Kateri kalorimeter za etažno lastnino?

vacant

Pripravnik
13. okt 2008
250
0
16
slovenija
Prihaja zakon, ko bo vsaka etažna lastnina potrebovala odčitek porabljenih kalorij. Kot je to v primeru elektrike in vode.
Zato me zanimajo izkušnje, ki jih imate z omenjenimi napravami za merjenje. Kaj je dobro in kaj zanič. Imamo tri ponudnike in to so: Unithing, Enerkon in Merilna tehnika . V mislih imam vertikalni sistem radiatorjev. Pomeni vsak radiator posebej je treba odčitati.
Vesel bi bil, če navedete še katerega, ki ni omenjen in je bolši! Pri vseh je nekako zaslediti, da je sistem OK cca 10let, nato je potrebna menjava. Vsi bi radi neke vrste naročnino, da so oni zadolženi za odčitavanje. (kot telefonija, internet...da nas vežejo nasebe).
Te spremembe bomo sprovedli naslenje leto in potrebno je zbrati čim več vedenja o tem.
Hvala.

PS: Linke omenjenih firm sem že pregledal.

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
Pri nas imamo delilnike že četrto leto - model od Enerkona (http://www.enerkon.si/EDSO201.html), ki potrebuje vsakoletno ročno odčitavanje. Zaenkrat nimam vedenja o tem, da bi kje zadeva slabo delovala, narobe kazala, ali podobno.

Kar pomeni, da vsako leto enkrat nekdo vstopi v stanovanje in odčita številke (hkrati še preveri, če je vse ok). Žal se takrat nismo odločili za tiste z daljinskim odčitavanjem
frown-1.gif

Ročno odčitavanje pomeni sicer samo enkratni strošek odčitka (+ potni stroški), mora pa biti nekdo ob vnaprej določeni uri v stanovanju, da spusti notri tistega, ki odčita.

V sosednjem vhodu so se sicer odločili, da odčitavajo sami (kao neka komisija treh stanovalcev), ampak jaz osebno pač ne dovolim vsako leto drugim sosedom, da se šetajo po mojem stanovanju
frown-1.gif

Tako da iz tega vidika ti svetujem tiste na daljinsko odčitavanje (izkušenj z njimi pa nimam).

Kar se tiče "naročnine" - v bistvu odčitajo in naredijo letni obračun stroškov ogrevanja. Mislim, da pri nas plačamo 2,5 evra na radiator + potni stroški (delitev po enotah).

V lanskem letu pa so se v enem izmed drugih blokov odločili za tiste z daljinskim odčitavanjem in mesečnim obračunom porabe. Kolikor vem, so na mesec plačevali cca 1,5 € na radiator za odčitavanje in obračun.

Bo pa zanimivo spremljat, kako bodo ti ponudniki povišali cene izdelkov in storitev, saj se počasi bliža rok, ko bo to obvezno.

Pa še to - mi smo leta 2006 čakali en mesec na montažo delilnikov!! Zato se pravočasno spravite v akcijo. In btw, priporoča se uporaba termostatskih ventilov na radiatorjih (kdor jih še nima).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.105
6.941
113
pri taščici
Me prav zanima kako bo pri nas spl tole rešil. Iz hodnika ima sicer vsako stanovanje svojo "vejo" toplote, tako da bi v končni fazi lahko tudi na hodniku v omarici pred ali za ventili namestili kalorimetre....
Osebno bi plačeval malo, če bi le v skupnem seštevku pokasisrali toliko kot sedaj (+ koeficineti za izgube)/zaprti radiatroji

vacant

Pripravnik
13. okt 2008
250
0
16
slovenija
MOJCA G
Hvala. Predvsem želim vedeti, če so zapleti. In vaši so četrto leto BP. Pri nas bomo verjetno daljinsko odčitavali.

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Imaš še možnost Siemensa, mi imamo ponudbo za 34 EUR na delilnik. Odčitavanje je daljinsko in lahko tudi vsak mesec. Cena odčitavanja se mi zdi cca. 0,5 EUR na radiator.
Pri nas Enerkon ni ravno željen zato ker so s precej umazanimi igricami poizkušali dobiti ''ekskluzivo'' in nas orenk nategniti pri ceni. Tako da, upam, da bodo Siemensi.
nahrung002.gif

Aja, ročnega odčitavanja niti ne glejte in pa še eno opozorilo. Pri nas ima precej lastnikov na centralno vezanih tudi ogrevanje tople vode (bojler). Tako da, razmislite kako boste to rešili. Namreč jaz sem se pogovarjal nekaj s ponudniki in edina rešitev je zaplombiranje zadeve, tako da ne bodo mogli več uporabljat. Če bodo ti lastniki slučajno kaj preveč se razburjali jim pa omenite, da se temu kar delajo uradno reče KRAJA in da naj raje STFU.
evil.gif
Da ne bodo še kaj hujšega fasali.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Nekateri imajo priklopljen toplovod na pralni stroj. Kako pa takim preprečit krajo?
Kalorimeter pred stroj. Samo stane cca. 230 EUR. Pa na 10 let ga je za zamenjat.
nahrung002.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.105
6.941
113
pri taščici
sad: kako to misliš bojler na centralno?
kakšen način ogrevanja imate?

mi ki imamo toplarno pač toplo vodo plačujemo po m3, ogrevanje pa po m2, upam da čimprej po kcal.

vacant

Pripravnik
13. okt 2008
250
0
16
slovenija
To so kot se temu reče ½balkanska posla½. V kopalnici imaš radiator, ki je v zimski sezoni ogrevan. Na to cev (ta radiator) vežeš še pretočni bojler. In ta bojler ne troši toliko električne energije. Pomeni, da ogrevanje centralne, ogreva še sanitarno vodo. Seveda to pride v poštev tam, kjer ni toplovoda za sanitarno vodo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
In pa seveda pride v poštev tam, kjer se plačuje na m2 in ne na toploto.
wink-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Tale kombiniran grelnik ne troši nič električne energije v primeru delovanja centralnega ogrevanja.
Pri nas ga imamo. Pozimi odpreš ventil in spustiš vročo vodo iz centralne skozi bojler in imaš toplo vodo. Poleti, ko pa centralna ne dela pa pač vklopiš električni grelec.

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.098
139
63
okolica mesta
Leto je naokoli
smile-1.gif
..koliko ste kaj dali za kalolimetre? Pri nas v bloku oz. vsakem stanovanju je prišel po en kalolimeter, ki je vgrajen na dovodno cev, ki gre na vse radiatorje v stanovanju 450eur (daljinsko voden in "preverjen" sistem)?

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Nekateri še nič bo pa treba.Kolegu so namontirali direktno na radiatorje ene zadeve kako se kaj to obnese.
A je predpisano kakšen sistem meritev moram imet ali lahko sam poiščem najugodnejšo varianto?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Naj bi prišel od 200-250€(ročno odčitavanje) vendar so se stanovalci prepozno odločili in so prestavili na drugo leto.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.105
6.941
113
pri taščici
dajte napisat dobavitelje.
Pri nas se letos vecinski lastnik bloka tudi se ni odlocil.
S hodnika imamo vsak svojo cev v stanovanje.
Ce stane 450 evrov je to vek kot pa stane letno ogrevanje.
Koliko pa stane se odcitavanje- mesecno avtomatsko.
Glede na to da sporocamo na listkih porabo vode, bi lahko zraven se toploto.

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
tja, glede stroškov je tako. meni so letos po obračunu naračunali 350€ preplačila... pa nismo zmrzovali v stanovanju.

aja - lani smo montirali kalorimetre brunate po radiatorjih. cevi po bloku so napeljane horizontalno, tako da ne moreš narediti en števec na vhodu v stanovanje.

Nazadnje urejeno:

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Pri nas (oz. pri starših) je potrebna samo zamenjava starih z novimi tako, da je predpriprava že narejena. Vmes so se enkrat že pobrali dol in so jih dali "kalibrirat" sedaj so pa že tako stari, da se jih baje ne splača več. Dobavitelja sporočim popoldne.