Ne vem, kako ti rečeš nečemu, kar se trideset let ovira, danes pa končno imamo (MB fakulteta, ki je po tvojih besedah danes itak zanič, takrat je bila pa ZG univerza boljša od UL, pa še danes je na marsičem precej kvalitetnejša od Ljubljanske, ampak takrat je "nismo rabili" oz. "ni bilo dovolj dobro") - jaz temu rečem načrtno blokiranje.
BTW Takrat je marsikateri - danes vrhunski strokovnjak - MORAL iti v ZG samo zato, ker so Ljubljančani vohali konkurenco in mu metali polena pod noge. Pač pregovorna slovenska nevoščljivost.
Če greš gledat pa kdo to počne, se pa precej hitro ugotovi, da so to ena in ista imena.
Tista, ki vodijo kliniko, so hkrati tudi predstojniki kateder in člani kupa komisij na zdravniški zbornici (tudi tiste, ki se ukvarja z izobraževanjem zdravnikov), potem pa še malo napišemo mnenje - enkrat se podpišejo pod mnenje MF, drugič kot Zdravniška zbornica, pa malo so še v kakšni komisiji, ki potrjuje izobraževalne programe zdravnikov, kjer (čudno, prečudno) ugotoviš, da je program itak zanič.... Pa se krog lepo zapre.
Sploh ker je to spet stalni očitek - da so ostala izbraževanja itak zanič.
Seveda so.
Ampak iluzija je pričakovati, da se bo na prostoru 2 mio ljudi ustanavljajo Cambridge Universitye - pa še takrat bo kup ljudi (zaradi nevoščljivosti) ugotovilo, da je program v resnici zanič.
Bo treba narediti "šnel kurze" za ljudi, ki prihajajo od drugje, da se preveri, kaj znajo.
Ne pa da se vidi "čuden štempelj" in se jih zavrne (slavni sistem nostrificiranja diplom).
Brez da bi se kdo prepričal, kaj je zadaj (vsaj ponavadi se tako nostrificirajo diplome - morebiti na MF zdravnika pokličejo, pa mora pokazati kaj zna?).
Ker - ne boš verjel - štempelj UL ni prav nič manj čuden kot njihov.
Če ga pokažeš v resnih izobraževalnih krogih (top 100 univerz na svetu - pa sem premalo rekla).
Preveri.
Zato sem pa pisala o tisti "beračevi malhi" in da je treba tu paziti.
Glede specializacije danes in prej - nimam mnenja.
Sprememba režima se je zgodila pred par leti, nekaj let bo še trajalo, da bomo videli, kje ima pa obstoječi sistem luknje.
Mogoče jih nima pa nikjer. Ne vem. Ampak Slovenija je majhna - ne da se urediti, da se bo npr. Arneževe otroke obravnavalo popolnoma enako kot otroke nekoga, ki nima pojma o medicini in ga zato medicinci ne poznajo. Če se postaviš na glavo. Velja za vsa področja. In zdravstvo je (podobno kot pravo, glasba ali igra) sorodstveno eno izmed najbolj tesno povezanih. Ampak dobro - morebiti je ta sistem vseeno boljši kot je bil prej.
Drugače se pa sama daleč najbolj zabavam nad ocenami potreb po zdravniki (zato je bil dan link) - ni tako grozno.
Pravijo tvoji kolegi na zdravniški zbornici, ki se trudijo za kvaliteto vas (pa baje tudi nas - čeprav mi je tole malo hecno, zakaj bi bila jaz bolj zadovoljna z manj zdravniki).
Čemu potem paniciramo, da je to problem?
Tisto o VMA Beograd - ker nimam pojma, ali je to dobra šola ali ne, ne morem razvozlati, ali je komentar resen ali ciničen.
Še dodatek:
Tole je magnetogram ene izmed sej DZ. Zanimiv je zato, ker da iz besedičenja politikov zelo jasno vedeti, da ima Zdravniška zbornica precej močne "škarje" pa tudi "platno" pri sprejemanju vrste zakonov, ki posegajo in urejajo zdravstvo, izobraževanje zdravnikov, nagrajevanje in podobno.
http://www.dz-rs.si/index.php?...D&showdoc=1
Saj ne rečem, da se vse njeno mnenje upošteva. Ni pa bila ravno nedolžna pri tistem MB in ZG... In tudi zato imamo danes probleme (prepozno ustanavljanje šole, ki je danes seveda slabša - saj je šele začela z delom).
Še leta 2000 (!!!!) je bilo uradno prepričanje stroke, da bomo že zmogli sami in da tujih zdravnikov ne rabimo in pika.
Že takrat kup vasi ni imelo svojega zdravnika...