tako: najprej ga nalomiš kot prasca (kar sicer v realnosti bolj izgleda tako, da je večina tiho kot papak, da lopov opravi svoje, potem pa seveda za šankom v gostilni na ves glas razglaša kaj bi naredil, če bi ga videl
grims-1.gif
), potem se pa zaletiš z glavo v podboj, se vržeš po stopnicah in se malo porežeš z nožem po rokah. Hkrati mu lepo nož še stisneš v roke (in ga potem seveda vzameš proč). To je to.
Mislim, da bi se temu reklo upravičena uporaba sile v samoobrambi, jebiga se ti je pač zameglilo pred očmi, ko si videl, da tebi in družini streže po življenju z nožem.

Če pa ga nalomiš kot prasca, ti si pa še srajce nisi pomečkal zna pa biti zgodba rahlo neprijetna, ja.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
A dejte no lepo prosim. Na moji zemlji bo nek tujec pametoval, kako ga jaz hocem oz. sem ga nalomil za brezveze. Komu je za verjet? Prov da se mi s tem ubadat ja.... ce ma clovek dobre namene, je dobrodosel. Ce pa ne, pa lahko pac pricakuje za krajo kaj v zameno ane? Ce ga skloftam in nagonm, bo kako dokazal, da sem ga jaz pri sebi doma nalomil? Jaz ga ne poznam, bohved v keri gostilni se je stepel. Bo prej model zopet prisel skodo delat, kot da bo sel tozit. In ce ga skloftas, poklices policijo, bo cist jasn kaj je blo. Ce se pa nekateri ne znajo brant, je pa to njihov problem.
grin1.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Še enkrat: če lastnik kioska zaloti nekoga, ki mu krade, ga nato ujame in hudo poškoduje (kot je zapisano v članku), potem ta lastnik kioska sodi v zapor, ker se evidentno ne more kontrolirati. Ali ti meniš, da v kolikor zalotiš nekoga pri kaznivem dejanju, postaneš god almighty in lahko z njim delaš kar želiš? Izvolio, karto do Somalije.

sad

Guru
24. avg 2007
21.033
9.668
113
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Še enkrat: če lastnik kioska zaloti nekoga, ki mu krade, ga nato ujame in hudo poškoduje (kot je zapisano v članku), potem ta lastnik kioska sodi v zapor, ker se evidentno ne more kontrolirati. Ali ti meniš, da v kolikor zalotiš nekoga pri kaznivem dejanju, postaneš god almighty in lahko z njim delaš kar želiš? Izvolio, karto do Somalije.
A mi lahko poveš kako naj lastnik kioska ve točno koliko mora nekoga mahnit po glavi, da se temu lobanja ne bo sesula? Ali bi bilo bolje, da jima še razkaže kje točno ima denar, pa še sef odpre in za popotnico jima še šteko pira da zraven?

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Če se želiš braniti, lahko na silo odgovoriš le s silo.
Ni vsak državljan usposobljen, kot so policisti, ki poznajo posebne prijeme, s katerimi umirijo nasilneže.

Ker fizično vlomilcem drugače večina ni kos, kaj šele da bi ga bili sposobni obvladati in pridržati, je po tvoje edina varianta, da mu lepo razkažejo stanovanje, da bo lažje izbral in naredil čimmanj škode ?