Kater kotel na drva izbrati???

ant

Pripravnik
Čao

Doma se odločamo za nakup kotla na trda goriva. Vsak majster hvali svojo peč tako, da sem že ves zmeden.
Nekje v izboru so naslednje peči: SIME solida (820€), FERROLI (760€), VIADRUS VHU26 (800€) in še dve pločevinasti EUROTHERM (800€) in WV term MVs (1100€).

Nekako se najbolj nagibam k Viadrus.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Nimam dosti pojma, a vidim da izbirate med klasiko. Če se da (ne vem kako je z denarjem), potem pojdite na uplinjevalni kotel + zalogovnik (od cca 4.000 evrov pa naprej), ker bo mnogo boljši izkoristek in mnogo manj dela z kurjenjem ter čiščenjem.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
toliko glej da bo litoželezni.

Po proizvajalcih žal nisem na tekočem kateri je kaj vreden.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik ant pravi:
to je stanovanje z 80 m2 in se mi res ne splača kupovati ne vem kako drage stvari, saj ne bom tukaj za vedno.

hvala vseeno za predlog

Če gre za začasno rešitev, kupi "kotel" na elektriko - Vaillant recimo. Investicija ca. 1000 EUR - razlika v ceni investicije ti nekaj let krije višje stroške ogrevanja, da o udobju ne govorim - nalaganje drv nekajkrat dnevno, odnašanje pepela....

Če pa misliš na drva dolgoročno. potem pa uplinjanje ETA, KWB....

PS: Sicer se pa z načinom ogrevanja v moji, kmalu končani, novogradnji razbijam glavo že nekaj tednov, pa do pametne rešitve še nisem prišel
confused-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
PS: Sicer se pa z načinom ogrevanja v moji, kmalu končani, novogradnji razbijam glavo že nekaj tednov, pa do pametne rešitve še nisem prišel
confused-1.gif

kam se pa zdaj najbolj nagibaš?

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
confused-1.gif

Drva, ETA ali KWB - žena je proti, naj mislim na stara leta (sem pač že 40+)
Druga možnost je kondenzacijski plinski kotel, plinovod je namreč na dosegu roke. Pri odločitvi za plin je v igri še kogeneracija (glej www.energen.si) ampak moram še preračunati investicijo, ki ni majhna, in zagotovljene cene odkupa elektrike.

Končna odločitev mora pasti v dveh tednih.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
toliko glej da bo litoželezni.

Lahko to utemeljis ?

Pravkar sem prisel iz kurilnice in sem vrgel ven Sime Solido(po enemu letu) - izkoristek po moji oceni je pod 40%,pa se dve plocevini sem dal noter tako, da so dimni plini bolj zakrozili po njej.
uf-1.gif

Sedaj sem kupil Orlan 25 Super in sem jo pravkar poizkusno zakuril-prvi vtisi so dobri saj se kot prvo precej prej zagreje in tudi kaksnega hudega dima ni videti iz dimnika,ceprav ni se nic nastavljeno optimalno
cheer.gif

Glede Sime,Buderus,Junkers in DemirDekum - ko sem kupoval prejsnjo pec sem malce gledal tudi oznake na samih odlitkih(clenih) - verjeli ali ne vse imajo ISTO stevilko odlitka,razlika je samo na sprednjih spodnjih vratih kjer je razlicen logotip in druga barva plocevine.

Jaz vsekakor predlagam plocevinast kotel z cim daljsimi dimnimi kanali-ce vlek dimnika omogoca tudi takega kjer zapres loputo in gre dim se navzdol in nato v dimnik.Ko sem gledal za takimi je imel WV term en tak model(se ne spomnim) in se neki privatnik z Brnika-na tej bi se dalo se marsikkaj izboljsati ampak je za isto ceno precej boljsa od Sime Solida in podobnih.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
confused-1.gif

Drva, ETA ali KWB - žena je proti, naj mislim na stara leta (sem pač že 40+)
Druga možnost je kondenzacijski plinski kotel, plinovod je namreč na dosegu roke. Pri odločitvi za plin je v igri še kogeneracija (glej www.energen.si) ampak moram še preračunati investicijo, ki ni majhna, in zagotovljene cene odkupa elektrike.

Končna odločitev mora pasti v dveh tednih.

Daj prosim sporoči kako se boš odločil-mene to čaka naslednje leto.

Priklop na plin me pride 1200€ - pridejo v septembru naredit...

Sicer pa meni osebno ni noben problem nalagati drv.
grin1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
jaz bi na tvojem mestu poskušal 'ujeti' priključek plina, ter kupil čisto navadno plinsko peč (torej NE kondenzacijsko), razliko v ceni pa namenil za klimatizacijo prostorov (v vsako nadstropje, zdaj zavisi od same razvejanosti prostora, ampak nekako vsak štuk svojo enoto, po možnosti z 2 notranjim enotama).

Pa se greješ s klimami (= TČ zrak/zrak- torej najcenejše kar je možno)...po potrebi pa vklopiš še plin, ki bo sam po sebi minimalno uporabljen - torej je koncenzacija zgolj nepotreben strošek....oz. se ti razlika v ceni praktično ne povrne (seveda če (še) drži da je kondenzacijaska konkretno dražja)

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Kondenzacija pomeni, da kotlovnico lahko financiram z ugodnim kreditom Eko sklada (enako kot drva), običajen kotel pomeni "običajno" financiranje.

V mansardi bo itak klima (3 ali 4 enote) ampak zaenkrat še ni kinte za takojšnjo izvedbo, samo priprava. ogrevanje s klimami se sliši sicer dobro, ampak klima je montirana pod stropom, topel zrak se zadržuje pod stropom, hitro dobiš dve plasti zraka - hladnega spodaj, toplega zgoraj. Sem videl tako ponesrečeno izvedbo, na vsak način pa je za prehodno obdobje smiselno tovrstno ogrevanje..

EDIT: v pritličju itak pride prezračevalna enota za poletno nočno ohlajevanje prostora, v mansardi naj pa ponoči odpirajo okna.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
imaš kaj občutka kak je razlika med kondenzacijsko in navadno plinsko pečjo?

veš kako je....klima piha zrak, torej če je pustiš na AUTO načinu bo sama obrnila lopute tako, da b tople zrak porivala v tla...dvignil se bo pa že sam.

Tako da sloj zraka tukaj nima nikakršne veze (sploh ne, da jo ne bi zaradi tega uporabljal!)....ima pa vezo, ko enkrat pogledaš (In primerjaš) račune med konvenciolanm ogrevanjem (plin, elekrtika, olje) in klimo (torej njeno el,. porabo)....tam pa se pride kmau do zaključka da se jo splača uporabljat čez celo zimo in plin zgolj v prehodnih obdobjih (torej januarja kot pomoč).

Zdaj če nimaš denarja je problem kalkulirat....ako ga imaš, raje kupiš navadno peč, pa za razliko v nabavni ceni (napram kondenzaciski) v štartu vržeš noter eno klimo (eno nadstropje)....itak se bo klima odplačala v 2 sezonah.

Kako lepo kasneje pa še v drugo nadstropje.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
resnica je taka da uporabljša na koncu tisto, kar je najceneje.

Potem pa razmisliš...ali daš 1500 eur za plin ali 500 EUR za elekrtiko (ne gelde na to kaj si kje položil in koliko si to uporabljal).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Če bi se sam odločal o ogrevanju , bi poslušal vincenta. Klima (TČ)je trenutno edina zadeva ki ti da več kot ti njej.... Za ta hud mraz (mesec na leto) pa bi si omislil kak poceni kotel, ki bi v tistem mesecu pokuril klavftro drv.(200evrov) oziroma v tvojem primeru plinskega (magar malo rabljenega za drobiž)
Pa elektrika je trenutno v slo tudi še poceni.....Z njo smo bolj ali manj samozadostni, medtem ko na m pri plinu dobavo in ceno dirigirajo rusi in alžirci....

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik patriot pravi:

Daj prosim sporoči kako se boš odločil-mene to čaka naslednje leto.

Priklop na plin me pride 1200€ - pridejo v septembru naredit...

Sicer pa meni osebno ni noben problem nalagati drv.
grin1.gif

Odločitev je skoraj dokončna: ogrevanje na pelete, kotel KWB s tedenskim zalogovnikom

Kupovati moram tako pelete, kot bi moral drva - razlika v ceni minimalna + manj dela. Tisto, kar me je dokončno odvrnilo od drv je "ohladitev" v primeru tedenske odsotnosti v zimekem času (oz. sosed ali kombinacija z električno pečjo)

Zakaj ne plin?
Kotlovnica bi me prišla približno 5000 EUR ceneje (primerjam Buderus in KWB). Po priklopu na plinovod je ta razlika manjša, poleg tega naj bi šel plin v kratkem krepko gor, odvisnost od političnih jajcanj - Rusom pač ne zaupam. poleg tega bi moral sosedu rezati asfalt (imam služnostno pravico), ampak duševni mir ima tudi svojo ceno.

Zakaj ne TČ?
Slabe možnosti za montažo uparajalnika s kompresorjem. Zadeva ni najtišja in tam kjer je možnost je blizu druga zgradba. Poznam primere, kjer so zaradi odmeva in posledičnega ojačanja zvoka že prestavljali kompresor. popolna odvisnost od dobave elektrike, ob kakšnem snegolomu je mraz - v vseh ostalih primerih za električno napajanje ogrevanja zadošča najmanjši agregat. Takrat, ko je potreba po toploti največja, je učinek najmanjši - potreben je dodaten vir ogrevanja

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.270
113
tudi sam bom očitno vzel to kar ti praviš

kakšno ceno si dobil in kje boš vzel... kdaj boš kupoval... mogoče za dve dobiva kaj popusta;)

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Še nekaj kalkuliram.
Prostor za pelete bom naredil blizu kotlovnice (3,5 m^3 - več ne gre), morda se odločim še za katerega od dozirnih sistemov. Pridobil sem tudi ponudbo za kotel ETA. 11kW izvedba je tudi zanimiva, vgrajena že ekspanzijska posoda, komplet ventilov s črpalko za en ogrevalni krog... Samo, da ne bo dobavno rok 120 dni (tako kot je za njihov 15kW kotel)

Dvomim, da bo kaj dosti popusta.

Kontaktiraj me po ZS, si lahko izmenjava ponudbe.

EDIT: Tudi kotel Hertz je zanimiv, samo ima zelo nerodno in predvsem majhno posodo za čiščenje pepela.

Nazadnje urejeno:

drvar

Zelenc'
4. jan 2009
2
0
1
Da malo obudim temo...

Zadeva je sledeča. Sam imam podobno težavo. Sedaj kurim na olje. Ogrevam 250 kvadratov bajte. Imam nova okna, 8 cm izolacije, pa kljub temu skurim letno 2500 litrov olja. Meni se to zdi preveč in če bo šlo tako dalje, bom bankrotiral.

Najbolje bi bilo, da presedlam na drva. Tast itak ima gozd, bomo pač sekali. Drva potem niso tak problem.

Drugo je peč. Pred sabo imam menda ducat ponudb. Od viadrusa, vitoliga, buderusa, orlana, frölinga, kwb... Izbira je velika in cene gredo od nekaj jurjev pa tja do 13.

Ne razumem, zakaj je tako velik cenovni razpon med vsemi temi pečmi. Če grem v merkur, lahko kupim tam litoželezno peč za slabega jurja, buderus pa mi prodaja peč za 6 jurjev.

NigelM, za ETA še nisem nikoli slišal. Lahko malo poveš o kvaliteti in seveda o ceni?
smile-1.gif

Dodatek:

Na googlu mi vrže ven prvi zadetek na enem drugem forumu: http://www.podsvojostreho.net/...c5a0d06cb67b94b

Malo sem prebral tisto temo. Nek tip si je res lepo naredil kurilnico... Skoraj prelepo. Je temu za zaupat, kar tam piše?