Kamena/Himalajska/Alpska sol

gr69

Guru
15. dec 2009
11.614
2.651
113
še v SLO - ampak komaj
A lahko tole Na / K malo bolj razdelas?

Aja - pred jodiranjem soli je bila golsavost bistveno bolj pogosta (pa so ljudje v glavnem jedli "dobro doma pridelano hrano").
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ja ampak za kretenizem v tem primeru mora biti skrajno pomankanje joda. hujše kot za golšavost.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No, in če prečitaš zgornji link, ugotoviš, da je takih vsaj dve milijardi.
 

tony

Guru
23. jul 2007
9.722
1.518
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
dobro kako so ljudje vso zgodovino dobili dovolj joda, ko še niso jodirali soli? ne mi rečt da so bili vsi stalno golšavi?

Tisti, ki so jedli kameno sol - dejansko, da. Ne vsi, ampak dovolj, da danes vemo, da je treba kameno sol jodirati.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.134
7.021
113
Če koga zanima, sol, ki vsebuje ravno pravo razmerje med natrijem in kalijem:

http://www.losalt.com/uk/product/introducing-losalt/

Zdaj sam vprašanje, kje to kupiti
smile-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.134
7.021
113
Ne jem sadja
wink-1.gif
oz banane bi, ampak se mi jih ne da "zoret" doma, ker ze iz trgovine so cisto prevec "surove"
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Kako pa potem dobiš ustrezne vitamine in minerale? Izključno s tabletami in prehranskimi dodatki?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.134
7.021
113
Sploh ne jemljem dodatkov, oz po "treningu" pač vzamem magnezij pa cink, drugo pa ne.

Meso, jajca, malce zelenjave...enkrat sem seštel vse minerale+vitamine, ki jih dobim, in glede na RDA ni nekih odstopanj, edino vitamina C ne dobim dovolj, ampak po nekih teorijah ga ljudje sploh ne rabimo, zato smo tudi prenehali proizvajanje le-tega tekom evolucije. Čeprav ga vseeno dobim nekaj, recimo rdeča paprika ga vsebuje več (rumena pa še več), kot recimo pomaranča ali pa limona!

Nasplošno je meso bolj popolno živilo, kot recimo sadje, kakšna jetra vsebujejo ogromno mineralov/vitaminov. Žal je dandanes nek trend, da se pač rabi sadje, ker je "polno" vitaminov, čeprav obstajajo živila, ki so boljša (primer jetra). Ampak to je že druga tema
smile-1.gif
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
edino vitamina C ne dobim dovolj, ampak po nekih teorijah ga ljudje sploh ne rabimo, zato smo tudi prenehali proizvajanje le-tega tekom evolucije

Aja, za skorbut, od katerega so množično umirali mornarji na dolgih plovbah, si že slišal?
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Sploh ne jemljem dodatkov, oz po "treningu" pač vzamem magnezij pa cink, drugo pa ne.

Meso, jajca, malce zelenjave...enkrat sem seštel vse minerale+vitamine, ki jih dobim, in glede na RDA ni nekih odstopanj, edino vitamina C ne dobim dovolj, ampak po nekih teorijah ga ljudje sploh ne rabimo, zato smo tudi prenehali proizvajanje le-tega tekom evolucije . Čeprav ga vseeno dobim nekaj, recimo rdeča paprika ga vsebuje več (rumena pa še več), kot recimo pomaranča ali pa limona!

Nasplošno je meso bolj popolno živilo, kot recimo sadje, kakšna jetra vsebujejo ogromno mineralov/vitaminov. Žal je dandanes nek trend, da se pač rabi sadje, ker je "polno" vitaminov, čeprav obstajajo živila, ki so boljša (primer jetra). Ampak to je že druga tema
smile-1.gif
zmaga.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.134
7.021
113
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Citat:
edino vitamina C ne dobim dovolj, ampak po nekih teorijah ga ljudje sploh ne rabimo, zato smo tudi prenehali proizvajanje le-tega tekom evolucije

Aja, za skorbut, od katerega so množično umirali mornarji na dolgih plovbah, si že slišal?

Zaradi napačne diete seveda, ki je bila sestavljena večina iz hidratov. Problem je, ker imajo hidrati in vitC "enake metabolne procese" in več kot ješ hidratov, več rabiš vitC:

http://www.orthomolecular.org/library/jom/2005/pdf/2005-v20n03-p179.pdf

Zatorej dobi človek, ki se "pravilno" prehranjuje čisto dovolj vitC iz mesa, etc:

http://www.jbc.org/content/87/3/651.full.pdf

(študija o človeku, kateri je preživel vrsto let med inuiti, kateri seveda ne jedo "sadja", ko pa se je vrnil v new york pa je še 1 leto preživel v bolnišnici, kjer so ga opazovali, nadaljeval pa je s inuitsko dieto. Seveda ni bilo nobenih problem zaradi pomanjkanja vitaminov - pojedel je samo cca 10g hidratov dnevno)

Pa še nekaj na to temo, če seveda koga zanima:

Similar Functions of Uric Acid and Ascorbate in Man
http://www.readcube.com/articles/10.1038/228868a0
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

ksz

Zgoraj nekje je bilo, da morska sol kao ni čista. Kako ni čista, če je pa kristalizirana, kristalizacija je pa eden od najbolj učinkovitih postopkov ločevanja in čiščenja!?
sprasujem se.gif
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik skala pravi:
dobro kako so ljudje vso zgodovino dobili dovolj joda, ko še niso jodirali soli? ne mi rečt da so bili vsi stalno golšavi?

Jod pride v zemljo preko zraka (hlapi morske vode), In se ispira z vodo. Če ješ doma vzgojeno zelenjavo, ko je recimo par paradižnikov na enem steblu, boš dobil tudi jod. Če boš kupoval ''industrijsko'' gojen paradižnik iz rastlinjakov ko je po 50 paradižniku na enem stebelcu ne boš dobil joda.

plantage_tomate.jpg


PVC po tleh, ''strehca'' itd.

Različne države imajo različne standarde koliko se mora sol jodirat ker naj bi se upoštevl še vnos s hrano. Se pa bojim da pri nas prodajajo hrano slabe kvalitete, čeprav lepo izgleda. Tudi dvomim da za razne dodatke jedem in juhe iz vrečk uporabljajo jodirano sol.
crazy1.gif
Moraš pa vse eno upoštevat skupno količino soli ki jo poješ.