Kater proc izbrati i3 ali i5?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Spet vecne dileme. kupiti i3 za 110eur in ga nafrizirat ali kupit i5 za slabe 200eur?
I3 naj bi imel hypertrading kar naj bi simuliralo 4 jedra, i5 je 4 jedrni ki ima se turbo boost.

Moj pc nebo gamerski, a vseeno mora prebavljati kaksno igro in predvsem normalno uporabo obdelave fotografije in videa in kaksen graficni programi ki melje z akoncno 3d sliko, raytracing ... Torej nesme biti seveda pc za brskanje po netu, nerabi bit pa divj agamerska masina ki presega budget za 500eur.

Torej ali je res i3 tovarnisko zabremzan in je teoreticno isti ko i5 oziroma se ga da s friziranjem spravit na nivo i5?

Vseskupaj je bedno danes kupovati ker bo intel lansiral konec leta novo podnozje a kaj cmo pc je treba met.

Razlika med i3 in i5 je 70eur za kar pa lahko pade kaksen 1tb disk. Torej dejte mal komentirat.

ISto je za plate ali chipset H55 aliP55 ki naj bi bil preformance?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
I3 naj bi imel hypertrading kar naj bi simuliralo 4 jedra, i5 je 4 jedrni ki ima se turbo boost.

HT samo omogoca izvajanje dolocenih zelo preprostih ukazov paralelno aktivni niti. Ce smem karikirati: moderen procesor ima bistveno vec resursov (registrov, logike), kot jih potrebuje za izvajanje mnogih ukazov nabora x86, so pa nujno potrebni za izvajanje novih kompleksnih ukazov, zato pac morajo biti tam. Ker je visanje IPC pri eni sami programski niti omejeno (s kvaliteto branch predictiona in seveda s programom samim), je pogosto precej tistih resursov neizkoriscenih. Ce namesto tega procesor izvaja dve programski niti, lahko ukazni dekoder obcasno porine ob trenutno aktivno nit tudi nekaj ukazov iz druge niti programa, dokler so seveda resursi na voljo. V praksi to pomeni priblizno 10% pospesek, kar ni niti blizu 100%, kolikor lahko prispeva zaresno drugo jedro ... je pa vsekakor boljse kot nic
smile-1.gif

Citat:
Torej ali je res i3 tovarnisko zabremzan in je teoreticno isti ko i5 oziroma se ga da s friziranjem spravit na nivo i5?

Ni res in se ne da, i3 je ravno toliko "zabremzan" i5, kot je 4-cilindrski motor "zabremzan" 8-valjnik. Imata precej delov lahko popolnoma identicnih, ampak na koncu je dejstvo, da ima en pol manj funkcijskih enot.

Citat:
Vseskupaj je bedno danes kupovati ker bo intel lansiral konec leta novo podnozje a kaj cmo pc je treba met.

LGA1155 naj bi zivel paralelno z novim; to bo le nadomestilo LGA1366.

Citat:
Razlika med i3 in i5 je 70eur za kar pa lahko pade kaksen 1tb disk. Torej dejte mal komentirat.

ISto je za plate ali chipset H55 aliP55 ki naj bi bil preformance?

Z68, ko pride koncno k nam, sicer pa popravljeni P67 (rev. B3), ce se mudi.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Z68 sigurno ne bo za budget, ki je tu opisan !

Jaz verjamem, da se bodo nasle firme, ki ga bodo stlacile tudi na uATX plate, cenovno ranga vseh drugih uATX. Najcenejsih tako ali tako nihce ne kupi (to so tiste od 40-60 EUR, ki so namenjene flikanju starih racunalnikov, kjer je krepnila plata), normalne uATX z vsem nadgrajenim bling-blingom pridejo okrog 80-90 EUR, polna velikost ATX pa 120+ EUR. Nic drugace, kot danes oba druga chipseta za SB torej, razlika v ceni chiperaja je zanemarljivo majhna napram celotni plati, edino za to gre, da pride koncno v obtok. Ce bo proizvajalec zaradi tega dodal kup drugih (nepotrebnih) stvari, bo pa plata seveda nosila premijo ...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Jest gledam to plato ASUS P8P67 LE REV 3.0 . Kaj bo pa tolk dobrega na plati z68? Kdaj pride ven in za kaksno ceno?

Se pravi naj bi se resnicno raje drzal i5 procesorja ne? Smesno je da i3 in i5 imata obe frekvenco 3300 ki ju gledam.

Dejte mi se povedat kaksen ram kupit za sandybridge?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Jest gledam to plato ASUS P8P67 LE REV 3.0 . Kaj bo pa tolk dobrega na plati z68? Kdaj pride ven in za kaksno ceno?

QuickSync IN overclockanje CPUja. SSD caching je samo ekstra bonus za tiste, ki si ga lahko privoscijo (oz. ki si ga bodo lahko privoscili kdaj v prihodnosti se preden bodo to plato zamerenjali za novo).

Citat:
Se pravi naj bi se resnicno raje drzal i5 procesorja ne? Smesno je da i3 in i5 imata obe frekvenco 3300 ki ju gledam.

Stirivaljnik in osemvaljnik imata tudi enako najvisje stevilo obratov. Kateri je zmogljivejsi ?

Citat:

DDR3, dual channel.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38

Citat:

DDR3, dual channel.

[/QUOTE]

Bolj me zanima kaksna napetost in CL ce ma veze? Ker dualchanel bo tako in tako.

Kaj pa frekvence ki so do 2000mhz pri ramih, do kam se splaca it?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Moje mnenje je, da so "navijalski" RAM moduli bedarija. Kot prvo porabijo nekaj vec zaradi visje delovne napetosti, torej dodatno obremenjujejo napajalnik in VRM na plati, ter segrevajo ohisje. Potem pa se stanejo opazno vec kot "nenavijalski". Razliko v ceni je bolj koristno porabiti ali za hitrejci CPU ali pa - ce bo delo z racunalnikom tako oziroma ce je bilo prej RAMa bolj na spodnji meji uporabnosti - za vecjo kapaciteto.

terencehill

Pripravnik
2. mar 2011
209
2
18
A ni zdej tako, da pri Sandy bridge RAM ne igra nobene vec vloge? Ker ga ne mores vec extremno navijat?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Test na linku pise da mora biti ram 1.5v, da 1.65v ni primeren ce sem prav razumel?

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce plata podpira visjo napetost (in vecina jo), potem ni problema, razen ze omenjene nepotrebne visje porabe za zanemarljivo majhno razliko v hitrosti in precej visjo ceno. Ti kupi normalen 1333 MHz DDR3, ki bo tako ali tako 1.5V, in nikar ne kompliciraj, sploh glede na to da sprasujes ali bi i3 ali i5 (torej nimas denarja za razmetavanje).

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38

Primerjava med frekvencami ramov je overall skoraj na istem z 1300 in 1600mhz, razlika je 1800 in 2000 kar je pa seveda 1x drazje.
Med 1300 in 1600mhz pa cenovno toliko malo razlike, kljub mali razliki da se vseeno splaca kupt 1600mhz?
Boljsega za do 80eur ne najdem kot je 1600mhz , 1.5v in CL9??

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Kot vidis, igra vlogo ... v igricah cca. 2% razlike med najpocasnejsim in najhitrejsim, pri kaksnem drugem pocetju pa marginalno vec
cool-1.gif
Heh, en folk bi dal roko in prvorojenca za 3%.

Potem pa mu ponudiš 50% za 20 EUR, pa se zmrduje "kaj mi bo to".

Pametni seveda začnejo ponujati drobiž in zaračunavati "an arm and leg" ...
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
smile-1.gif

Saj po eni strani ne recem: ce nekdo res hoce najboljse, kar se da za denar kupiti (torej bo ze tako ali tako vzel najhitrejsi CPU in vse ostalo), potem si lahko predstavljam, da placa se mastno premijo za tistih nekaj procentov razlike pri RAMu. Pri nekom, ki je v dilemi ali vzeti i3 ali i5, pa mislim da je stvar jasna, raje razliko v boljso graficno (ce bo za igre), vecji/boljsi oziroma dodaten disk (ce ne bo), hitrejsi procesor ...

Sedejson

Pripravnik
31. jul 2010
107
0
16
Se mi zdi, da se i3 obnese več kot solidno. Sicer sam ne predelujem kakšnih videov in slik, ampak kar se tiče gamerskega vidika dela zelo dobro. Se mi di, da bi se tudi pri obdelovanju raznih slik in videov obnesel več kot solidno, vendar je pri tem boljša izbira i5.