Kar naprej o nekih gumah.....

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
...bom pa še jaz nekaj vprašal, ker moram letos zamenjat kar dva kompleta gum.
A obstajajo kakšni testi gum, kjer bi testirali starejše gume?
Namreč, vsi testi se nanašajo na nove gume, vsi pa vemo da se s staranjem zmes gume spreminja oziroma slabša. Ene gume hitreje, druge počasneje.
Katera guma se najhitreje stara in postaja zanič? Marsi kakšna guma je prvo leto dobra, naslednjo sezono pa je že zanič. No ja tako tako.....Goodyearke so že en tak primer kjer imam take izkušnje. Pa michelinke tud niso kaj prida s časom.....

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Bridgestonke se načelom akar dobro obnesejo tudi čez čas, prav tako pirelli. Po mojih izkušnjah pač.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.962
-393
113
dej ti raje slike od unga avta, k si kupoval lansko leto, gor napopaj!

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
ksz
No saj sem vedu, da ne bom zvedu kaj pametnega in da tukaju nima smisla vprašat karkol.
Tle večina alter šoferskih dinamikov pozna samo široke valjarje pa ozke gume. In široke gume so za alter poznavalce pač boljše, ker so tako po televiziji vidli pa v računalniških igricah. Pol se pa veda o gumah neha tukaj.
A vsi pa komaj čakajo da dajo letne taširoke gume gor, ker se kao bolje pelje pol.....
Otroc...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.001
10.752
113
kod Džej-Zija
Kaj pa Continental? Zelo dobre gume po testih, recimo PremiumContact 2. Sicer pa z letnimi Michelin-kami jaz nisem imel takih problemov. Zelo lepo so držale 3 sezone.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Kaj pa Continental? Zelo dobre gume po testih, recimo PremiumContact 2. Sicer pa z letnimi Michelin-kami jaz nisem imel takih problemov. Zelo lepo so držale 3 sezone.

js sm mel letne continental, 3 sezono so bile na mokri cesti (ne da je stala voda ampak pač mokra cesta) prave drsalke

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
S takim odnosom ki ga imaš do ljudi, ki bi ti lahko pomagali pri tem vprašanju, nikar ne pričakuj koristnega odgovora!

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Iz prve roke lahko povem, da se najmanj starajo* Pirelli (P3000) in Bridgestone (Potenza). Goodyear UG je pa bolj tako-tako po treh sezonah, sicer še vedno boljši od Save.... ampak vendar.

* beri: so ohranile čimveč lastnosti nove pnevmatike

PS. Kaj zaen šmorn dajejo proizvajalci avtomobilov kot prvo vgradnjo? Če kupiš isti model pnevmatike pri vulkanizerju se boljše drži ceste.
shocked-1.gif

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:

PS. Kaj zaen šmorn dajejo proizvajalci avtomobilov kot prvo vgradnjo? Če kupiš isti model pnevmatike pri vulkanizerju se boljše drži ceste.
shocked-1.gif
To je zanimivo vprašanje. Baje pa obstaja določen znak na takih gumah, da so za prvo vgradnjo. A kdo ve, kako ta znak izgleda?

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Iz prve roke lahko povem, da se najmanj starajo* Pirelli (P3000) in Bridgestone (Potenza). Goodyear UG je pa bolj tako-tako po treh sezonah, sicer še vedno boljši od Save.... ampak vendar.

* beri: so ohranile čimveč lastnosti nove pnevmatike

shocked-1.gif

Sploh zanimiva je bila primerjava ADAC-a med RE50 in RE50A (te ki se gor tlačijo
grin1.gif

Če mene uprašaš so določene "serijske" gume delane z kompromisom da zdržijo kolikor se da. Grip pa u p
grin1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Po treh sezonah kaže vsako gumo zamenjat (to pomeni da delaš min 15kkm na leto, skupaj 45kkm). Če delaš manj je pa avto za prodat:). Tako da je s tega vidika vseeno - kupuješ nekaj kot da bi rad imel za naslednjih 20 let. To je potrošna roba, načelno je tako: bolj se rabi, bolje bi morala prijemat, manj se obrablja slabše prijema (v teoriji, praksa je seveda drugačna). Vzemi nekaj primerno zate, pazi da guma ko jo kupiš ni stara (beri izdelana x let nazaj - na gumi imaš štirimestno cifro, prvi dve sta teden v katerm je bila izdelana guma, zadnji dve pa leto - torej 1208 pomeni 12 teden leta 08 gospodovega). Ker nisi povedal dimenzij ti težko kdo pove kaj sploh rabiš. Pač poišči kaj pametnega na netu ali pri bližnjem vulkanizerju - če všteješ montažo si pri vulkanizerju praktično na istem kot na netu ko ga enkrat "stisneš" za popust, sploh za dva kompleta, pa še na licu mesta lahko preveriš starost gum.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Jaz sem imel izrazito slabo izkušnjo s Savo (rapidex r2). Kao boljša guma je bila po enem letu in 10kkm že nesprejemljivo nevarna. Ravno nasprotno pa je Michelin Primacy še na meji legalnosti držala kot je treba. Bridgestonke se mi tudi kar dobro obnesejo (tretjo (zadnjo) sezono).

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Dej ti pedriater rajš kak link od testa starih gum napopaj! Test rabim, ne izkušnje, ker s temi izkušnjami tukaj je tako, da vsak svoje "kljuse" hvali. O odnosih se bom pa že jaz s temi pobci pogovoru. Pravjo da nisem taisti stari dec od pred nekaj časa. Torej fantje pogrešajo starega stardeca, ki je trd neizprosen mož jeklen.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Dej ti pedriater rajš kak link od testa starih gum napopaj! Test rabim, ne izkušnje, ker s temi izkušnjami tukaj je tako, da vsak svoje "kljuse" hvali. O odnosih se bom pa že jaz s temi pobci pogovoru. Pravjo da nisem taisti stari dec od pred nekaj časa. Torej fantje pogrešajo starega stardeca, ki je trd neizprosen mož jeklen.

kdo še kupuje stare gume?
confused-1.gif

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Ejej, vaginalček, ti si kljukec. Saj nisem reku, da bom kupu staro gumo. Itak, da bom kupu novo. Mene zanima kako hitro se katera guma stara, da ne bo treba drugo leto ta guma že zanič. Stardec na gumah pa na bremzah ne špara. .

B81

22. jul 2007
36.937
10.504
113
KSZ

Bom kar tule noter dal:
grin1.gif

Katere gume, o njih nimam pojma, 205/55/16, celoletne, normalne, za umirjeno vožnjo, avto se bo prodal, tako da preveč ne mislim dat, treba je pa menjat. Any idea?
Hvala

P.S. Pri odcepu za Rače-Fram iz MB morajo tisti ovinek iz AC zdržati 95 km/h.
Hec hec
grin1.gif