Kam oddati neuporabljena zdravila?

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Zadnjič sem dobil nekaj škatlic antibiotikov. Ker so me kmalu po tem nepredvideno pobasali v bolnico, jih nisem še niti načel.
Ko sem bil na kontroli pri zdravniku, so vzeli samo neke injekcije (ki sem jih tudi dobil). Drugega pa ne.
Šel sem v lekarno, pa jih tudi (še) ne jemljejo nazaj.
Po TV sem videl, da imajo študentje farmacije neko akcijo, pa je v Novem mestu - iz Kamnika je kar malo daleč v ta namen. Kam jih lahko oddam - zadeve je škoda, saj so zdravila tudi draga?

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Jaz sem antibiotike isto oddal v lekarni. Žena jih je z veseljem pobasala v škatlo za rdeči križ, nič komplciranja sploh..

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
V bolnico tudi lahko daš. Nevem keri bedak v zdravstvenem tega noče vzeti, pri nas take stvari vzamemo pa jih v bolnico odnesemo če se pri nas (v ZDju) ne rabijo.

LP

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Meni je bil postrežen odgovor, da teh zdravil ne morejo vzet, ker ne vedo, če so jih ljudje pravilno shranjevali in iz tega kao sledi, da so lahko že pokvarjena. Da nekateri zdravila shranjujejo celo na radiatorijih.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
To izjavi kakšna šolana budala sorry. Saj vemo koga mislim
smile-1.gif

LP

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Hvala za odgovore. Tisto o hranjenju zdravil sicer ima neko svojo težo. Nekateri res počnejo vse živo, potem pa naj kdo to dobi
stupid-1.gif

Tudi tista ambulanta za brezdomce mi je tudi padla na misel. Sicer pa tablet niso hoteli vzeti na Polikliniki v Ljubljani, kjer sem bil v ambulanti. Nekaj bom že.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
V eni lekarni so mi omenili, da bo ministrstvo verjetno sprejelo uredbo, da bodo v naslednjem letu lekarne sprejemale zdravila nazaj. Kar je pametno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Kar nesi jih v ambulanto zaljudi brez zdravstvenega zavarovanja.
Je v LJ v "savskem" naselju.
Te bo sprejela ena fajn sestra Tatjana
wink-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
To izjavi kakšna šolana budala sorry. Saj vemo koga mislim
smile-1.gif

LP

Pa ti sploh veš kakšne so lahko razlike v vsebnosti aktivne komponente v analizah stabilnosti zdravil, kjer se hrani tablete na različnih pogojih (vlaga, temperatura)? Ne bodi tako prepričan vase, če delaš v ambulanti!

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Še dobro da jih ubogi smrtniki smemo nesti domov in hraniti doma, verjetno bomo kmalu morali po vsako posebej v lekarno, kjer nam jo bodo direkt iz hladilnika vtaknili v usta.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Še dobro da jih ubogi smrtniki smemo nesti domov in hraniti doma, verjetno bomo kmalu morali po vsako posebej v lekarno, kjer nam jo bodo direkt iz hladilnika vtaknili v usta.

Numy, s temi analizami se profesionalno ukvarjam in ti lahko zagotovim, da z nepravilnim hranjenjem sesuješ tableto še preden ji bo potekel rok uporabe!

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ker bedak pa vrača take tablete? Vsak normalen človek hrani tablete doma na suhem, v omari (torej temnem) prostoru In če sploh niso bile uporabljane, nevem zakaj jih nebi vzeli nazaj.

Ti si pa zgleda eden tistih ki samo znanstveno fantastiko zganjajo v zdravstvu - samo denar odžirate.

LP

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:Numy, s temi analizami se profesionalno ukvarjam in ti lahko zagotovim, da z nepravilnim hranjenjem sesuješ tableto še preden ji bo potekel rok uporabe!

V redu, ampak jaz še na nobeni nisem videl priporočene temperature serviranja, samo rok uporabe.

Jasno da je ne bom dal na sonce, radiator, ali si jo pogrel v mikrovalovki, vendar bi proizvajalci lahko zagotovili tako stabilnost sestavin, da jih ne pokvari vsaka sapica, se ti ne zdi ?

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ker bedak pa vrača take tablete? Vsak normalen človek hrani tablete doma na suhem, v omari (torej temnem) prostoru In če sploh niso bile uporabljane, nevem zakaj jih nebi vzeli nazaj.

Ti si pa zgleda eden tistih ki samo znanstveno fantastiko zganjajo v zdravstvu - samo denar odžirate.

LP

Potem pa izvoli povedati farmacevtskim tovarnam, da so bebci, ker naročajo drage študije stabilnosti in tako samo razmetavajo z denarjem
aplauz.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ma to je kar nekaj, skoraj vse tablete so v škatli ali flaški, pa še v kapsuli zaprte ali pa v filmskem ovoju, pa še v folijo je vse zapakiran.

Tale znanstvenik pa mora malo svoj obstoj upravičiti pa kar neke probleme sanja, ker če bi bilo vse v redu bi ostal brez službe.
hysterical-1.gif

LP

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Ponavadi piše nekaj v smislu: "hraniti pri temperaturi do 25°C" ali "hraniti v hladilniku". Stabilnost posamezne komponente je takšna kot je, tu se ne da kaj dosti pomagati. Velikokrat je aktivna snov rahlo predozirana, da do konca roke tableta, če je hranjena pravilno, obdrži specificirano vsebnost. Na srečo večina zdravil ni problematična...

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ma to je kar nekaj, skoraj vse tablete so v škatli ali flaški, pa še v kapsuli zaprte ali pa v filmskem ovoju, pa še v folijo je vse zapakiran.

Tale znanstvenik pa mora malo svoj obstoj upravičiti pa kar neke probleme sanja, ker če bi bilo vse v redu bi ostal brez službe.
hysterical-1.gif

LP

Poglej, sestra, če nimaš kaj pametnega za povedat, si lahko tudi tiho. S takimi bebavimi poskusi diskreditacije tvoje trditve ne bodo dobile nič večje teže
smirk-1.gif