Kateri sesalec?

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
No jaz sem dobil Vorweka 131 z vso možno opremo, vključno z elektro krtačo, ni da ni. Nov motor, vsi nastavki novi, sam pač rabljeno ogrodje. Pa zadeva ima 2 leti garancije. 190 EUR + 16 EUR poštnine. Pa bomo videli kako bo zadeva špilala
smile-1.gif

Prej sem imel neko super duper rowento, kupil v Avstriji v outletu za 150 EUR, znižano s 300, pa je šel motor po dobrih 4 letih rakom žvižgat.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Vorwek je drag, oprema je draga in sam dizajn je
bonk.gif
Vrečka obrnjena na glavo... Sicer ga mamo doma že ene 15 let, pa še kr dela in kar dobro sesa, ampak vrečka je po 3 sesanjih polna, kot da se prah lepo razvija v sami vrečki.Pa svinjarija začne ven padat, ko je vrečka že na pol polna.Kolice na krtači so zelo boge in bojo kmalu odpadle, kabel je načet, tisto kar drži kabel se je odlomilo...

Ko bom kupoval, bo to definitivno sesalec z vodnim filtrom.Prah seujame v vodo, ki je "zastojn" napram vrečkam.Da sploh ne govorim o čistosti zraka, ki pride v en iz sesalca.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Da sploh ne govorim o čistosti zraka, ki pride v en iz sesalca.

Ta je porazna
evil.gif
, zato imajo zdajšnji modeli praktično vsi še dodatni filter, ki lovi manjši prah.

Meni osebno so najbolj enostavni sesalci za uporabi sesalci na vrečko..natakneš, in sesaš...vzameš iz omare, posesaš in vržeš nazaj. Po parih mesecih zamenjaš vrečko in to je to. Pri vodnem stalno dr.kaš vodo, točiš, zlivaš, vlečeš (imamo Hylo), pri 'Hepa' opicjah stalno pucaš tisti hebeni filter...15 minut sesaš, potem lahko pa še toliko čistiš filter..če ne po prvem sesanju pa garant po drugem. Da na koncu ne veš a si kupil sesalec zato da boš sesal ali se ukvarjal z njim.

Tako da..moj glas gre vrečki. Pogledaš za model, ki je dokaj množičen, čim dlje na trgu, kar ti bo garancija d aboš dobil vrečke..pogledaš še koliko stanejo vrečke (da te tam ne lupijo) in najbolje že ob nakupu vzameš 30 vrečk, pa imaš potem nekaj let mir. A na splošno se te reči tako malo uporablja, da dvomim da uspe kak sesalec sam od sebe crnit...če že se najprej polomijo priključki za sesalec.

(imamo doma sesalec Singer...po moje star že 50 let...načeloma na vrečke, a je mat na karton vrečke našila blago na zadrgo...da streseš ven, ko je zadeva polna...uporablja se za sesanja avta, sicer tuli ko svinja, a dela..torej sesa..ko ga rabiš ga primeš, posesaš in zabrišeš nazaj).

corsol

Guru
11. mar 2010
2.996
968
113
ta novi vorwerki imajo kar HEPA vrečke, tako, da, ko menjaš vrečko imaš tud nov filter

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
razlika med prejsnimi modeli Vorwerka in VK140 je res velika...Kar je blo narobe pri VK135/136 so sedaj popravili pri Vk140...

Ima pa tudi 5 let garancije.....

Najboljše mi je pa, ko ljudje primerjajo 15 let star sesalec z novim
smile-1.gif
))

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Torej.... počasi se bo kupoval nek sesalec pa me zanima kaj svetujete?...

... Torej kaj svetujete? Hvala

Lp

PS:. Pa še to, kako se ločijo sesalci? Na suho sesanje, mokro sesanje? So tudi vmesne opcije?

Sami pussyji...
evil.gif

Sesalec kupiš tistega, katerega žena hoče in pika !
cheer.gif

zmaga.gif

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
Da sploh ne govorim o čistosti zraka, ki pride v en iz sesalca.

Ta je porazna
evil.gif
, zato imajo zdajšnji modeli praktično vsi še dodatni filter, ki lovi manjši prah.

Meni osebno so najbolj enostavni sesalci za uporabi sesalci na vrečko..natakneš, in sesaš...vzameš iz omare, posesaš in vržeš nazaj. Po parih mesecih zamenjaš vrečko in to je to. Pri vodnem stalno dr.kaš vodo, točiš, zlivaš, vlečeš (imamo Hylo), pri 'Hepa' opicjah stalno pucaš tisti hebeni filter...15 minut sesaš, potem lahko pa še toliko čistiš filter..če ne po prvem sesanju pa garant po drugem. Da na koncu ne veš a si kupil sesalec zato da boš sesal ali se ukvarjal z njim.

Tako da..moj glas gre vrečki. Pogledaš za model, ki je dokaj množičen, čim dlje na trgu, kar ti bo garancija d aboš dobil vrečke..pogledaš še koliko stanejo vrečke (da te tam ne lupijo) in najbolje že ob nakupu vzameš 30 vrečk, pa imaš potem nekaj let mir. A na splošno se te reči tako malo uporablja, da dvomim da uspe kak sesalec sam od sebe crnit...če že se najprej polomijo priključki za sesalec.

(imamo doma sesalec Singer...po moje star že 50 let...načeloma na vrečke, a je mat na karton vrečke našila blago na zadrgo...da streseš ven, ko je zadeva polna...uporablja se za sesanja avta, sicer tuli ko svinja, a dela..torej sesa..ko ga rabiš ga primeš, posesaš in zabrišeš nazaj).

vidim da je precej konfuznosti okoli teh filtrov. sesalniki imajo po večini 2 filtra. Prvi je motorni filter, drugi pa je izhodni filter. Medtem ko gre pri prvem filtru v večini primerov za nekakšen filc, pa je pri drugem filtru odvisno kakšen sesalnik imamo. Pri boljših verzijah je ta drugi filter HEPA filter - torej izhodnio filter, ki prečisti zrak preden le ta zapusti sesalnik in gre nazaj v prostor. Ne mešati tega izhodnega filtra z filtrom, ki je tudi v bagless sesalnikih, ki pa se prav tako imenuje HEPA. Poznamo tudi več vrst hepa. Pri Electroluxu ter Philipsu (ki uporabljata enake filtre) so to klasični hepa, hepa pralni ter hepa H13 pralni (slednji je najbolj učinkovit pri filtraciji). Še na eno stvar je potrebno pomisliti pri nakupu sesalnika. Vrečke se sedaj sicer dobijo v prodaji za ta model, kaj pa bo čez 3-4 leta? Philips in Electrolux sta edina dva proizvajalca, ki sta se odločila za skupen standard vrečk - to je s-bag (kar pomeni, da je kartonček na vrečki standarden in paše v skoraj vse njihove sesalnika, prav tako pa se jih lahko sobi že skoraj na vsakem vogalu).

In še ena stvar. Za merjenje sesalne moči ne obstaja skupen standard, kako se ga meri - posledično vsak proizvajalec meri to moč po svoje (nekateri na vhodu v motor, krugi na sami cevi, tretji na krtači, četrti na trdih tleh na krtači ...) - torej je ta sesalna moč bolj kot ne zavita v celofan. Ni nekega standarda, tako kot je to pri beli tehniki z energijskimi nalepkami. Zato so se nekateri proizvajalci tudi odločili, da bodo počasi nehali komunicirati sesalno moč, saj nima smisla (kateri so to lahko samo pobrskate).

Še najbolj smiselno je da vam sesalnik v trgovini prižgejo ter položite roko na odprtino, ter vidite koliko "vleče". Do sedaj še nisem imel problemov, da ne bi hoteli prižgati dveh sesalnikov da bi jih primerjal.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Zato pa prebereš kak neodvisen test, kjer vse sesalce testirajo na enak način;)

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik KrNeki99 pravi:
Test bi bil recimo:
Posesat 500g fino mlete kave, pol pa probamo kakšno ima sesalno moč
lp

In zmagal bi tisti, ki ima naslabše filtre in gre največ nazaj v zrak
confused-1.gif

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
883
23
18
Ljubljana
Zmagal bi tisti ki ima filtre največjih povrsin oz še bolje ima stepanje filtrov. Se razume da bi tistega ki "kihne" zadaj kafe ven izlocil po hitrem postopku.

Zdaj pa imajo sesalci miljon in en filter površine 2x2 cm, 2500w, .... pol pa prideš do 10 dek moke pa sesalne moči 35w

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Če prov vidim ima to papirnat filer, ki se sam čisti oz z vibriranjem?
Ravno to je mene čist odvrnilo, da bi sploh še kaj razmišljal o njem:)

Moj pogled na ta filter/sistem:
Nikol ne bo čist, ker tolk ga ne more strest
Čiščenje tega filtra zunaj se ti kadi v glavi, notri bognedaj, samo s tresenjem mu ne verjamem.
Že pri dysonu me je minilo to "super brez vrečk".
Vrjetno nov ni poceni
Če se ga lahko pere, sem tudi že pri dysonu sprobal kako zgleda, pa sem samo gladko posodo pral.

Tak filter sem videl tudi na idnustrijskem (za delavnico) sesalcu, mislim, da podobno delujejo uni za kamin/pepel. Niso mi bli všeč:)

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
ksz
Imamo doma ali pri starših več različnih tipov sesalcev: na vrečke; brez vreče s filtrom, ki ga stepaš; vodnega; s filtrom, ki ga lahko pereš; vorwerk.
Po izkušnjah se mi zdi najbolj priročen in oprimelan glede cene sesalec na vrečko.