Kateri širokokotni objektiv za EOS?

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Odločam se za posodobitev foto-klužune za EOS 400d.
V prvi vrsti bi rad zanenjal Canonov KIT objektiv EF-S 18-55mm F3,5-5,6, ki je ena velika žalost. Prednost bi dal čim krajši goriščnici in čim večji zaslonki. Zoom območje niti ni toliko važno. Izbral sem tri objektive, pa me zanima vaše mišlenje o njih. Cena pri tem izboru ni pomembna, ker imam občutek da tu - "dražje je boljše", nekako ne drži.

Canonov 17 - 85 mi nekako ni všeč zaradi slabe zaslonke. Jo morda stabilizator slike nadomesti?

Tamrona, kot firme ne poznam. Sicer mi je kar všeč, bega pa me, ker mi ni znano če ima objektiv notranje ostrenje.

Sigma je s kratkim zoomom res malce vprašljiva. Zastavlja pa se mi vprašanje. Pri enakih goriščnicah imata Canonova in Tamronova objektiva zorni kot okrog 78°, Sigmin pa kar 103°. Kako je to mogoče?
39.gif

Kakšno je vaše mnenje ali pa morda kakšen drug predlog?

lp
Dolfe

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
glede 17 - 85 IS - menda gre za kar soliden objektiv, priporočal bi ti tudi Canonovega 17 - 55 f/2,8 IS, kateri je na spisku mojih naslednjih objektivov. je pa drag ko svinja...

lahko pa sigmo 17 -70 poskusiš, al pa Tamrona 17 - 50 f/2,8. menda dober, ampak malo počasen fokus.

ga ma DJ Beat...
wink-1.gif
naj on mal pove, kolk je zadovoljen...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Jaz imam tega Canona 17 - 85 in je super. Mogoče bi lahko bil malo bolj oster pri širokem kotu, tako da če misliš pretežno slikati pri 17mm, je mogoče dobro vzeti kaj drugega. Tam nekje nad ~40mm pa je oster ko šus
tongue-1.gif

Drugače pa stabilizator ne more nadomestiti zaslonke, z njim lahko uporabljaš samo dosti daljše čase kot ponavadi. Recimo pri slikanju kakšnih športov v dvorani rabiš čimhitrejši čas, tu pa ti stabilizator ne more pomagati. Pri slikanju kakšnih statični stvari (kjer si lahko privoščiš malo daljše čase), pa stabilizator pride zelo prav.

Če ne veš kam z denarjem, kupi 17 - 55/2.8
grin1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Za Tamron je precej napisanega. Imam ga tudi sam na Canon 30D - tole sem napisal kmalu po nakupu - http://izo.amebis.si/Tamron1750.htm

Danes bi dodal, da je zadeva vredna svojega denarja.
Moti me:
- Nikonovsko vrtenje zooma (to je res neudobno
uf-1.gif
)
- slabo fokusiranje v slabih svetlobnih pogojih (slabše kot Canon 17-40 f4)
- lens hood se občasno snema
- lahko bi bil tišji.

Vendar - suma sumarum - za ceno je več kot odličen objektiv.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Pozabil si še na sigmo 18-50 2,8. V glavnem - s kolegom sva nabavljala en tak objektiv, jaz imel prej na canonu sigmo 18-200, kolega na nikonu kit objektiv. Jaz vedel da rabim nekaj širokokotnega v 2,8 razredu (sigma 70-200 me je v to prepričala
smile-1.gif
), zato razmišljal o tamronu in sigmi. Za sigmo vedel, da hitreje ostri, da ima večji navoj (zaradi kompatibilnosti z obstoječimi filtri), da zna biti tudi uporaben makro objektiv, da pa ima za slabost mehko izrisovanje na robu. Ampak sem se potem vseeno odločil za sigmo. Kolega pa za tamrona. Malo je sicer razočaran, ker bolj počasi ostri, pa meni se nekako mehak zdi po pregledanih fotografijah. Nisem ga pa sam testiral. Meni pa sigma zadovoljivo dela, res da je tista mehkoba po robu včasih malo moteča, izrisovanje in detajli so mi pa všečni. In makro deluje na oddaljenosti 20cm od senzorja, se pravi pri 50 mm je to skoraj čisto na filtru. Res pa da bi za spodoben makro rabil 100mm.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Kako ima ta Tamron izvedeno ostrenje. Zunanje ali notranje. Precej uporabljam poli-filter pa je z zunanjim ostrenjem kar težko delati.
Canonov dosedanji objektiv iz KIT opreme tudi noče ostriti, če niso optimalni pogoji. Moti ga vse: slaba / premočna svetloba, slabi kontrasti .........

MMG, heeeej,saj nisen D. Trump. Sprejemljiva cena je do max 700€.
grims-1.gif

Thx

lp
Dolfe

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Piše takole:
"This is an internal-focusing lens - It does not change length during focusing and the front element does not rotate."

Ostri kar solidno, kdaj moraš klikniti dvakrat, da je res točno
stupid-1.gif

Moti ga slaba svetloba - vsaj moj ima precej težav s tem. Vendar, ko svojo opremo spoznaš, poznaš tudi njene slabosti in se jim poskusiš izogniti.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Se pravi da ima notranje ostrenje. Hvala vsem za nasvete. Sem vsem dal po 5*.
smile-1.gif

Kot kaže, se bom najverjetneje odločal med Canon EF-S 17-85 F 4-5,6 in Sigmo 17-70 F 2,8 - 4,5. Tu je še primerjava,
Vprašanje , ki se mi zastavlja je: ali je Canon res toliko boljši, da je z dokaj slabim F občutno dražji od Sigme?

Torej, če zamižim na ceno, katerega naj vzamem.
39.gif

lp
Dolfe

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Da te spravim še malo v dvome - omenjeni Tamron je po kvaliteti optike pred obema
evil.gif

Vsaj po tistem, kar sem videl na svoje oči.

Je pa res, da ima malo manjši razpon.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Na tvojem mestu bi se odločil za Tamrona, čeprav ima za moj okus par zoprnih reči: ni USM, ni full time manual fokus, zoom v nasprotno smer, počasen).
Sigma je optično slabša, Canon je... hmm, tale 17-85 IS je menda res slab...
Primerjava Canon - Tamron pro 24mm, f5.6. Razlika je strašanska: http://www.the-digital-picture...1&APIComp=2

Preberi si malo teste: http://www.bobatkins.com/photography/reviews/tamron_17-50_review.html
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/tamron_1750_28/index.htm
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Tamron-17-50mm-f-2.8-XR-Di-II-Lens-Review.aspx

Laho počakaš na nov Canonov 18-55 IS, ki po prvih testih ni slab: http://photozone.de/8Reviews/lenses/canon_1855_3556is/index.htm

Aja, raje naroči iz tujine, Canon je skoraj pol cenejši, ostala dva pa sta tudi precej cenejša.
Tamron: http://www.idealo.de/preisverg...non-tamron.html
Sigma: http://www.idealo.de/preisverg...anon-sigma.html
Canon: http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/284922.html

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Mogoče ga bova prepričala
cheer.gif

No, resno - Tamron omenjena dva optično res povozi. Ima pa nekaj minusov (ki smo jih že omenili), vendar za takšno ceno sploh ne premišljuj. Mislim, da so cene pod 350 evrov. Jaz sem spomladi plačal 390.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Jaz bi se na Dolfetovem mestu odločil za...

... Canona 17-40/4L
wink-1.gif

Ne, hec. Jaz sem bil pred kratkim v podobni situaciji. Hotel sem že naročit Tamrona vendar sem se odločil, da raje primeknem še 300€ in imam 17-40/4L. Sicer je optično precej primerljiv, je pa izdelava zato toliko boljša. Meni precej pomeni zatesnjenoset pred vlago/prahom in natančno ter hitro fokusiranje...
S 50/1.8 sem sem rahlo nategnil. Povsod ga hvalijo, ko ga poskusiš pa ugotoviš, da je navaden plastičen jajček, s počasnim fokusom in grozljivim bokehom. OK, ostrina je pa res krasna, če ga mal pripreš...
No, kakorkoli, hotel sem reči, da se splača dat malo več in kupit solidno steklo!

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Se strinjam - 17-40 f4 je odličen objektiv in ga imenujejo tudi "dragulj". Sam sem ga imel nekaj časa, njegova glavna minusa sta:
- f4
- nekaj mm premalo na koncu.

Sicer pa je to pravi L objektiv in z njim ne zgrešiš nič. Optično odličen, poleg tega pa tudi izdelan kot tank (pravzaprav to dvoje velja za večino L objektivov). Vendar se je meni zdelo, da za precej manjši znesek dobim povsem primerljiv končni rezultat. In sem se odločil za Tamrona. Še vedno ga lahko prodam in zamenjam za Canona, če mi ne bi ustrezal, sem si mislil. Vendar za sedaj kar lepo služi.
Še boljša možnost je Canon 17-55 f2.8 IS, vendar je kar nekaj dražji. Kakovost slike spet odlična, f2.8, primerni mm, stabilizator, vendar izdelava nekoliko slabša kot pri L objektivih (nekateri imajo težave s prahom, ki uhaja spredaj - menda UV filter reši vso zadevo - menda). Zaradi občutno višje cene ga nisem izbral, čeprav je verjetno najbolj zanimiv za crop aparate.
Skratka - z nobenim od omenjenih treh ne zgrešiš. Cenovno pa so precej različni in vsak mora sam poiskati svojega.

Aha - še 50 f 1.8. Zadeva je poceni, vendar bombica. Moj primerek je res odličen. Ravno prejšnji teden je bil pri meni na obisku res vrhunski fotograf (pravzaprav tudi živi od fotografije, vendar predvsem v tujini) in gledava fotografije. Ko je prišel na vrsto portret posnet s tem objektivom, se je takoj zdrznil in vprašal s čim sem to posnel. Je pa res, da kvaliteta precej niha, saj za takšno ceno ne moremo pričakovati, da bo vsak primerek v redu. Moj pač je, nekateri pa nimajo (nimate) te sreče. Potrebno bo poseči po f1.4 ali 85 L
evil.gif

Da ne govorim o tem, da je ta mali plastični objektiv lahko vedno kar v hlačnem žepu
cheer.gif
(približno toliko so namreč stale boljše lupe).

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Evo, imetnik Tamrona 17-50 2.8. Ima tiste tri "napake", ki so jih ze omenili (fokus ring obraten kot na canonih, glasen in mogoce v temi kdaj nenatancen), vendar sem z njim zadovoljen. Sploh pa za ta denar.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Ker smo družno peljali akcijo za nabavo objektiva, je prav da povem kako sem se odločil.

Torej, naročil sem Tamrona 17 - 50 f/2,8 XR Di II LD. Vsekakor so me tisti primerjalni testi kar pretresli. Seveda, če jim gre verjeti. Naročil sem ga kar pri nas, pri Beseničarju. Cene so za ta model približno kar enake. Pri nakupu iz tujine je treba dodati še DDV, pa smo približno na istem. In še s servisom ne bi smelo bit težav.

Hvala vsem za pomoč.

lp
Dolfe

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Mislim, da si se prav odločil - vsaj kar zadeva model.
Sam sem zadevo raje kupil preko Karavank. Konkretno je tale objektiv v Celovcu (slučajno sem opazil v Majdiču) možno dobiti za 369 evrov. DDV je v tej ceni že upoštevan
stupid-1.gif

Do Celovca je iz Ljubljane le dobro uro vožnje, pa še kakšno sladkarijo zase in ženo kupiš
evil.gif

Če je žena bolj zahtevna, pa boš vso razliko dal za obleko.
uf-1.gif

No, resno - mislim, da je pri nas občutno dražji. Če te zanima, lahko objektiv tudi preizkusiš pri meni. Sam ga v tem cenovnem razredu priporočam.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Razlika je le +38€. Če bi vzel s seboj ženo, bi bila pa najmanj +1038€.
evil.gif

Res pa je, Canonovi izdelki so pa tam kar pol ceneje. Me prav zima zakaj je temu tako.
rolleyes-1.gif

lp
Dolfe
grin1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik Dolfe pravi:
Razlika je le +38€. Če bi vzel s seboj ženo, bi bila pa najmanj +1038€.
evil.gif

Res pa je, Canonovi izdelki so pa tam kar pol ceneje. Me prav zima zakaj je temu tako.
rolleyes-1.gif

lp
Dolfe
grin1.gif

Potem je že v redu.