Kam s starim, nedelujočim telefonom?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Pozdrav,

v predalu imam 3 stare ne(ali pa na meji)delujoče nokie, katerih bi se rad znebil.
Zanima me, kam jih oddati, da bodo na ekološko neoporečen način uničeni oz. odstranjeni?

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
lahko jih oddaš tudi kakšnemu šolarju,... pri mojih otrocih v šoli lzbirajo star papir, baterije, rabljene telefone,...

l.p. b

bi_dzi

Pripravnik
16. avg 2007
160
0
16
Če imaš slučajno kakšno nokio 3310 z delujočim displayom se priporočam.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik borovnica pravi:
lahko jih oddaš tudi kakšnemu šolarju,... pri mojih otrocih v šoli lzbirajo star papir, baterije, rabljene telefone,...

l.p. b

Tudi tisti pri operaterjih gredo v zbiranje, potem pa jih odpelje pooblaščena firma, pošlje v tujino na reciklažo in izbrani dobrodelni organizaciji nakaže nekaj denarja za vsak telefon. Vsaj Mobitel ima tako urejeno in denar tudi iz tega naslova pride do pomoči potrebnih.

Luchka

Pripravnik
6. dec 2007
216
0
16
se morda ve, katere dobrodelne organizacije so prejemnice tega denarja? te organizacije izbere m@?
vsekakor pohvalno, da nekdo poskrbi za varno uničenje okolju nevarnih delov telefona.
cheer.gif

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Tale koncept bio razgradljivega ohišja je sicer super, ampak ni ravno najbolj praktično izvedljiv.

Sploh pa, a ni tako da mora vsak prodajalec poskrbeti tudi za varno uničenje svojih izdelkov. Se pravi, če kupiš plazmo v big bangu, jo po tem ko gre v maloro lahko prineseš k njim in je potem njihova skrb ...

blustar

Pripravnik
1. okt 2007
230
0
16
Citat:
Uporabnik AfterEight pravi:
Tale koncept bio razgradljivega ohišja je sicer super, ampak ni ravno najbolj praktično izvedljiv.

Sploh pa, a ni tako da mora vsak prodajalec poskrbeti tudi za varno uničenje svojih izdelkov. Se pravi, če kupiš plazmo v big bangu, jo po tem ko gre v maloro lahko prineseš k njim in je potem njihova skrb ...

Ja, kolikor vem, za elektronske naprave tako velja po zakonu, ne vem pa, koliko in kako poskrbijo za varno uničenje izdelkov. Tako še vedno to ne reši problema onesnaževanja na sploh. Sem zelo za to, da začnejo proizvajalci delat na razgradljivosti, pa ne zgolj ohišja - to je še najmanjši problem, plastika se itak da verjetno tud reciklirat. Mene skrbi, kaj bomo pustili našim otrokom, sploh ko se bodo miljarde Kitajcev in Indijcev začele obnašat kot mi in menjat opremo vsake 2/3 leta.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Velik del aparatov se lahko reciklira. Plastika, žlahtne kovine itd. To seveda v SLO ne počne nihče, se pa takšni rabljeni aparati zbirajo pri specializiranih podjetjih in prodajajo v tujino, kjer iz tega seveda delajo biznis.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik blustar pravi:
Mene skrbi, kaj bomo pustili našim otrokom, sploh ko se bodo miljarde Kitajcev in Indijcev začele obnašat kot mi in menjat opremo vsake 2/3 leta.

Do takrat bodo menda ze koncno pogruntali kako narediti dovolj globoko luknjo, da meji na vulkan (torej niti ne tako zelo globoko, le v neugodnih pogojih jo je potrebno narediti) in bodo vanjo zmetali kup smeti, potem pa razsuli vmesno steno ... ultimativna reciklaza, vse je prislo iz zemlje in se tja vrne zato, da pride enkrat spet na povrsje
smile-1.gif
Morda bodo iz nasih starih telefonov cez dolgo casa nastali diamanti ali kaj podobno zanimivega.