Katera očala z "avtotemnjenjem"

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Gre se za očala, ki spreminjajo zatemnjenost stekel glede na količino UV svetlobe. Rabil bi jih za hojo, modelarstvo, avto... za vse v bistvu...
Do sedaj sem imel znamko Bolle, bolj osnovi izgled sicer, ampak so še kar dobro služile, dokler jih nisem zgubil pozimi na plaži
10.gif

Gledal sem tole v Sloveniji:
Moram še pogledati, kako kaže s tem v Sloveniji.
Obstaja še kak model s takimi lastnostmi leč?
Oakley ima kar močno ceno...

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
poglej za kakimi serengeti cena v rangu ray ban (ebay)
še to vedi, da fotokromatska stekla v avtih ne delujejo, ker ima vetrobransko steklo ponavadi uv filter
sicer pa serengeti očala naj bi delovala tudi v avtu (tako vsaj pravijo)

Nazadnje urejeno:

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Citat:
ker ima vetrobransko steklo ponavadi uv filter
sicer pa serengeti očala naj bi delovala tudi v avtu (tako vsaj pravijo)

Avtomobilsko steklo JE UV filter, prav tako kot (skoraj) vsako drugo steklo. Očala v avtu le delno potemnijo, če sploh. Katerakoli leča bi že bila, bi morala biti hudo občutljiva na UV, da bi v avtu potemnela, zares pa potem zunaj verjetno sploh ne bi spreminjala zatemnitve.

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
imaš fotokromatske leče, ki spreminjajo prepustnost v povezavi z vidno svetlobo in med temi mislim, da spada serengeti nisem pa čisto siguren

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
KSZ

Saj za v avtu mi ni tako pomembno, da spreminjajo osvetlitev.
Tudi sam sem zasledil, da taka očala naj ne bi delovala v avtu zaradi avtomobilskih stekel.
Bom preveril še Serengeti, če mi bo kak model všeč.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Citat:

imaš fotokromatske leče, ki spreminjajo prepustnost v povezavi z vidno svetlobo

Prosim navedi vire za to trditev.

EDIT: nekaj našel sam. Transitions DriveWear. Te leče po podatkih proizvajalca v avtu spremenijo barvo iz zeleno-rumene v bakreno, na soncu pa v temno rdeče-rjavo. Dodatno imajo še polarizacijski sloj, ki pobere odseve od ceste (meni daleč najpomembnejša funkcija pri mojih clip-on črnih predlečah).
Link: http://www.drivewearlens.com/engine.php

Imaš ti mogoče še kak drug primer?

Nazadnje urejeno:

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
7355_1.jpg
- Serengeti Maestrale
Tota sploh ne zgledajo slabo
cheer.gif
Sicer so malo dražja a imajo dobra "stekla" in jih kar hvalijo. Moram najti, kje jih lahko poizkusim. Maila sem že poslal v Trst italjanskima zastopnikoma, poklicati moram pa še v Kranj, pa da vidimo...
Najbrž se mi jih pa bolj splača kupiti v tujini, ker pri nas sem našel ceno 200€, v UK so pa 175€

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
optika feliks ima serengeti in optika morela oboje lj poklič pa se pozanimaj za določen model
v trstu mislim, da sem videl par modelov v ottica siroki (corso italia)
drugače ti na njihovi strani pišejo štacune kjer se dobi pa poklič

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Ta dva optika iz LJ nimata tega modela na zalogi, cena pa je cca 200€. V Trstu 2 optika, ki sem ju kontaktiral tudi nimata, sta pa zanimivi ceni. Ena je 200€, druga pa 150€. Se bom še malo pogovoril s tem cenejšim
smirk-1.gif

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.401
1.405
113
Jaz imam od januarja letos v korekcijskih očalih njihove leče. Zadeva deluje odlično do 50% potemnijo tudi v avtu.
V glavnem zelo zadovoljen, pa še drage leče niso bile.

Dante

Pripravnik
3. sep 2007
544
0
16
Jaz prodajam popolnoma nova Serengeti očala s polariziranimi+fotokromatskimi sivo obarvanimi stekli: Bolha

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
KSZ

Sem dobil email od zastopnika za Serengeti in Bolle za Slovenijo, ki je eden in isti, ter jih bom šel drug teden sprobat, kupiti jih bom moral pa drugje, ker jih tam ne prodajajo...