Karbonizacija

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Ne vem, če je bilo že kje razloženo, se pa nanaša na karbonizacijo...
Kaj bi lahko bil razlog za "radenska" peno pri stoutu? To se mi je do zdaj zgodilo samo pri enem batchu. V mash sem dal tudi pol kilograma ječmenovih kosmičev, ki jih nisem zmlel. Velikost batcha je približno 22l. Okus je sicer OK, pena pa zelo hitro izgine...
 

_jackson_

Pripravnik
20. okt 2014
88
3
8
Zakaj pa se je to zgodilo samo 1x? Prejšnja verzija stouta po istem receptu je imela čist lepo peno, prav tako par batchev IPE.
Trdota vode po podatkih komunale naj bi bila 14, kar naj bi bilo nekje v sredini, je pa res, da sam nisem meril...
0 – 4 °dH zelo mehka (destilirana voda)
4 – 8 °dH mehka voda (deževnica)
8 – 18 °dH srednje trda voda (večina vodovodnih vod)
18 – 30 °dH trda voda
nad 30 °dH zelo trda voda
(vir: http://www.kraski-vodovod.si/?stran=voda-trdota)

Je mogoče, da sem imel tako "srečo", da je bila ravno tisti dan voda mehka (npr posledica deževja), ali je lahko še kak drug razlog?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Zakaj pa se je to zgodilo samo 1x? Prejšnja verzija stouta po istem receptu je imela čist lepo peno, prav tako par batchev IPE.
Trdota vode po podatkih komunale naj bi bila 14, kar naj bi bilo nekje v sredini, je pa res, da sam nisem meril...
0 – 4 °dH zelo mehka (destilirana voda)
4 – 8 °dH mehka voda (deževnica)
8 – 18 °dH srednje trda voda (večina vodovodnih vod)
18 – 30 °dH trda voda
nad 30 °dH zelo trda voda
(vir: http://www.kraski-vodovod.si/?stran=voda-trdota)

Je mogoče, da sem imel tako "srečo", da je bila ravno tisti dan voda mehka (npr posledica deževja), ali je lahko še kak drug razlog?

ne morem ti podati točnega odgovora, ker je ogromno spremenljivk.
Je pa res da na kraških območjih (vsaj pri meni je tako), mineralna sestava vode zelo niha. Za konkretnega stouta, ki bo imel lepo glavo in ustrezno telo rabiš kar fajn trdo vodo.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Ph vode moraš pomeriti po10min drozganja in naj bi bila med 5.2 in 5.6 je pa res da ti temni slad znižujejo Ph.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Jaz tudi dam navadn namizni cuker raztopim, ohlaadim na 20stopinj ampak ga kar vlijem cez odprtino, nic premešam in kar flasiram. Vcasih mi res kaki rukne pena ampak spet ne tolko, kolko sem opazil da ce jih das lepo v hladilnik so piri normalni.

Povejte mi ko ga flasiram čakam 7dni..zaj pa sem bral nekaj na pivopisu da bi mogo kao 3 tedne pustit zoret? Pale ale
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Jaz sem odpiral testne steklenice že po 4h dneh in so bile že OK. Sploh poleti, ko so bile T v dnevni ohoho visoke.
7dni je pri meni standard za karbonizacijo - pri 22-24°C bi moralo biti po 7-10 dneh že za piti.
Po tem času oz da boš 100% počakaš 14 dni in potem lahko steklenice prestaviš v klet kjer so bodo lepo medile.

Jaz delam tako, da v prekuhano (10min) vodo stresem točno določeno količino sladkorja in vrem še 5 min. Zatem pa vročo mišungo zlijem v čebr za stekleničenje in čez prelijem pivo. Pokrijem čebr, grem na en čik spijem en pir in potem na izi premešam z ter ustekleničim. In to je to. Na koncu ponovim vmesno fazo, čik&pir;))

so pa fantje že veliko napisali o tem in vsak ima svojo metodo.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Ali je možno ,da mi pena iz steklenice rine ven ,ker flaširam direktno iz C.C.-ja? ( pivia 5c sirup za karbonizacijo 80c. cca)
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Jaz načeloma uporabljam nefermentirano pivino, ki mi je ostala po kuhanju (gyle). Zmeri skuham par litrov več, da je fermentor vedno poln. Ostalo je za karbonizacijo oz. štarterje spravljeno v zamrzovalniku.

Pred uporabo jo ponovno prekuham za 10 min. Za vsak slučaj. Seveda jo ohladim na 20C preden jo dam v pir.

Če ni dovolj, pa raztopim dekstrozo v vodi in prevrem za 10 min in to zlijem v pir.
smile-1.gif


Brewersfriend kalkulator mi pove koliko česa...

Pretirano penast pir sem imel samo pri prvi rundi, ko sem dal 5g na flašo namesto na liter :D Važno je, da se sirup za karbonizacijo enakomerno vmeša v pir. Pazit je seveda treba, da piva ne prezračiš z divjim mešanjem.

Zlij ga na dno posode za flaširaje. Namesti cevko od pipice fermentorja do dna posode za flaširanje. Pivo ki bo teklo na dno posode, bo naredilo lep vrtinec in lepo pomešalo ves sladkor. Pazi samo, da na začetku polniš počasi. Ko pa je iztok cevke dobro potopljen, pa lahko odpreš do konca.