Kateri vrhunski kompaktni fotoaparat?

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.514
6
38
Fotografi, na pomoč. Nor sem na fotografijo, že s telefonom nonstop nekaj fotografiram in lahko rečem, da sem ponosen na svoje fotografije, ker so konec koncev še vedno narejene z "usranim telefonom". Evo, primerek ali dva recimo:

blogslika319.jpg

blogslika293.jpg

blogslika356.jpg

Torej, zelo zelo rad fotografiram, nisem pa še pripravljen za svet DSLR aparatov. Rad bi imel fotoaparat, ki zna avtomatsko naredit odlične fotografije, da lahko kaj malega nastavljam bi pa tudi želel, velik plus bi mi bil pa dober optični zum, tudi luno bi zelo rad ujel
wink-1.gif
. Zoom pa vseeno ni pogoj. Kaj vzeti od kompaktnih, če cena ni pomembna? Hvala za nasvete in napotke. Sam razmišljam o Panasonic Lumix DMC LX3, samo s 2,5x zumom nimam kaj praskat o kakšnih lunah in oddaljenih predmetih?

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Če cena ni vprašanje, potem Panasonic DMC-GF1 - križanec med kompaktom in SLRjem. Je majhen, ima precej večji senzor (4/3) kot kompakti, lahko menjaš objektive. Skratka veliko kvalitete v malem ohišju.

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.514
6
38
Hmm, nekako so mi "razlagali" in me "učili", da DSLR aparati niso ravno dobri zato, da samo odpreš in kar pritiskaš, da je potrebno bolj eksperimentirat, nastavljat, večkrat probat?

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
Hmm, nekako so mi "razlagali" in me "učili", da DSLR aparati niso ravno dobri zato, da samo odpreš in kar pritiskaš, da je potrebno bolj eksperimentirat, nastavljat, večkrat probat?

Ja, če ga želiš popolnoma izkoristit. Na "zelenem" se pa večinoma obnašajo kot kompakti.

matejmesar

Pripravnik
1. jul 2009
95
0
6
No večina sodobnih vstopnih modelov ima avtomatiko.
Če si zagret, pa si vzameš par ur časa in naštudiraš zaslonko-čas-iso (osnove), pa avtomatike ne potrebuješ več.
Da greš pa še na kak osnovni tečaj, je pa sploh zmaga.

chlovecek

Pripravnik
21. jul 2007
95
0
6
to meni nikoli nebo jasno - človek reče da bi mel kompakta, in že skor v naslednjem postu mu nekdo dslr predlaga
bonk.gif
mislim, da če bi imel to željo bi verjetno že takoj rekel da se odloča med boljšim kompaktom in dslr...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Če cena ni vprašanje, potem Panasonic DMC-GF1 - križanec med kompaktom in SLRjem. Je majhen, ima precej večji senzor (4/3) kot kompakti, lahko menjaš objektive. Skratka veliko kvalitete v malem ohišju.
Videl sem posnetke iz tega aparata in Olympusa PEN-P1, ki je v istem rangu in težko verjamem, da bi lahko amater videl razliko med njima in DSLR-jem.
Cenovni razred je res visok, vendar za nekoga, ki mu je velikost aparata in kvaliteta posnetkov zelo pomembna, je skoraj nezamenljiv.
To je res tisto, kar je marsikdo od nas sanjal - DSLR v žepu... če bi le ne bila cena takšna
frown-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Za tadva bi težko rekel, da sta kompakta. Pravzaprav sta SLR-ja brez špegla. Meni se blazno dopadeta, samo cena je pa res
shocked-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik chlovecek pravi:
to meni nikoli nebo jasno - človek reče da bi mel kompakta, in že skor v naslednjem postu mu nekdo dslr predlaga
bonk.gif
mislim, da če bi imel to željo bi verjetno že takoj rekel da se odloča med boljšim kompaktom in dslr...

Rekel je kaj vzeti za kompakta, če cena ni pomembna. Veš, da zamatra firbec zakaj potem ne DSLR-ja, če ponuja več.

Sicer pa naj se on ***** če hoče, ne vem zakaj ti skačeš v luft.
smile-1.gif

@GSMobil

Si kdaj slikal že z DSLR-jem? Jaz bi že zaradi odzivnosti in hitrosti raje imel DSLR-ja..., tudi če ne pomislimo na kakovost slike.

Če imaš tako strast do fotografiranja in cena očitno ni težava, bi razmislil tudi od DSLR-ju.

@chlovecek

bite me
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.514
6
38
Priznam, da z DSLRjem še nisem slikal, mogoče sem res krivičen in ni tak bav bav. Ampak tale Olympus PEN-P1
shocked-1.gif
. Nekako sem že skoraj odločen, da pade Olympus PEN-P1, tale kit z dvema objektivoma me rajca za popizdit!

matejmesar

Pripravnik
1. jul 2009
95
0
6
Očitno ima človek strast in talent in bo hotel več. Zakaj bi pol kupoval dragega kompakta in po nekaj mesecih zadevo poceni prodajal in kupoval dslr. Drugo je, če bi napisal, da hoče simpl dobr fotkič za 200 eur. Če sta razloga za kompakt velikost in cena, potem bi še razumel, ampak mislim da se on boji ne-avtomatike, to pa ni razlog proti dslr.

matejmesar

Pripravnik
1. jul 2009
95
0
6
@GSMobil
Prehitel si me s svojim postom. Tale PEN zna biti odlična kombinacija.
Se pa šušlja, da bo tudi Nikon v kratkem (15. oktobra) predstavil nekaj podobnega, brez zrcala, z bajonetom in DX formatom senzorja. Je pa to še čista špekulacija.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Čestitke k odločitvi, GSMobil !
Ti kar malo zavidam, sam sem 'preškrt' da bi poleg vseh digitalcev, ki jih imam kupil še tega...
wink-1.gif

Ko sem ti želel predlagati še nakup v tujini, pa se je izkazalo nekaj skoraj neverjetnega - pri nakupu čez mejo bi 'zaslužil' le slabih 10€ ! Niti za bencin ali poštnino ne bi zadoščalo.

chlovecek

Pripravnik
21. jul 2007
95
0
6
Sej mi tud meni ni jasno zakaj bi si želel kompakta za 400 in več € namesto dslr, še posebej če te fotografija privlači.

Jaz pač nisem not v tej logiki "posiljevanja" z nečim česar si v startu sploh ne želiš
wink-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Sigma DP2 je ena po uporabnosti tako ozko usmerjena zadeva, da dvomim, da bo zadovoljen. So pa slike res ostre za znort.