Katero lečo?

Desty

Pripravnik
2. jul 2009
613
0
16
desty.biz
Živjo,

v fotografiji sem relativno nov (no, ne čisto) in zaenkrat imam le kit objektiv (18-70/f3.5-5.6) z mojim Sony A200. Ker bi rad poskusil fotografirati tudi kaj dvoranskega (kulturne prireditve na odru), seveda potrebujem nov objektiv in sem v dilemi.

Gledam ta dva objektiva:
- 50mm/f1.8
- 30mm/f2.8

Gledal sem že teste in naj bi bila oba solidna, kaj bolj profi pa tako ali tako še ne nameravam kupiti, ker moja denarnica še ni navajena za kaj več. laugh

Torej, rabim za razne kulturne programe v dvoranah z osvetljenim odrom in pa potreboval bi tudi za koncerte na prostem (spet oder). Kaj torej izbrati? Kolega mi je svetoval 30-ko, ker bi lahko zajel recimo cel oder, a me po drugi strani skrbi zaslonka (2.8), ki se mi zdi malo "prešvoh". S 50-ko, ki pa ima kul zaslonko, pa verjetno široko zajemanje odpade.

Kaj torej izbrati?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
z obema boš mel kar velik problem zajet cel oder. za to bi potem skoraj rabil 20 mm ali recimo 24 mm.

razlike neke hude med blendo 1.8 in 2.8 niti ni, mogoče se opazi v dofu, če delaš reportažo, na koncertu pa niti ne, vsaj jaz je nisem.

je pa res, da je 30 oz. 35 mm objektiv precej bolj podoben tisti goriščnici, kako bi rekel, osnovni goriščnici 50 mm objektiva na FF kameri. ki je zelo podobna temu, kar tudi sicer sami vidimo s prostim očesom. če boš dlje časa delal na krop formatu fotiča, ti bi skoraj priporočal 30 mm, ker ti bo uporaben za več stvari, ker s 50 mm si lahko hitro predolg, če pa ravno to rabiš, da si malce daljši in lahko narediš celo kak kul portret ...

je pa res, da 30 mm 2.8 ne poznam tako dobro, sploh pa ne za Sonyja ...

p.s.: zakaj pa ravno Sony A200?

Desty

Pripravnik
2. jul 2009
613
0
16
desty.biz
Kot sem že omenil, potrebujem nekaj začetniškega in relativno poceni. Sonyja A200 sem pa nabavil na začetku moje foto kariere, ker je bil med cenejšimi. Sedaj mi je seveda žal, ker bi raje kakšnega Nikona ali Canona. Se pa po moje kar pozna razlika med f1.8 in 2.8, sploh če je kar konkretno temno.