Kalibracija kalorimertov in vodnih števcev

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Pozdravljeni!

Smo včeraj imeli sestanek lastnikov bloka, pa me je upravnik malce presenetil. Bloki bodo stari 5 let in zakon predvideva kalibracije kolorimetrov in števcev za toplo vodo na vsakih 5 let. Dobro, pač če je treba je treba. POtem pa presenečenje. Kalibracija kalorimetra in vodnega števca je cca. 250€. To pomeni na blok s cca. 50 stanovanji več kot 20.000€!

Za kalibracijo bi naj imelo koncesijo SAMO ENO podjetje v slo...

Sedaj pa res ne vem, al sem jst tukaj nor, ali se nekdo dela norca iz mene ali pa "mašina" za kalibracijo stane 5mio €!

Ideje? nasveti?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kalibracijo delaš vsakih 5 let. dejstvo. staro že 20 let..al pa kako manj
v tistih časih, ko smo se šli to, je bilo ceneje kupiti nove ure.
če ne kalibriraš, ti ure lažejo. pri nas je recimo za 7 deci kazal 1 liter. ampak je še zmer to cenej k nove ure.
kako s kalorimetri..ne vem.

a mate možnost it na osebe, kvadrate?
če ne, potem veš kaj ti ostane. menjava ure, by pass in poskrbet da kalibracijo pridelaš v petih letih. in potem se ne bodo delal norca iz tebe.

država gre v smislu birokratizacije in delanja dela v nulo. vse maš individualno, da pa to vzdržuješ stane več k vsak pavšal. če bi ostajal na pavšalih in ozaveščanju ljudi bi bil učinek večji, sam denarja manja..posledično davkov itd.

sori če sem off

I

Izbrisan uporabnik 474

Ja kalibracije so hudič... za tem je cela znanost in veliiiki stroški, da sploh lahko delaš kalibracije.
Naprave so izredno drage, potrebno jih je umerjati vsaj 1x letno, umerjajo se nekoliko razredov višje od umerjane naprave in ponavadi se umerja v tujini. Višje kot gremo s točnostjo in proti mednarodnemu etalonu, večja je cena.

Že navaden termometer z točnostjo 0.1 st. C te lahko umerjanje v 4. točkah ter akreditirano potrdilo stane 100€ in več...

dejansko so takšne cene in ni nekih velikih marž (vsaj ne na enoto), se pa pozna na količini

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Ja,pri nas so tudi bloki stari 5 let in je potrebno kalibrirati števce.Jih bomo kar zamenjali z novimi-baje je cenejše...
bonk.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

Ja, ampak imajo novi števci potrdilo o kalibraciji?

Za termometre vem, da tudi če si kupil novega, si ga moral dati kalibrirat... Ker nobena nova stvar ni kalibirirana, če pa kupiš kalibrirano zadevo, pa j

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Ja kalibracije so hudič... za tem je cela znanost in veliiiki stroški, da sploh lahko delaš kalibracije.
Naprave so izredno drage, potrebno jih je umerjati vsaj 1x letno, umerjajo se nekoliko razredov višje od umerjane naprave in ponavadi se umerja v tujini. Višje kot gremo s točnostjo in proti mednarodnemu etalonu, večja je cena.

Že navaden termometer z točnostjo 0.1 st. C te lahko umerjanje v 4. točkah ter akreditirano potrdilo stane 100€ in več...

dejansko so takšne cene in ni nekih velikih marž (vsaj ne na enoto), se pa pozna na količini

Sej to je men vse jasno, samo pod črto je to ODLIČEN biznis. Tudi če zapraviš miljone evrov za overjanje takšne naprave. Če lahko potem na blok pokasiraš 20.000€... in tega kr ni konec
smile-1.gif
denar samo priteka

Pa hec je v tem, da se da točnost števcev relativno dobro kontrolirati. In bi naredil kalibracijo pač takrat ko pride do prevelikega odstopanja. Sešteješ posamezna odjemna mesta in seštevek mora biti približno enak skupnemu. Ko tu nastopi večje odstopanje greš pač v kalibracijo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Gargy...te naprave s katerimi overjajo kalorimtere ne stanejo toliko, ker tudi njihova natančnost še ni na takem nivoju, da njihova kalibracija toliko stane.

Tako da...problem, ki ga jaz vidim, je v monopolu..termu primerne so tudi cene.

Ko in če pa je govora o laboratorijski opremi, tam gre pa za vrtoglave zneske, kjer naj bi bila merilna negotovost čim nižja. Sem delal v prejšnji službi v laboratoriju za maso, a vem o kakih zneskih je šlo...vendar ti zneski kaj dosti skupnega niso imeli, z utežjo, ki jo je uporabljala branjevka na tržnici, ko prodaje solato...precej podobnoj e s kalorimetri, pa čeprav se malo čudno sliši, primerjat umerjanje kalorimetra z umerajnem uteži branjevke.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
V bloku pri starših so tudi naredili prvo kalibracijo na 5 let. Pri določenih kalorimetrih je bilo še kaj za zamenjat in je prišlo na 3/4 novega števca. Naslednjo kalibracijo so raztegnili na 10 let, ker so že vedeli kakšen strošek je to in so se vsi kar malo trapaste naredili. No do kalibracije ni prišlo, ker so bili števci stari že 15 let in so jih kar zamenjali z novimi.

I

Izbrisan uporabnik 474

Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Gargy...te naprave s katerimi overjajo kalorimtere ne stanejo toliko, ker tudi njihova natančnost še ni na takem nivoju, da njihova kalibracija toliko stane.

Tako da...problem, ki ga jaz vidim, je v monopolu..termu primerne so tudi cene.

Ko in če pa je govora o laboratorijski opremi, tam gre pa za vrtoglave zneske, kjer naj bi bila merilna negotovost čim nižja. Sem delal v prejšnji službi v laboratoriju za maso, a vem o kakih zneskih je šlo...vendar ti zneski kaj dosti skupnega niso imeli, z utežjo, ki jo je uporabljala branjevka na tržnici, ko prodaje solato...precej podobnoj e s kalorimetri, pa čeprav se malo čudno sliši, primerjat umerjanje kalorimetra z umerajnem uteži branjevke.

Hmm, meni je jasno, da če mi bom dal eno merilno napravo na umerjanje (! - ne mešat z verifikacijo oz. kontrolo), potem pričakujem potrdilo z vsemi meritvami in in znak slovenske akreditacije. Kakor hitro je akreditiran znak, je morala naprava biti umerjena v laboratoriju, če pa gre za naprave za umerjanje na terenu, pa že imajo cene tako visoke da je joj.
Meritve se morajo izvajati v kontroliranem okolju, kjer je predpisana vlaga in temperatura. Ti podatki so tudi izpisani na potrdilu o umerjanju.

Sam si delal na masi (kolikor se spomnim je to v "paketu" z volumnom in silo) - cena lab. vag, cena laboratorijskih uteži, tehtalne mize itd. Pa vsa oprema s katero se umerja, mora biti 2 ali tri razrede višje od umerjane naprave. Kalibracija teh inštrumentov je tudi ohoho.

In ni problem v monopolu, ker če bi bile naprave poceni, potem bi to delali tudi drugi laboratoriji (recimo Lotrič, Thetnica, M+P, SIQ), ne pa samo ena firma. Problem je dobit akreditacijo in na tem sem jaz delal več kot 1 leto, da sem jo uspel zrihtat (temperatura, pH). Je pa res da z akreditacijo cena poskoči. Pa ne za faktor 2...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Za ostalone vem...na masi se deal tako da kalibriraš vedno z enim razredom više od razreda, ki ga dobiš na umirjanje. S temda nižje razrede so umerjali že razni serviserji tehtnic, sami pa so svoje etalone nosili umerjat k nam.

Po večini so imeli razrede F1, ki smo ga mi umerili z višjim razredom E2, te smo kalibrirali s svojim višjimi razredi E1, E1 pa smo pošiljali na kalibracijo v nemčijo. To kar so branjevke imele na trgu, k nam v laboratorij niti sprejeli ne bi.

Pa še tako je.e.no je kalibracija (kjer se ugotavlja odsopanje pri nekih pogojih) drugo pa umerjanje, kjer se ugotavlja ali je neko 'merilo' v zakonsko predpisanih okvirjih (npr. če je predpi znotraj 2 % napake).

In merila, katerih podlaga je obračun (porabljena elektrika, voda, masa blaga)...torej se napodlagi odčitka izda račun... je potrebno umeriti (in ne kalibrirati). In v kolikor je merilo izven zakonskih mej, se ga korigira.

Pri kalibraciji pa ni korigiranja...zgolj ugotaljanje dejanskega stanja ter zagotavljanje sledljivosti po lestvici navzgor do nacinoanlnega etalona - kar pa je podlaga certifikat, ki ga moramo imeti po večini v roki vsi ki želijo imeti ISO certifikat.

V glavnem...ker se s kalorimetri odčituje porabo, ter na podalgi njih izdaja račune jih jepotrebno umerjati (po zakonu na 5 let)...torej ugotoviti ali kažejo prav (v dprelemljivih odstopanjih)..in z tako početjene potrebuješ velike znanosti..je pa smotano če to dela eden v državi (če res...ne vem pa, kdo to počenja...mogoče Enerkon?)

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
en pa vidim, da ste tu gor res mojstri. Sej ne da sem dvomil, samo vseeno
smile-1.gif

Kako pa je s tem, da odneseš na umerjanje v tujino recimo teh 50 kalorimetrov in 50 vodomerov tople vode? Zadeva je verjetno veljavna, kaj pa cene v tujini? pozna kdo? ker tole je očitno prava zlata jama! pa če poberem 10% je to odlična zgodba
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Hja...saj v tem je keč, ker gre za umerjanje (in ne kalibracijo) ti mora narediti nekdo, ki ga je pooblastila država da to počne (če sama država nima teh zmožnosti). Tako, da se bojim, da ne bi šlo...ne me pa držat za besedo.

Najbolje,da pokličeš na Urad za meroslovje

http://www.mirs.gov.si/

in povprašaš ali se lahko da kalorimetre umerjat v tujino (EU) oz. kdo je pri nas pooblaščen za umerjanje (mogoče jih je več...če sta dva, boš sigurno lahko kaj cinkal na ceni, pri taki številki merilnikov).

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
OK, sam s tem, da so dal kalorimetre gor, so potegnili za sabo en kup stroškov in za to ceno (nabava, montaza, pobiranje podatkov, kalibracija,...) bi se dooooolgo greli.

V čem je sploh fora teh kalorimetrov?

Pa če je res 250€, kako bo ena družina to plačala, če še za kruh nimajo konc meseca, al pa kak penzič s 400€ penzije?

Res ne razumem več naše države
frown-1.gif

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Vodni števci se menjajo na 5 let, je ceneje in enostavno za zamenjat- vodomer z delom 25€, kar se pa tiče kalorimetrov, pa mislim , da se menjajo na 10 let.Verjetno se splača kupit novo zadevo, kot pa nekaj umerjat, pa še nisi sigurn, če bo vse v redu.Sploh pa ne vem , od kje vam takšne cene.

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
Citat:
Uporabnik tdi pravi:
Vodni števci se menjajo na 5 let, je ceneje in enostavno za zamenjat- vodomer z delom 25€, kar se pa tiče kalorimetrov, pa mislim , da se menjajo na 10 let.Verjetno se splača kupit novo zadevo, kot pa nekaj umerjat, pa še nisi sigurn, če bo vse v redu.Sploh pa ne vem , od kje vam takšne cene.

Hja cene imam sem včeraj dobil od upravnika... evo smo dobili popust
smile-1.gif
sedaj pride 240€ na stanovanje (umerjanje za vodomer in kalorimeter)

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.709
113
Citat:
Uporabnik tdi pravi:
Treba je ločit kalorimetre in delilnike. Delilniki se umerjajo na 10 let, kalorimetri na 5 let.
S tem, da je običajno ceneje, če kupiš nove.

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
571
6
18
Zanima me ali ima vodni števec viden datum veljavnosti? Zakaj stroške umerjanje vodnega števca ne nosi tisti ki kasira porabo vode? Te stroške bi tudi lažje vkalkuliral v ceno ki bi jo uporabniki lažje plačali kot pa kot enkraten strošek. Za upokojence je to kar dokaj neugoden strošek ki se mu ne moreš postaviti po robu. Tudi vprašanje kakšen vodni števec bodo nadomestili s sedanjim. Tudi me zanima ali bom obveščen o rezultatu pregleda.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.613
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik jesen pravi:
Zanima me ali ima vodni števec viden datum veljavnosti?
Na števcu ne vem, imaš pa račun verjetno zanj.
Citat:
Uporabnik jesen pravi:
Zakaj stroške umerjanje vodnega števca ne nosi tisti ki kasira porabo vode?
Zato ker je števec v tvoji lasti in ne v lasti vodovoda.
Citat:
Uporabnik jesen pravi:
Te stroške bi tudi lažje vkalkuliral v ceno ki bi jo uporabniki lažje plačali kot pa kot enkraten strošek.
Tudi ti kot lastnik si lahko to vkalkuliraš in daš vsak mesec tistega pol EUR-a stran, pa bo.
Citat:
Uporabnik jesen pravi:
Za upokojence je to kar dokaj neugoden strošek ki se mu ne moreš postaviti po robu.
Ne vem, kakšen števec imaš ti, ampak klasičen vodni števec za stanovanje stane cca. 25 EUR, strošek menjave je pa potem še 30 EUR. Menjaš lahko tudi sam, če imaš orodje in voljo.
Citat:
Uporabnik jesen pravi:
Tudi vprašanje kakšen vodni števec bodo nadomestili s sedanjim. Tudi me zanima ali bom obveščen o rezultatu pregleda.
Glede na to, da ti odločaš (oz. v stanovanju večina v bloku) kdo bo zamenjal števec, se moraš sam odločit ali boš svojega izbranega ponudnika to povprašal.
wink-1.gif