Kater cepin kupiti?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Za ture tipa 'Šmarna Gora' v primeru senga in ledu pa takih for...kandidata sta tale dva: http://www.bolha.com/prikaz_slik.php?id=oglas383495168&slika=2 Če ima kdo še kak dober predlog, naj ga kar poda. Sem pa kar težak sicer, 100+ kilogramov.
smile-1.gif

iverson

Pripravnik
4. okt 2007
611
0
16
Kamniško Savinjske Alpe
Rastišče vzemi 70cm, se mi zdi da tako dolgi so še. Guma pri takih turah ni pomembna, Držiš ga itak za glavo z obrnjeno klino nazaj. Drugače pa zato ti bi prav prišle pohodne palice, kot kakšen cepin...

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
kupi si palice pa magar male 4 zobe dereze, ki jih daš gor če je res poledenelo.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik gufy pravi:
kupi si palice pa magar male 4 zobe dereze, ki jih daš gor če je res poledenelo.

upam, da ne prakticiras tega, ker pogoj hoje z derezami je, da imas v rokah cepin! pa nekaj prakse.
lahkih modelov z alu glavami ali bognedaj oklom se izogibaj, ker so ze pokali ko je bilo najmanj potrebno. drugo pa ni tako pomembno. oz. je v vertikali. pohodni cepini so vsi vec ali manj narejeni po istem kopitu. dolzina kakor ti ustreza, meni vec kot 60cm ne paše. izgubi na kompaktnosti. ce ti kaj pomaga, poleg strojev (lednih cepinov) uporabljam ze 15 let en in isti campov cepin, ki me je takrat koštal (primerljivo) en par volnenih rokavic.
jaz bi na tvojem mestu vzel nekaj preprostega in preizkusenega cassin superflash recimo. mislim, da so v igluju okoli 55eur, se bolje pa na bolhi. teh stvari itak ne mores pokvariti razen, ce obesis gor avtobus
smile-1.gif

cassuperflash.jpg

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Flacco pravi:
Cepin za na Šmarko?!?!? A je to fora??

ok, dal je primerjavo. za hec ti priporocam vzpon na kamniski vrh (ki je cisto primerljiv s smarno goro, le porascen ni). ce upas gor v zimskih razmerah na poledeneli podlagi brez cepina in derez ti gor pivo nesem
smile-1.gif

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik gufy pravi:

upam, da ne prakticiras tega, ker pogoj hoje z derezami je, da imas v rokah cepin! pa nekaj prakse.

brez skrbi da se ne bi delal pametnega, če ni bi vsaj nekaj vedel o tem. če je treba dam ornk dereze gor, pa dobre cepine v roke.

če bi dobro prebral sem napisal 4 zobe dezere, ki jih pozimi nosi kar dosti ljudi na šmarni gori. si mogoče videl koga s cepinom? in zakaj misliš, da bi moral imeti cepin pri teh malih derezcah? če ti zdrsne je itak isti drek al maš ta kos železa gor al pa ne. vsaj na šmarni gori...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Kot je že ggg pravilno ugotovil, beseda Šmarna gora (itak je bila napisana v narekovajih) v mojem besedilu pomeni kot nek tak lahek vzpon...ni nujno da ravno Šmarna, ampak take izoroma mogoče malenkost zahtevnejše zadeve. Govorimo seveda o tisti najkrajši poti na šmarno skozi gozd, taka strmina v kombinaciji z ledom pa po moje zahteva že kaj več od samo pohodnih palic (ki so sicer za šmarno in podobno v druhig letnih časih povsem dovolj). To, da naj se palice pa dereze ne bi uporabljale skupaj, sem pa že večkrat slišal, ne spoznam se pa toliko na to, da bi podal neko strokovno razlago.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Ja, ta je v ožjem izboru, sem gledel še ene pa majo aluminijast okel (kot praviš, to ni najbolj pametno), eni imajo pa samo eno zakovico, ki povezuje glavo in ratišče in ker nisem najlažji, je verjetno bolej, da sta dve, kot ima tale cassin? Dolžina, pa kot sem sprobal, bi rekel, da mi ustreza kar dolg.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.017
10.760
113
kod Džej-Zija
Za uporabo v gozdu brez večjih težav lahko uporabljaš dereze brez cepina, ker ni resne nevarnosti, da se ne bi mogel ustaviti. To pravilo je zares pomembno pri resnih zimskih vzponih, predvsem pri poledenelih pobočjih. Ampak upoštevaj tudi, da je treba tudi z derezami znati hoditi. Vsaj s tistimi 10- ali 12-zobnimi.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
bolje cepin brez derez kot obratno.

dereze brez cepina je kot neprivezan v avtomoblilu z airbagi.

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
ok, dejmo tistim 4 zobim derezam rečt kramžarji, ta pravim 10 ali 12 zobim pa dereze, da bomo vedl o čem govorimo. jest še zmer trdim, da gre lahko s kramžarji na šmarno brez cepina

mosseero: kje se boš pa ustavil s cepinom na poledenelih koreninah pod šmarno? preden bo sploh pogruntal kaj se dogaja ob zdrsu, bo dobil kako grmovje med jajca in ga bo to ustavilo, ne pa cepin

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.017
10.760
113
kod Džej-Zija
Saj to jaz govorim. Na zelo zaprtih terenih cepin ni tako zelo nujen. Poleg tega da neizkušenemu varljiv občutek varnosti, ker se povsod poudarja, da k derezam paše cepin. Premalo se pa poudarja, da je potrebno ustavljanje s cepinom redno vaditi. Prav tako je potrebno vaditi zdrs z derezami, da se pokrči kolena, če končaš na trebuhu, da si ne polomiš gležnjev. Ali pa, da je potrebno dvigniti noge, če končaš na riti, iz enakega razloga.

S kramžarji absolutno ne vidim potrebe po cepinu, ker se ob zdrsu praktično ne morejo zatakniti in zaradi tega ne ogrožajo tistega, ki je padel. Vendar to spet velja za varne terene.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Pa saj ni nujno šmarna no, sej so tud drugje približno enake konfiguracije terena pa višina do jurja metrov pa ni gozda, ane?