Kateri kalorimeter za etažno lastnino?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.105
6.940
113
pri taščici
andrej;
ce po hodniku ob stopniscu laufa vertikala, od tam pa ima vsak flat svojo vejo, zakaj ni mozno?
Tudi jaz pricakujem nizjo poloznico. Odprt je samo radiator v kopalnici

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Pri nas imajo kletna stanovanja debele cevi, ki gotovo grejejo za vsaj 2 radiatorja. Te cevi se potem razvejajo v visja stanovanja. Kako resijo z delilniki toplote v tem primeru?

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.098
139
63
okolica mesta
Citat:
Uporabnik Vaio pravi:
Nekateri še nič bo pa treba.Kolegu so namontirali direktno na radiatorje ene zadeve kako se kaj to obnese.
A je predpisano kakšen sistem meritev moram imet ali lahko sam poiščem najugodnejšo varianto?

Kakor vem sistem meritev določi upravljalec bloka po predhodnjem dogovoru s stanovalci, ki so v hišnem svetu. Nas bo prišlo avtomatsko odčitavanje 0,5eur/mes.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik Gamero pravi:

Kakor vem sistem meritev določi upravljalec bloka po predhodnjem dogovoru s stanovalci, ki so v hišnem svetu. Nas bo prišlo avtomatsko odčitavanje 0,5eur/mes.

Na stanovanje ali na radiator??

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
andrej;
ce po hodniku ob stopniscu laufa vertikala, od tam pa ima vsak flat svojo vejo, zakaj ni mozno?
Tudi jaz pricakujem nizjo poloznico. Odprt je samo radiator v kopalnici

Ne, ne. Pri nas ima vsak radiator v stanovanju svojo vertikalo... Skupno gre 6 vertikal v stanovanje - jedilnica, spalnica, kopalnica, 2 kabineta in dnevna soba... Pri nas je bil radiator v kopalnici še najmanj odprt
smile-1.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
brišem prah dol iz te stare teme in postavljam eno svoje vprašanje glede kalorimetrov.

Kako je pa z vgradnjo kalorimetra, če imaš še stare rebraste radiatorje? Ali to sploh ima kakšno vlogo pri kalorimetrih?

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Dejmo se eno stvar navadit.

Na radiator grejo delilniki toplote, če je vhodna cev za ogrevanje ena, gre kalorimeter. Razlika je ogromna, saj samo pri kalorimetru plačaš tisto, kar si dejansko porabil.

Če imaš stare rebraste radijatorje ni problem, se da namontirat, samo malo bolj se zajebavajo, kar pa ni tvoj problem
smile-1.gif
. Pri kalorimetrih tako ali tako nima nobene veze, ker ga ne boš imel gor, pri delilnikih pa tudi ne.

Problem z cevmi pa se rešuje z razmerjem koliko je delež po delilnikih in koliko je fiksni %.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
vsako "selo" ima drugo ceno za kilowat ki ga porabiš,odvisno od kod si in kdo te ogreva,porabljena energija se meri že dolgo v kilavatih ne pa v kalorijah, no saj je isto sranje če preračunaš,kdo bo koga nategnil za ceno kakolimetrov pa je tako ,ali tako.vsak ponudnik gleda da bo čimveč zaslužil na strankah,ka pa po zakonu morajo vgraditi merilne naprave,to se pravi koliko porabiš toliko plačaš kar je za stranko dobro.
write.gif

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Ni zanemarljiva tudi cena . kalorimeter ultrazvočni je tam nekje 400 €, overovitev vsakih 5 let, tudi cca 120 €, življenjeska doba enega max 10 let. Delillnik cca 35 €/ radiator, baterija drži cca 10 let, ni overovljanja, samo zamnejaš baterijo cca 7 €.

Je a tukaj notri pri sami pravični delitvi kar dosti znanosti. Saj se mora za pravično delitev upoštevati kar nekaj faktorjev od nadstropja, lege stanovanja. Pa tudi nekaj se govori, da se bo rok podaljšal, saj je logistično to zelo zahtevno...

Dejstvo, pa je da se z tem ne bo nič prišparalo. Poznamm kar dosti primerov, kje sedaj plačujejo več, kot so plačevali prej. Osebno menim, da bi bilo potrebno najprej zamenjati vsa okna starejša od 20 let, narediti dobro izolacijo, šele potem pa to obvezno sranje. Spet ene poteza vlade, samo da bo nekdo spet dobro služil, od upravnikov, do prodajalcev teh merilnih naprav....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Poznamm kar dosti primerov, kje sedaj plačujejo več, kot so plačevali prej.

Ni fora delilnikov v tem. Fora je da blok kot celota porabi manj (in to je običjano med 20 in 30 % kar pa ni zanemarljiv podatek). Zdaj če znotraj bloka eden plača več, drugi manj je pa to njun (drug) problem.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Ni zanemarljiva tudi cena . kalorimeter ultrazvočni je tam nekje 400 €, overovitev vsakih 5 let, tudi cca 120 €, življenjeska doba enega max 10 let. Delillnik cca 35 €/ radiator, baterija drži cca 10 let, ni overovljanja, samo zamnejaš baterijo cca 7 €.

Je a tukaj notri pri sami pravični delitvi kar dosti znanosti. Saj se mora za pravično delitev upoštevati kar nekaj faktorjev od nadstropja, lege stanovanja. Pa tudi nekaj se govori, da se bo rok podaljšal, saj je logistično to zelo zahtevno...

Dejstvo, pa je da se z tem ne bo nič prišparalo. Poznamm kar dosti primerov, kje sedaj plačujejo več, kot so plačevali prej. Osebno menim, da bi bilo potrebno najprej zamenjati vsa okna starejša od 20 let, narediti dobro izolacijo, šele potem pa to obvezno sranje. Spet ene poteza vlade, samo da bo nekdo spet dobro služil, od upravnikov, do prodajalcev teh merilnih naprav....

jaz sem mislil, da bom mogo zaradi prevelike porabe zamenjat okna, pa sem ugotovil da se mi v bistvu ne splača, ker sedaj z delilniki plačujem bistveno manj. več pa plačujejo tisti, ki že od prej ne znajo šaprat in so se do sedaj greli na tuj račun! Recimo maj lanski največji račun je znašal 170€, letošnji pa 109... pa je bla kar orng mzla zima. Tako da sem zadnji 10 let, lepo subvencioniral potratne uporabnike!

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik asko pravi:

Meni se pa zdi poteza vlade zelo dobra. Oni predpišejo, da vsak plača svojo porabo, kar se zdi pošteno.
In to sploh nima veze npr. s starostjo oken. Lahko jih ven zbiješ, boš pač plačeval večjo porabo, a še vedno svojo.

Prišpara se po podatkih kar veliko (30%) na skupni ravni, ker končno začnejo pripirati ventile tisti, ki so prej cele zime preživeli v kratkih rokavih pri odprtih oknih, ker "itak plačujejo gretje po kvadraturi". Eni pa tega (še) niso pokapirali in zdaj plačujejo več, kot so prej. In, evo, to so pa tvoji znanci
shocked-1.gif

m777

Zelenc'
20. apr 2011
1
0
1
Pri nas so lansko jesen vgradili kalorimetre na daljinsko odčitavanje. Strošek 500 evrov v 10 obrokih. Smo pa zdaj imeli sestanek lastnikov in nekaj se jih je jezilo, da so imeli odprt le radiator ali dva, plačali pa da so toliko kot prej. Dva sta bila menda celo odsotna in sta imela vse zaprto, eden mesec dni, drugi dva mesca, položnice pa enake kot če bi ogrevala. Eden od teh dveh je menda na Energetiki reklamiral račun in dosegel, da mu niso za tisti mesec nič računali. Sprašujem se, ali je to sploh možno. Pri nas doma je namreč ravno obratno, položnice so za 30% "lažje". Imamo pa že vseskozi odprta samo dva radiatorja od petih, v kopalnici in v spalnici. Če malo zahladi, se malo bolj oblečemo, itak ni nikoli prav mrzlo, čeprav smo na severni strani.

Da ne pozabim: povprašala bi, koliko plačujete za odčitovanje števcev. Pri nas je ta strošek 1,25 + ddv, torej evro in pol na stanovanje. Na drugih forumih sem zasledila 0,50 in 0,80 za odčitovanje, pa se mi zdi evro in pol preveč. Ali se motim?

Še nekaj: upravnik pravi, da se teh cevi, ki so na hodniku in vodijo v stanovanje in ven, ne sme zapirati (npr. zato, da bi imeli v stanovanju manjšo porabo), ker da sicer pride prevelik pritisk drugod in lahko tudi kaj ven vrže. Ali to drži? Sistem je enocevni (na hodniku sta vertikalno dve glavni cevi, iz vsake gre v tla en manjši "krak"; števce so namestili na cev iz umetne mase z jekleno žico, ki je zamenjala odžagane bakrene cevke). Pred namestitvijo merilnikov nam je upravnik zatrjeval, da lahko brez skrbi zapremo ventil v omarici, kjer je merilnik. Tega jaz sicer nisem naredila, ker sem hotela videti, kakšno bo stanje s položnicami po tej zimi, vseeno pa se mi zdi to nenavadno in ne vem, kaj naj si mislim.

Vnaprej hvala za odgovore in komentarje.

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Pri nas je prišel cca. 180 EUR z ročnim odčitavanjem.
Dobavitelj pa je bil tale iz Šmarjeških (ali Čatežkih) Toplic. Vse pohvale za pravočasnost, montažo in pa seveda ceno.

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Poznamm kar dosti primerov, kje sedaj plačujejo več, kot so plačevali prej.

Ni fora delilnikov v tem. Fora je da blok kot celota porabi manj (in to je običjano med 20 in 30 % kar pa ni zanemarljiv podatek). Zdaj če znotraj bloka eden plača več, drugi manj je pa to njun (drug) problem.
Točno. Meni bo izgleda strošek padel na cca. 30% pred kaorimetri. Kar pomeni, da sem orenk subvencioniral ugodje drugih.
tongue-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
Citat:
Uporabnik m777 pravi:
Še nekaj: upravnik pravi, da se teh cevi, ki so na hodniku in vodijo v stanovanje in ven, ne sme zapirati (npr. zato, da bi imeli v stanovanju manjšo porabo), ker da sicer pride prevelik pritisk drugod in lahko tudi kaj ven vrže. Ali to drži? Sistem je enocevni (na hodniku sta vertikalno dve glavni cevi, iz vsake gre v tla en manjši "krak"; števce so namestili na cev iz umetne mase z jekleno žico, ki je zamenjala odžagane bakrene cevke). Pred namestitvijo merilnikov nam je upravnik zatrjeval, da lahko brez skrbi zapremo ventil v omarici, kjer je merilnik.

Če bi bilo kvalitetno izvedeno, bi imeli zraven kalorimetra tudi elektro ventil, ki bi ga avtomatsko krmilili iz stanovanja (zapirali, ko ni nobenega) in bi imeli v kleti HIDRAVLIČNO URAVNOVEŠENJE OGREVALNEGA SISTEMA

In ja cel blok že porabi manj (procentualno lahko preveri vsak sam, če na ARSO-tu pogleda pretekle povprečne mesečne temperature in skupno mesečno porabo celotnega bloka), a kaj ko se razlika v porabi prelije v strošek odčitavanja delilnikov in strošek same izgradnje.